
Türk CEO’ların risk algısı, küresel meslektaşlarına kıyasla daha yüksek
Türk CEO’ların, küresel meslektaşlarına göre daha yüksek risk algısına sahip olduğu zirvede öne çıktı. PwC’nin 109 bölge ve ülkede 4 bin 601 CEO ile gerçekleştirdiği, Türkiye’den de 88 CEO’nun katıldığı “PwC Küresel CEO Araştırması”nın sonuçları EKONOMİ gazetesinin PwC Türkiye desteği ile gerçekleştirdiği Dönüşen Liderlik Zirvesi’nde açıklandı. Sonuçlara göre, Türkiye’deki CEO’ların yüzde 58’i enflasyonu, yüzde 41’i ise makroekonomik çalkantıları şirketleri açısından “son derece” veya “yüksek derecede” tehdit olarak değerlendiriyor. Bu oranlar küresel düzeyde sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 29 seviyelerinde. Türkiye’nin mevcut enflasyonist ortamı, kur baskısı ve faiz politikalarına ilişkin belirsizlikler, bu algının arkasındaki temel dinamikler olarak öne çıkıyor.
CEO’ların tehdit algısında dikkat çeken bir diğer başlık, jeopolitik çatışmalar. Türkiye’de yüzde 36’lık bir kesim bu başlığı ciddi bir risk olarak görürken, küresel ortalamada bu oran yüzde 22. Türkiye’nin yakın coğrafyasında süren savaşlar ve jeopolitik belirsizlikler, iş dünyasını doğrudan etkileyen önemli faktörler arasında.
Nitelikli iş gücüne erişim sorunu da Türkiye’de öne çıkan başlıklardan biri. Türk CEO’ların yüzde 30’u, nitelikli insan kaynağına ulaşamamanın şirketleri için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtirken, bu oran küresel düzeyde yüzde 23.
Siber güvenlik tehditleri, küresel ölçekte yüzde 24 ile yüksek bir risk olarak görülürken, Türkiye’deki CEO’lar bu konuda daha düşük bir kaygı düzeyi taşıyor: Yalnızca yüzde 13. Bu durum, dijital tehditlere karşı farkındalık ve hazırlık düzeyinin henüz istenilen noktada olmadığını ortaya koyuyor. Benzer şekilde, yıkıcı teknolojik gelişmeler konusunda da Türkiye ile dünya arasında belirgin bir fark bulunmuyor. Türkiye’de yüzde 22’lik bir kesim bu riski öncelikli tehdit olarak değerlendirirken, küresel ortalama yüzde 20 seviyesinde.
İklim riskleri dördüncü sırada
İklim değişikliği riski ise Türkiye’de yüzde 16 ile algılanan tehditler arasında dördüncü sırada yer aldı. Küresel düzeyde bu oran yüzde 12. Bu durum, Türkiye’de iklim kriziyle ilgili farkındalığın giderek arttığına işaret ediyor.
Sosyal eşitsizlik de Türkiye’de dikkat çeken bir diğer başlık. Türkiye’de yüzde 16’lık bir kesim bu konuyu önemli bir tehdit olarak değerlendirirken, küresel CEO’lar arasında bu oran yalnızca yüzde 5. Artan gelir adaletsizliği, iş gücü piyasasında yaşanan yapısal sorunlar ve toplumsal huzursuzluklar, şirketlerin stratejik planlamalarında sosyal meselelere daha fazla yer ayırmasını gerektiriyor.
“CEO’ların Nabzı” başlıklı konuşmasında araştırmanın sonuçlarını paylaşan PwC Türkiye Müşteri ve Endüstri Grupları Lideri Cihan Harman, “Özellikle son dönemde yakın coğrafyada ortalama asgari ücret 130 dolar ile 150 dolar seviyelerinde olan ülkeler var. Türkiye’de ise neredeyse 2 bin dolara yaklaştı. Asgari ücretin kritik eşiği 300 ile 600 dolar bandındaydı. Bu seviyelerden çok daha uzak bir noktadayız. Daha da önemlisi, yabancı yatırım için biri fizibilite diğeri stabilite olmak üzere iki önemli konu var. Türkiye’ye yabancı gözüyle baktığımızda ikisinde de soru işareti olduğunu söyleyebiliriz. Gün geçtikçe Türkiye rekabet gücünü kaybediyor. Diğer taraftan ise hala çok dinamik, iyi noktalara gelebilecek bir ekonomimiz var” dedi.
Kaynak: Ekonomim