22 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

Teknoloji, TV endüstrisini güçlendiriyor mu?

Marketing Türkiye
3 Mayıs 2013
2 dk okuma

Deloitte, ‘Teknoloji ve TV: Güzel Arkadaşlığın Devamı’ raporunu yayınladı. Teknolojinin televizyon sektörü üzerindeki etkisinin tartışıldığı raporda, internete bağlı televizyonların gelişimi, teknoloji şirketlerinin televizyon endüstrisine yatırımları, televizyon ve teknolojinin ortak yaşam ilişkisi gibi konular ile son teknolojik gelişmelerle televizyonun geçerliliğini yitirip yitirmediği tartışmaları masaya yatırılıyor.

İnternete bağlanabilme özelliği bulunan televizyonların gelişmesi ve yayılması ile birlikte mutlaka kazananların ve kaybedenlerin olacağı belirtilen Deloitte Türkiye TMT Endüstri Lideri Tolga Yaveroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Buradan elde edilecek kazançlar, tıpkı kayıplarda olması gerektiği gibi ılımlı olmalı. İnternete bağlı televizyonlar, televizyon yayınlarını tehdit ettiği kadar televizyon içeriklerini de zenginleştiriyor. Bunun bilinen örneklerinden biri ülkemizde de yayına giren ve birinci sezonu ilk defa sadece bir OTT hizmet sağlayıcısı üzerinden yapılan House of Cards dizisi” dedi.

Rapora göre, internete bağlı televizyonların kullanımının, Avrupa ülkelerinde giderek artmasına rağmen, genele yayılması ortalama on yıl sürebilir. Bu duruma televizyon üreticilerinin penceresinden baktığımızda ise piyasada internete bağlanabilme özelliği olan televizyonların bulunması satışları olumlu yönde etkileyecek gibi görünüyor; fakat bu durum, günümüzde var olan televizyon setlerinin kısa vadede ortadan kalkarak tamamen internete bağlı sisteme geçileceği anlamına da gelmiyor. İngiltere’de yapılan araştırma sonuçları ise bunu kanıtlar nitelikte. Buna göre, her ne kadar kullanıcıların bilgisayar, laptop ve tablet kullanım oranları bir hayli yüksek olsa da, kullanıcılar televizyon programlarını bu cihazlarla izlemeye sıcak bakmıyor. Ek olarak, bu üreticilerin, internete bağlı olan televizyonları en çok tercih eden genç ve refah sahibi gruba yönelik yeni pazarlama çalışmalarına geçiş yapması öneriliyor.

Teknoloji şirketleri içeriğe yatırım yapmalı

Raporda, bu değişim zamanını en etkin biçimde değerlendirmeye çalışan tarafın teknoloji şirketleri olduğu iletiliyor. Bu şirketler ise içerik yönetimi konusuna bir hayli önem veriyor. Zira içerik, bilgi ve ürünün dağıtımında etken rol oynuyor. Bu noktada teknoloji şirketlerinin içeriğe yatırım yapması öneriliyor. Bu durumun, içerik üreten kurumların da yararına olabileceği değerlendiriliyor. Ek olarak bu durumdan futbol kulüpleri gibi yayın hakkı sahipleri de yararlanabilir.

Türkiye cihaz kullanımında 6’ncı sırada

1950’de dünyada sadece beş bilgisayar varken, günümüzde bilgisayar temelli aletlerin sahiplik oranı hane başına dört adede kadar ulaşmış durumda. Yapılan araştırmaya göre ise Avrupa’da bir kişinin bilgisayar, tablet, akıllı telefon, cep telefonu, kamera, oyun konsolu ve MP4 çalar cihazlarına sahip olma oranında 3,8’lik ortalamayla Fransa ve İngiltere başı çekerken, Hırvatistan, Almanya ve Belçika cihaz sahiplik oranı en yüksek diğer ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ise bu sıralamada ortalama 3,4 cihaz ile altıncı sırada yer alıyor.

Teknoloji davranışı etkiliyor mu?

