5 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Sosyal medyada manipülasyonlar yılını geride bırakalım
Köşe Yazıları

Sosyal medyada manipülasyonlar yılına veda edelim

Ali SAYDAM
8 Ocak 2022
4 dk okuma
  • Sosyal medyada manipülasyonlar yılına veda edelim
    Ali Saydam

Geçen yılı düşündüğümde, çeşitli konuşmalarda, tartışmalarda ve buluşmalarda en çok maruz kaldığım sorunun bu olduğunu fark ettim: “Hocam, şu olay, bu video, şu sosyal medya kampanyası manipülasyon amaçlı mıydı?”

2021’de böyle yorumlanabilecek neler görmedik ki! Bu işe herkes o kadar meraklıydı ki “Sosyal Medyayı Manipüle Etmek” başlıklı bir video 3 milyon 282 bin kez izlendi. Kimileri siyasiler başta olmak üzere pek çok kişinin itibarını hedef alıyordu. Kimileri ise toplumsal infiale neden olabilecek içerikteydiler… Toplumun sinir uçlarıyla oynamayı amaç edinmiş pandemiden aşıya, orman yangınları için hayali yardım kampanyalarından sığınmacılarla ilgili uydurma görüntülere kadar çok sayıda “can alıcı” çarpıtılmış, dezenformasyon ya da düpedüz yalan olarak tanımlanabilecek “içerik” sosyal medyadan hızla yayıldı.

Tabii sosyal medyanın müstear isimle “at koşturmaya” yarayan yapısı da bu kaosu ve “sözel terör”ü körükledi. Bu vakaların en kötülerinden biri orman yangınlarıyla sarsıldığımız Ağustos ayında yaşandı. Aniden sosyal medyadan bir kampanya “patlayıverdi”! Türkiye’den kullanıcılar Twitter’a, Instagram’a sarılarak, yurt dışından Türkiye’ye yardım gelmesi için İngilizce bir metni paylaştılar.

İnsanın içini acıtan bir yangın görseli ve “post” metni de belli ki hazır hâlde iletilmişti. Çünkü işin sonunda 2,5-3 milyon kişinin paylaşımıyla sonuçlanan kampanyadaki(!) mesajlar bire bir aynıydı. Görselin üstündeki iki satır, iri puntolarla: “Küresel Çağrı!” ve “Lütfen Türkiye’ye Yardım Edin” diyordu. Arada da yangın uçaklarına ihtiyacımız olduğu belirtiliyordu. Post metni de “Bize yardım edebilecek bütün ülkelere sesleniyorum” diye başlıyor ve aynı talebi tekrarlıyor, #helpturkey (Türkiye’ye yardım) etiketi (hashtag) ile bitiyordu.

Yılın manipülasyonu: Help Turkey

Yangınların kontrol altına alınması son derece zor bir süreçti, doğru. Ancak yardıma ihtiyacımız olup olmadığını, varsa neyin gerektiğini bilecek ve organize edecek yetkililerin böyle bir talebi yoktu. Bu kampanya da yangını, toplumsal zemine yaymak amacıyla “benzin” işlevi görmesi için tasarlanmıştı. Çağrıcısı belli olmadığı gibi, kime seslendiği de meçhul, sadece “Lütfen bize yardım edin” diye yalvaran bir mesaj… Yangının toplum üzerinde uyandırdığı infial ve çaresizlik hissinden yararlanmak, durumu manipüle etmek isteyen bir kampanyaydı söz konusu olan.

  • Sosyal medyada manipülasyonlar yılına veda edelim

Nitekim, sosyal medya analisti Dr. Marc Owen Jones, bu kampanyanın “dijital analizini” yaptı ve “manipülasyon dolu bir dezenformasyon kampanyası” kanaatiyle Twitter hesabından yayınladı. Jones, “Help Turkey” etiketiyle yapılan 160 bin etkileşimi ve 46 bin hesabı kapsayan çalışmasında, “Bu kampanya Türkiye’yi zayıf göstermeyi hedefleyen bir algı operasyonuydu. Sahte ve bot hesaplarla dezenformasyon yapıldı” sonucuna varmış. FETÖ’cü Bülent Keneş gibi isimlerin bu etiketle yaptıkları Türkiye karşıtı paylaşımları da örnek göstermiş.

