
“Uniqlo’yu Türkiye’ye getiriyor” iddialarına Doğuş Perakende’den net yanıt: “Gündemimizde yok”
Özel Haber: Bugün bazı medya organlarında yer alan “Uniqlo Türkiye pazarına giriyor” iddiaları gündem yarattı. Marketing Türkiye’nin ulaştığı Doğuş Perakende yetkilileri söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Son günlerde uluslararası moda markası Uniqlo’nun Türkiye pazarına gireceğine yönelik iddialar yeniden gündeme geldi. Bazı basın organlarında markanın Türkiye’de faaliyet göstereceğine dair haberler yer alırken, Doğuş Perakende ile olası bir iş birliği yapılacağı da öne sürüldü.
İddialar üzerine Marketing Türkiye’nin ulaştığı Doğuş Perakende yetkilileri, gündemlerinde böyle bir konunun bulunmadığını belirtti. Yetkililer, daha önce de gündeme gelen ve bugün basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Kendi yatırımlarıyla öne çıkıyor
Öte yandan Uniqlo’nun uluslararası büyüme stratejisinde pazarlara çoğunlukla kendi yatırımıyla girme modeli öne çıkıyor. Markanın ana şirketi Fast Retailing, yeni pazarlarda genellikle doğrudan yatırım ve kendi operasyonunu kurma yaklaşımını tercih ediyor. Bu nedenle franchise veya yerel ortaklık modeli şirketin küresel genişleme stratejisinde görece daha sınırlı bir yer tutuyor.
Türkiye pazarıyla ilgili iddialar ise yeni değil. 2014 yılında Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen 7’nci Moda Konferansı’na konuşmacı olarak katılan Uniqlo Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yoshihiro Kunii, o dönemde çıkan Türkiye’ye giriş haberlerine ilişkin dikkat çekici bir değerlendirme yapmıştı.
Kunii, Türkiye’de güçlü yerel oyuncuların bulunduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullanmıştı: “LC Waikiki’nin ürün–fiyat politikası çok başarılı. Gerçek bir aile markası. Böyle bir rakip varken Türk perakende pazarına girmek için aceleye hiç gerek yok.”
