Çalışma hayatında uzaktan zorbalık giderek artıyor
İş yerinde zorbalık, uzun zamandır yaşanan bir sorun ve tipik olarak geleneksel çalışma biçimleriyle ilişkilendiriliyor. Örneğin olası bir senaryoda bu otoriter bir patronun, bir çalışanını küçük düşürmek için ofiste herkesin içinde aşağılaması olabilir. Ancak teknoloji çağında her şey gibi zorbalık da yeniden şekillendi ve özellikle uzaktan çalışma sisteminin yayınlaşmasıyla birlikte e-posta, telefon veya sosyal medya aracılığıyla yapılan zorbalık artmaya başladı.
Uzaktan zorbalık, aslında hayatımıza pandemiyle girmiş bir olgu değil. Bazı veriler, yaygın olarak evden çalışmaya geçişten bile önce bunun büyüyen bir sorun olduğuna işaret ediyor. The Chartered Institute of Personel and Development (CIPD) tarafından Ocak 2020’de yapılan bir araştırma, çalışanların yüzde 10’unun e-posta, telefon veya sosyal medya tarafından zorbalığa uğradığını gösteriyor. The Workplace Bullying Institute tarafından 2021 yılında yapılan bir anket ABD’de 1.215 uzaktan çalışanların yüzde 43’ünün görüntülü aramalar ve e-posta yoluyla işyerinde zorbalığa maruz kaldığını ortaya koyarken 2022’de Birleşik Krallık’ta, İş Mahkemesine yapılan zorbalık şikayetlerinin sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 44 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Toplantıya dahil olamamanızın sebebi zorbalık olabilir
En çok şikayet edilen olaylar arasında video görüşmeleri sırasında sözleri kesmek, iş arkadaşlarını kasıtlı olarak uzak toplantıların dışında bırakmak ve iş arkadaşlarının sunumları sırasında dedikodu yapmak için mesajlaşma uygulamalarını kullanmak yer alıyor. Pandemiden önce, işyerinde zorbalıktan en çok sorumlu olan grup, aynı CIPD çalışmasına göre tüm olayların yüzde 40’ından sorumlu olan yöneticilerdi. 2021’de The Workplace Bullying Institute araştırması, aynı durumun uzaktan çalışma için geçerli olduğunu ve yöneticilerin rapor edilen zorbalıkların yüzde 47’sinden sorumlu olduğunu gösteriyor.
Geleneksel zorbalıktan ayrıldığı noktalar var
Genel olarak, işyeri zorbalığının kaygı, depresyona neden olduğu ve iş performansını düşürdüğü biliniyor. Manchester Üniversitesi Örgütsel Psikoloji bölümünden Dr Kara Ng, “Siber zorbalığın, geleneksel yüz yüze zorbalıktan daha çok zarar verebileceği belirli özellikleri var” diyor ve ekliyor: “Zorbalığın sadece fail ile hedef arasındaki bir mesele olarak görülmemesi önemli. Araştırmalar, zorbalığa tanık olan kişilerin, zorbalığa uğrayanlarla aynı olumsuz etkiyi yaşayabileceğini gösteriyor. “Bu durum çalışanlarım moralini gerçekten etkiliyor. İnsanlar fikirlerini paylaşmaktan korkabilirler, daha stresli olabilirler ve bu da sonuçta şirketi etkileyen daha düşük performans ve bağlılığa yol açar. Özellikle 7/24 erişilebilirlik ve teknolojinin, sosyal medyanın elimizin altında olması bu özelliklerin başında geliyor. Önceleri işyerinizden çıktığınızda belki biraz daha güvende hissedebiliyordunuz ama hal böyle olunca sınırlar ortadan kalktı.”
Evlerin ofis olduğu günler son buluyor, dönüşüm sırası ofislerde!