Ayrıca bu etiket altında en çok etkileşim gösteren ve sadece iki takipçisi olan @ege20281770 hesabının 2 Ağustos’ta açıldığını, normalde birçok tweet bulunması gereken hesapta, hiçbir tweet bulunmadığını, çünkü “kara propaganda” amacıyla etikete yazdıktan sonra tespit edilmeyi önlemek için hesap sahibinin tweetleri sildiğini belirtiyor. Kullanılan başka bir yöntem de 15 bin takipçisi olduğu görülen @Badboy2147 gibi hesaplar, “sıra dışı bir durum” olarak, kullanıcı adlarını değiştirmiş; dahası, “Help Turkey” ile ilgili tweetlerini de silmişler. Jones, bu kampanya için en çok paylaşım yapan 7 bin 400 hesaptan oluşan “şüpheli grubun” çoğunun aynı şekilde kullanıcı isimlerini ve uzantılarını değiştirdiğini veya hesabını tamamen sildiğini yazmış. Analizde bu işin bir “aldatmaca” olduğunu gösteren başka detaylar da var. Bunlara Jones’un Twitter hesabından ulaşmak mümkün.

Son bir haftanın gündeminde de böyle “yalanlar”- dan bolca var: “ASELSAN satıldı… Hükûmet döviz hesaplarına el koyacak… Türk bankalarının öz sermaye yeterlilik rasyoları düşük; yani batacaklar”… Liste uzayıp gidiyor ama maalesef ortada dolanan bu tür mesajların tamamen aldatmaca olduğunu gösterebilecek çok sayıda bilimsel araştırma yapılmıyor. O nedenle de atılan çamurun izi uzun yıllar kalabiliyor. Yanlış kanaatler insanların zihnine yerleşebiliyor.

Yankı odaları

Tabii burada Cass Sunstein’in isabetle “Yankı Odaları” (Echo Chambers) diye tanımladığı yapının da hayli katkısı oluyor. Sunstein, aynı düşünceden insanların sosyal medyada oluşturdukları arkadaş grupları aracılığıyla, yalnızca kendi seslerini/fikirlerini dinlemesiyle ortaya çıkan sanal mecralara “Yankı Odaları” adını veriyor. Sunstein’in iddiasına göre; insanların faklı görüşlerle karşılaşmasına olanak sağlayarak “demokratikleşme” için çok etkili bir kaynak olacağı düşünülen sosyal medyada, kısıtlı çevrelerin takip edilmesiyle “kutuplaştırıcı”, hatta toplulukları “görünmez” kılan etkiler ortaya çıkmış. “Çok sesliliğe erişeceğiz, neler oluyormuş göreceğiz” diye kendimizi hapsettiğimiz ortam, aslında “takip ettiklerimizle” çevrili, benzer, çoğunlukla da aynı fikirde olduğumuzu sandığımız insanlardan müteşekkil. İnsan, kendini doğrulamak, doğrulatmaktan zevk alan bir canlı. Dozunda olursa bunda bir zarar Kulda yok elbette. Ancak “Büyük resmi göreceksiniz” yalanına inandırılıp, kendi elimizle ördüğümüz bir hücreden dünyayı çözümlediğimizi sanıyorsak, orada büyük bir problem var işte…

Toplum nasıl manipüle ediliyor?

Netflix’te yayınlanan iki belgesel bu konuları biraz daha deşmek isteyenler için doğru birer başlangıç noktası olabilir. İlki The Great Hack, diğeri ise Social Dilemma…

Her ikisi de bireysel psikolojiyi etkileyen yöntemlerle toplumsal psikolojimiz üzerinde nasıl ince bir çalışma yapıldığını ve bunların etkili sonuçları olabildiğini göstermek açısından son derece başarılıydı. Önermeleri de şöyle özetlenebilir: Sosyal medya araçlarının/firmalarının ticari birer kuruluş olduğunu, dolayısıyla ürün ya da fikir “satışını” tetikleyen kullanım oranlarının artırılmasını ana hedef olarak benimsediklerinin farkında olun. Çünkü bu uğurda her şeyi yapabilirler. Bireysel ya da toplumsal huzurunuzu sizin aracılığınızla yerle bir edebilirler.