Günümüzde teknolojinin, genellikle kullanıcıların medyayı kullanış biçimini değiştirdiği çok tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Rapora göre teknoloji, davranış değişikliği yapmıyor; fakat davranışı belirli bir kalıba oturtuyor. Geçtiğimiz yıllarda, teknolojik gelişimin, kullanıcıların esnek olmayan medya alışkanlıklarını tatmin etme amacıyla ticari ihtiyaçlar tarafından şekillendirildiği söylenebilir. Bu noktada raporda, teknoloji şirketlerinin kullanıcıların temel davranışlarına odaklanmamış teknolojik gelişmelerin niş kaldığına da dikkat etmesi gerektiği iletiliyor.

Televizyon miadını henüz doldurmadı

Teknolojinin bugün geldiği son nokta ise akıllara televizyonun artık vaktini doldurup doldurmadığını getiriyor. Rapora göre, sadece Avrupa ülkelerinde, günde iki milyar saat televizyon izleniyor, günlük 131 milyon dolarlık televizyon reklamı yayınlanıyor ve ödemeli televizyonların yıllık geliri toplamda 200 milyar doları geçiyor. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere televizyonlar hala kullanıcıların hayatındaki sağlam yerini koruyor. Öte yandan, önümüzdeki 10 yılda büyük bir davranış değişikliği görülmediği takdirde, televizyona karşı bir rakibin ortaya çıkması ya da televizyon sisteminin kırılması pek mümkün görünmemekle birlikte, televizyon endüstrisinin reklam ve abonelik ücretlerine yüzlerce milyar dolar katkı sağlamaya devam edeceği düşünülüyor.

1 The TECH Summit'e kayıtlar başladı! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
The TECH Summit’e kayıtlar başladı! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
2 Markalar neden bir anda özür dilemeye başladı?
Markalar neden bir anda özür dilemeye başladı?
3 Apple'da Tim Cook dönemi kapanıyor! Yeni CEO için en güçlü aday: John Ternus...
Apple’da Tim Cook dönemi kapanıyor! Yeni CEO için en güçlü aday: John Ternus…
4 Gelişmeleri kaçırmanın dayanılmaz hafifliği: JOMO
Gelişmeleri kaçırmanın dayanılmaz hafifliği: JOMO
5 Spotify’a AI destekli sesli kitap özetleri geliyor
Spotify’a AI destekli sesli kitap özetleri geliyor
Güncel Haberler
Orphex ile dijital pazarlamada anlık, ölçeklenebilir ve tutarlı raporlama dönemi
Orphex ile dijital pazarlamada anlık, ölçeklenebilir ve tutarlı raporlama dönemi
İş dünyasında haftanın atamaları (15-21 Kasım)
İş dünyasında haftanın atamaları (15-21 Kasım)
The TECH Summit'ten gelecek manifestosu: "Yakın-Uzak ile Yeni Bir Çağ Başlıyor"
The TECH Summit’ten gelecek manifestosu: “Yakın-Uzak ile Yeni Bir Çağ Başlıyor”
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Şirketlerde "gölge yapay zeka" kullanımı artıyor!
Haberler
Şirketlerde “gölge yapay zeka” kullanımı artıyor!
Sena Tufan
17 Eylül 2025
EY Lüks Tüketim Endeksi: Lüks pazarını ikinci el canlandıracak…
Haberler
EY Lüks Tüketim Endeksi: Lüks pazarını ikinci el canlandıracak…
Sena Tufan
4 Ekim 2025
Murat Ülker duyurdu: İstanbul’un ruhunu taşıyan yeni lezzet: “Ülker Çikolata İstanbul”un global lansmanı yapıldı
Haberler
Murat Ülker duyurdu: İstanbul’un ruhunu taşıyan yeni lezzet: “Ülker Çikolata İstanbul”un global lansmanı yapıldı
Ferruh Altun
12 Ekim 2025
İtalyan moda tasarımcısı Giorgio Armani 91 yaşında hayatını kaybetti
Haberler
İtalyan moda tasarımcısı Giorgio Armani 91 yaşında hayatını kaybetti
Sena Tufan
5 Eylül 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.