Temsiliyet önemlidir: Barbie, tip 1 diyabetli ilk bebeğini piyasaya sürdü
Çocukların hayal dünyasında yalnızca hayalleri değil, kendilerini de görebilmeleri artık daha mümkün. Mattel, Barbie serisine Tip 1 diyabetli ilk Barbie bebeği ekleyerek kapsayıcılık yolunda önemli bir adım attı.
1959’dan bu yana piyasada olan Barbie bebekleri, 2019 yılına kadar fiziksel engelli modellerle temsil edilmiyordu. Ancak Mattel son yıllarda ürün yelpazesini çeşitlendirerek çocukların farklı deneyimlerini ve kimliklerini yansıtan bebekler geliştirmeye odaklandı.
Yeni Barbie, Tip 1 diyabetli bireylerin günlük yaşamını yansıtan aksesuarlarla donatıldı. Kolunda, Barbie pembe kalp şeklindeki medikal bantla sabitlenmiş sürekli glikoz ölçüm cihazı (CGM) bulunuyor. Elindeki akıllı telefonla kan şekeri düzeyini takip eden Barbie, belinde insülin pompası taşıyor. Günlük ihtiyaçlarını yanına alabilmesi için çantası da unutulmamış.
Mattel, bu bebeği global diyabet organizasyonu Breakthrough T1D iş birliğiyle tasarladı. Markanın Küresel Bebek Kategorisi Kıdemli Başkan Yardımcısı Krista Berger, lansmanla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Barbie, çocukların dünyayı algılayış biçimlerini şekillendiriyor. Meslekler ya da fiziksel farklılıklar gibi, tıbbi durumların da oyuna yansıtılması, çocukların kendilerini temsil edilen bir dünyada hayal etmelerini sağlıyor.”
Breakthrough T1D İngiltere CEO’su Karen Addington ise, “Tip 1 diyabetli çocuklar için bu Barbie, sadece bir oyuncak değil; güçlerini kutlayan, onları görünür kılan ve oyunlarına neşe katan bir temsil aracı” diye konuştu.
Barbie markası, yıllar içinde temsiliyet konusunda önemli adımlar attı. 1960’larda siyah, 1980’lerde ise Hispanik bebeklerle başlayan çeşitlilik; Down sendromlu, vitiligolu, işitme cihazlı, protezli, kör ya da tekerlekli sandalyeli Barbie’lerle bugün daha kapsayıcı bir hale geldi.