24 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
UNDP: İnsani gelişme 1990’dan bu yana ilk kez gerileme eşiğinde
Haberler

UNDP: İnsani gelişme 1990’dan bu yana ilk kez gerileme eşiğinde

Marketing Türkiye
31 Mayıs 2020
3 dk okuma

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), dünyada eğitim, sağlık ve yaşam standartlarının bileşkesi olarak ölçülen küresel insani gelişmenin, bu kavramın ortaya atıldığı 1990 yılından bu yana ilk kez bu yıl gerileyebileceği uyarısında bulundu. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Dünyada eğitim, sağlık ve yaşam standartlarının bileşkesi olarak ölçülen küresel insani gelişmenin, bu kavramın ortaya atıldığı 1990 yılından bu yana ilk kez bu yıl gerileyebileceği uyarısını yaptı.

UNDP Başkanı Achim Steiner “Dünyamız son 30 yılda, 2007-09 Küresel Mali Krizi dahil, birçok kriz gördü. Her biri insani gelişmeye ağır darbe vurdu, ancak toplamda gelişme tüm dünyada her yıl arttı” dedi ve ekledi: “COVID-19, sağlık, eğitim ve gelire aynı anda darbe indirdiğinden, bu trendi değiştirebilir.”

UNDP: İnsani gelişme 1990’dan bu yana ilk kez gerileme eşiğindeİnsani gelişmenin temel alanlarında düşüşler, tüm bölgelerde, zengin veya yoksul olsun ülkelerin çoğunda hissediliyor. COVID-19 nedeniyle ölenlerin sayısı tüm dünyada 300 bini aştı; diğer yandan, bu yıl kişi başına küresel gelirin yüzde 4 azalması bekleniyor. UNDP’nin “fiilen eğitim dışı kalmış oran”a -İnternet erişimi olmayanları yansıtacak şekilde düzeltilmiş olarak, ilköğretim çağında olup eğitim dışı kalmış yüzde- ilişkin tahminleri, dünya çapında çocukların yüzde 60’ının eğitim görmediğini ortaya koyuyor; böyle bir düzey, 1980’lerden bu yana hiç görülmemişti. Bu şokların birleşik etkisi, insani gelişmenin rekor düzeyde gerileyeceğine işaret ediyor olabilir.

Bu tahminler, örneğin toplumsal cinsiyet eşitliği yönünde kaydedilen ilerleme üzerindeki diğer önemli etkileri hesaba katmıyor. Kadınlar ve kız çocukları üzerindeki olumsuz etkiler, ekonomik (yani daha az kazanma ve tasarruf etme, iş güvencesizliğinin daha yüksek oluşu), üreme sağlığı, ücretsiz bakım işleri ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti kapsıyor.

COVID-19: Eşitsizlik büyüteci

İnsani gelişmedeki gerilemenin, pandeminin sosyal ve ekonomik etkileriyle baş etme yetenekleri zengin ülkelerden daha düşük olan, gelişmekte olan ülkelerde çok daha fazla olması bekleniyor.

UNDP’nin eğitim alanı ile ilgili tahminlerine göre, okulların kapalı olması ve çevrim içi eğitime erişimde büyük farkların bulunması nedeniyle, düşük insani gelişme kategorisindeki ülkelerde, ilköğretim çağındaki çocukların yüzde 86’sı fiilen eğitim dışı kalmış durumda; öte yandan bu oran, çok yüksek insani gelişme kategorisindeki ülkelerde ise yalnız yüzde 20 düzeyinde.

İnternete erişimde eşitliğin artmasıyla, ki ülkelerin kendi gelişme gruplarında üst sıralarda olan ülkeler ile aralarındaki farkı kapamaları mümkündür, eğitimdeki mevcut uçurumlar kapanabilir.

Kararlı, eşitliğe odaklı müdahaleler, ekonomilerin ve toplumların yükselişe geçmesine, COVID-19 pandemisinin geniş kapsamlı etkilerinin hafifletilmesine katkıda bulunabilir.