Bu belgesellerin ya da bizim, “Aman sosyal medya çok kötü, hemen orayı terk edin” dediğimiz sanılmasın. Ancak, dijitalleşmenin en üst seviyeye vardığı günümüzde sosyal medya ve türevlerine, içinde ne olduğunu bilmeden içmediğimiz ilaç muamelesi yapmakta fayda var.

Medya kuruluşları hala daha güvenilir

Madem yeni bir yıla, yeni başlangıçlara adım atıyoruz. Umudumuzu tazeleyelim. Uzmanlar tarafından, yalan haberlerin yayılma hızının diğerlerine göre altı kat daha fazla olduğu ifade edilen sosyal medya konusunda bilincimizin çok da kötü olmadığına dair bir umut ışığı, Reuters Enstitüsü’nün yayınladığı “2021 Dijital Haber Raporu”nda bulunabilir. Raporda, Türkiye’de haberlere güvenme oranı yüzde 41 olarak açıklanmış. Türkiye’de insanların kendi tükettikleri haber kaynaklarına güven oranları yüzde 47 olarak ölçülürken, arama yaptıklarında karşılarına çıkan haberlere güvenleri yüzde 40, sosyal ağlardaki haberlere ise yüzde 36 oranında güvendikleri görülmüş.

Tabii yüzde 36 hiç de azımsanamayacak bir oran. Yine de “hesap verebilir”, kimliği belli kişi ya da kurumların medya organlarının daha yüksek oranda güvenilir bulunmasını sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. Geleneksel, dijital ya da sosyal medyanın manipülasyondan, dezenformasyondan, yalandan, iftiradan ve “kara propaganda”dan uzak yayın yapması ancak sorumluğun kime ait olduğunun bilinmesiyle mümkün.

Bir de şunu belirtelim: Büyük ve doğru fikir, her zaman “aracı” sabah kahvaltısında yer. Yeter ki aracı mübah kılıp doğru amaçtan şaşmayın…

Sosyal medyada sansür devri bitiyor mu?

ali saydam featured
1 Beyaz yakalının sessiz çığlığı: "Tükenmişlik"ten kaçış var mı?
Beyaz yakalının sessiz çığlığı: “Tükenmişlik”ten kaçış var mı?
2 Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
3 Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
4 İkinci el otomobil pazarının Z raporu...
İkinci el otomobil pazarının Z raporu…
5 Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil...
Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil…
Güncel Haberler
Spotify 18 dolarlık yeni modeli üzerinde çalışıyor
Spotify’dan Rekabet Kurulu’nun başlattığı incelemeye ilişkin ilk açıklama geldi…
Özge Akçizmeci yazdı: "Bu yıl Cannes Lions’tan neler öğrendik?"
Özge Akçizmeci yazdı: “Bu yıl Cannes Lions’tan neler öğrendik?”
Konut talebinde bayram etkisi: Satılıkta düşüş, kiralıkta artış
Konut talebinde bayram etkisi: Satılıkta düşüş, kiralıkta artış
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Spotify 18 dolarlık yeni modeli üzerinde çalışıyor
Haberler
Spotify’dan Rekabet Kurulu’nun başlattığı incelemeye ilişkin ilk açıklama geldi…
Marketing Türkiye
3 saat önce
Türk sanatçılar 2024’te Spotify'dan 2 milyar TL telif geliri elde etti 
Haberler
Türk sanatçılar 2024’te Spotify’dan 2 milyar TL telif geliri elde etti 
Sena Tufan
2 hafta önce
Unilever, dondurma kategorisini ayırdı, The Magnum Ice Cream Company resmen kuruldu
Haberler
Unilever, dondurma kategorisini ayırdı, The Magnum Ice Cream Company resmen kuruldu
İrem Alimoğlu
3 gün önce
Anneler Günü'nü kutlayan markalar!
Haberler
Anneler Günü’nü kutlayan markalar!
Sena Tufan
10 Mayıs 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.