30 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
iklim krizi (1)
Haberler

Teknoloji devlerinin dijital reklam politikaları iklimi krizini nasıl tetikliyor?

Seda Başpınar
25 Ocak 2023
2 dk okuma

Bundan 10 yıl önce nispeten daha “basit” bir mekanizmayla çalışan dijital reklamcılığın yerini bugün “gözetim reklamcılığı” devraldı. Şirketler, birçok farklı kaynaktan onlarca veriyi bir araya getirerek “kişiselleştirilmiş” reklamlarla hedef kitlesinin dikkatini çekmeye çalışıyor. Farklı yönleriyle çeşitli tartışmaların konusu olan kişiselleştirilmiş dijital reklamlar hakkında duygu ve düşünceler değişebiliyor. Global Action Plan’ın analizi ise dünya çapında gündelik hayatın bir parçası olan bu reklamlar için harcanan enerjinin gezegene ne kadara mal olduğunu ortaya koyuyor.

Global Action Plan, “Big Tech” olarak bilinen dünyanın 5 büyük teknoloji şirketi; Amazon, Apple, Google, Meta ve Microsoft’tun dijital reklamlar politikalarından yola çıkarak söz konusu şirketlerin karbon ayak izini analiz ediyor. Rapora göre, söz konusu şirketler kişiselleştirilmiş dijital reklamlarla kişinin ihtiyacı olmayan ürünleri de öne çıkararak tüketim çılgınlığını tetikliyor. Çevrimiçi reklamlardan ciddi kâr elde eden Big Tech’in reklam politikaları ise iklim krizini olumlu yönde etkilemekten son derece uzak.

Ayrıca, reklam vermek üzere harcanan enerjinin yanı sıra iklim krizine dair komple teorileri barındıran içeriklerin Big Tech algoritmalarında öne çıkması, yanlış bilgilendirme ve dezenformasyonun önünü açıyor. Raporun yazarlarından dijital insan hakları uzmanı ve avukat Susie Alegre “Büyük teknoloji milyarderlerinin iklim krizi üzerindeki yıkıcı etkisi, 21. yüzyılın petrol baronlarından farklı sayılmaz” diyor.

Dünyadaki enerji tüketiminin yüzde kaçı dijital reklamlar için harcanıyor?

Analize göre dünya üzerindeki toplam enerji tüketiminin tahminen yüzde 1’i yalnızca çevrimiçi reklamlar sunmak için kullanılıyor. Bu yüzde 1’in çoğunluğu ise arka planda devam eden rekabet nedeniyle fiilen boşa gidiyor. Kullanıcı, bir web sayfasına her tıkladığında, reklamverenlerin reklamlarını göstermesi için gerçek zamanlı teklif verme zincirini (RTB) tetiklemiş oluyor. Avrupa ve ABD’de her yıl tahmini 200 terawatt saat enerji kullanan veri merkezleri aracılığıyla 178 trilyon RTB işlemi gerçekleştiriliyor. Bu sayı, gelişmekte olan bir ülkenin yıllık enerji tüketiminden fazlasına tekabül ediyor. Araştırma yazarlarında Uzman Dr. Augustine Fou, reklam dolandırıcılığı da hesaba katılınca, reklam teknolojisinin karbon ayak izinin daha da arttığını belirtiyor.

Kaynak: Euronews

Güven bariyerini hangi sektörler aşıyor?

featured
1 Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
2 Refik Anadol imzalı "Messi'nin en sevdiği golü" 1 milyon 865 bin dolara satıldı!
Refik Anadol imzalı “Messi’nin en sevdiği golü” 1 milyon 865 bin dolara satıldı!
3 Ticaret Bakanlığı'ndan Yataş oda kokusu için toplatma kararı!
Ticaret Bakanlığı’ndan Yataş oda kokusu için toplatma kararı!
4 Nestlé Türkiye, İstanbul’un iki yakasında iki ofis açtı
Nestlé Türkiye, İstanbul’un iki yakasında iki ofis açtı
5 Krispy Kreme x Crocs'tan "lezzetli" iş birliği: Donut tadında adımlar
Krispy Kreme x Crocs’tan “lezzetli” iş birliği: Donut tadında adımlar
Güncel Haberler
Amazon Books, kitaplara hayat veriyor...
Amazon Books, kitaplara hayat veriyor…
"Media First" ile 6 milyon organik izlenme: Lenovo ve Alara X'ten medya dünyasında yapay zeka devrimi
“Media First” ile 6 milyon organik izlenme: Lenovo ve Alara X’ten medya dünyasında yapay zeka devrimi
Güzellik salonları evlere taşınıyor!
Güzellik salonları evlere taşınıyor!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Spotify kaynakları, "temsilcilik yok" eleştirilerine yanıt verdi
Haberler
Spotify kaynakları, “temsilcilik yok” eleştirilerine yanıt verdi
Marketing Türkiye
13 Mayıs 2025
Haribo Hollanda’daki ürünlerini geri çağırdı: Şekerlemelerde marihuana tespit edildi!
Haberler
Haribo Hollanda’daki ürünlerini geri çağırdı: Şekerlemelerde marihuana tespit edildi!
Nafizcan Önder
30 Mayıs 2025
Hopi, 19 milyon müşterisinin verilerini analiz etti: Babalar Günü ve Kurban Bayramı alışverişleri Black Friday'i geçti!
Haberler
Hopi, 19 milyon müşterisinin verilerini analiz etti: Babalar Günü ve Kurban Bayramı alışverişleri Black Friday’i geçti!
Sena Tufan
16 Haziran 2025
Adobe Photoshop artık Android'de!
Haberler
Adobe Photoshop artık Android’de!
Nafizcan Önder
5 Haziran 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.