“Bu kriz birçok insanın daha geri kalacağını gösteriyor”

UNDP İnsani Gelişme Raporu Ofisi Direktörü Pedro Conceição: “Bu kriz, politika araç setine eşitliği yerleştiremezsek, birçok insanın daha da geride kalacağını gösteriyor. Bunun yapılması, bizlerin uzaktan eğitim, uzaktan tıbbi hizmet ve evimizden çalışmadan yararlanmamızı sağlayan İnternete erişim gibi, 21. Yüzyılın “yeni gerekleri” için özellikle önemli” diyor.

Eşitliğe odaklı yaklaşımların uygulamaya konulması, makul maliyetli olacak. Örneğin, düşük ve orta gelirli ülkelerde İnternete erişim açığını kapatma maliyetinin, dünyanın bugüne kadar COVID-19 ile mücadeleye adadığı olağanüstü mali destek paketlerinin sadece yüzde 1’i düzeyinde olacağı tahmin ediliyor.

Eşitliğin önemi “Birleşmiş Milletler COVID-19 krizine kısa vadeli sosyo-ekonomik yanıt çerçevesi”nde vurgulanıyor; bu doküman, “yeni normal”i inşa etmek için yeşil, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve iyi yönetişime dayalı başlangıç çizgisini ortaya koyuyor. Doküman, krizin karmaşık sorunlarını çözümlemek için öncelikli beş adım öneriyor: Sağlık sistemleri ve hizmetlerini korumak; sosyal korumayı artırmak; işleri, küçük ve orta ölçekli işletmeleri, kayıtdışı sektörde çalışanları korumak; makroekonomik politikaların herkese yarar getirmesini sağlamak; ve sosyal uyumu tesis etmek için barış, iyi yönetişim ve güveni desteklemek. UNDP, gelişmekte olan ülkelerin bu adımları izleme yeteneklerine derhal yatırım yapılması için uluslararası topluma çağrı yapıyor.

Covid-19 undp
1 “Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için son başvuru tarihi 31 Ocak!
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için son başvuru tarihi 31 Ocak!
2 E-ticarette fahiş fiyatlara erişim engeli
E-ticarette fahiş fiyatlara erişim engeli
3 Brandverse Awards başvuruları başladı!
Brandverse Awards başvuruları başladı!
4 Halit Ergenç Toyota için kameraların karşısına geçti, izleyenler ikiye ayrıldı
Halit Ergenç Toyota için kameraların karşısına geçti, izleyenler ikiye ayrıldı
5 Yeni nesil bağlılık: Çalışanlar işten kopmuyor, denge arıyor
Yeni nesil bağlılık: Çalışanlar işten kopmuyor, denge arıyor
Güncel Haberler
Çalışanlara göre liderler AI’ın psikolojik etkisini yeterince dikkate almıyor
Çalışanlara göre liderler AI’ın psikolojik etkisini yeterince dikkate almıyor
2026 yılında neden 2016'ya döndük?
2026 yılında neden 2016’ya döndük?
Vergi Denetim Kurulu’ndan influencer’lara net mesaj: Risk odaklı dönem başladı
Vergi Denetim Kurulu’ndan influencer’lara net mesaj: Risk odaklı dönem başladı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

beije’den Black Friday’e ters köşe: Satışlar durduruldu, tüm trafik "askıya" yönlendirildi
Haberler
beije’den Black Friday’e ters köşe: Satışlar durduruldu, tüm trafik “askıya” yönlendirildi
Nafizcan Önder
28 Kasım 2025
Nvidia, otonom araçlara muhakeme yeteneği kazandıran yapay zekayı tanıttı
Haberler
Nvidia, otonom araçlara muhakeme yeteneği kazandıran yapay zekayı tanıttı
İrem Alimoğlu
3 hafta önce
Gençlerin yüzde 83’ü bilişime eşit erişimi eğitimde temel hak olarak görüyor
Haberler
Gençlerin yüzde 83’ü bilişime eşit erişimi eğitimde temel hak olarak görüyor
Sena Tufan
2 gün önce
Rekabet Kurulu, Sahibinden soruşturmasını taahhütlerle sonlandırdı
Haberler
Rekabet Kurulu, Sahibinden soruşturmasını taahhütlerle sonlandırdı
İrem Alimoğlu
1 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.