18 Aralık Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

Teknoloji, TV endüstrisini güçlendiriyor mu?

Marketing Türkiye
3 Mayıs 2013
2 dk okuma

Deloitte, ‘Teknoloji ve TV: Güzel Arkadaşlığın Devamı’ raporunu yayınladı. Teknolojinin televizyon sektörü üzerindeki etkisinin tartışıldığı raporda, internete bağlı televizyonların gelişimi, teknoloji şirketlerinin televizyon endüstrisine yatırımları, televizyon ve teknolojinin ortak yaşam ilişkisi gibi konular ile son teknolojik gelişmelerle televizyonun geçerliliğini yitirip yitirmediği tartışmaları masaya yatırılıyor.

İnternete bağlanabilme özelliği bulunan televizyonların gelişmesi ve yayılması ile birlikte mutlaka kazananların ve kaybedenlerin olacağı belirtilen Deloitte Türkiye TMT Endüstri Lideri Tolga Yaveroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Buradan elde edilecek kazançlar, tıpkı kayıplarda olması gerektiği gibi ılımlı olmalı. İnternete bağlı televizyonlar, televizyon yayınlarını tehdit ettiği kadar televizyon içeriklerini de zenginleştiriyor. Bunun bilinen örneklerinden biri ülkemizde de yayına giren ve birinci sezonu ilk defa sadece bir OTT hizmet sağlayıcısı üzerinden yapılan House of Cards dizisi” dedi.

Rapora göre, internete bağlı televizyonların kullanımının, Avrupa ülkelerinde giderek artmasına rağmen, genele yayılması ortalama on yıl sürebilir. Bu duruma televizyon üreticilerinin penceresinden baktığımızda ise piyasada internete bağlanabilme özelliği olan televizyonların bulunması satışları olumlu yönde etkileyecek gibi görünüyor; fakat bu durum, günümüzde var olan televizyon setlerinin kısa vadede ortadan kalkarak tamamen internete bağlı sisteme geçileceği anlamına da gelmiyor. İngiltere’de yapılan araştırma sonuçları ise bunu kanıtlar nitelikte. Buna göre, her ne kadar kullanıcıların bilgisayar, laptop ve tablet kullanım oranları bir hayli yüksek olsa da, kullanıcılar televizyon programlarını bu cihazlarla izlemeye sıcak bakmıyor. Ek olarak, bu üreticilerin, internete bağlı olan televizyonları en çok tercih eden genç ve refah sahibi gruba yönelik yeni pazarlama çalışmalarına geçiş yapması öneriliyor.

Teknoloji şirketleri içeriğe yatırım yapmalı

Raporda, bu değişim zamanını en etkin biçimde değerlendirmeye çalışan tarafın teknoloji şirketleri olduğu iletiliyor. Bu şirketler ise içerik yönetimi konusuna bir hayli önem veriyor. Zira içerik, bilgi ve ürünün dağıtımında etken rol oynuyor. Bu noktada teknoloji şirketlerinin içeriğe yatırım yapması öneriliyor. Bu durumun, içerik üreten kurumların da yararına olabileceği değerlendiriliyor. Ek olarak bu durumdan futbol kulüpleri gibi yayın hakkı sahipleri de yararlanabilir.

Türkiye cihaz kullanımında 6’ncı sırada

1950’de dünyada sadece beş bilgisayar varken, günümüzde bilgisayar temelli aletlerin sahiplik oranı hane başına dört adede kadar ulaşmış durumda. Yapılan araştırmaya göre ise Avrupa’da bir kişinin bilgisayar, tablet, akıllı telefon, cep telefonu, kamera, oyun konsolu ve MP4 çalar cihazlarına sahip olma oranında 3,8’lik ortalamayla Fransa ve İngiltere başı çekerken, Hırvatistan, Almanya ve Belçika cihaz sahiplik oranı en yüksek diğer ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ise bu sıralamada ortalama 3,4 cihaz ile altıncı sırada yer alıyor.

Teknoloji davranışı etkiliyor mu?

Günümüzde teknolojinin, genellikle kullanıcıların medyayı kullanış biçimini değiştirdiği çok tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Rapora göre teknoloji, davranış değişikliği yapmıyor; fakat davranışı belirli bir kalıba oturtuyor. Geçtiğimiz yıllarda, teknolojik gelişimin, kullanıcıların esnek olmayan medya alışkanlıklarını tatmin etme amacıyla ticari ihtiyaçlar tarafından şekillendirildiği söylenebilir. Bu noktada raporda, teknoloji şirketlerinin kullanıcıların temel davranışlarına odaklanmamış teknolojik gelişmelerin niş kaldığına da dikkat etmesi gerektiği iletiliyor.

Televizyon miadını henüz doldurmadı

Teknolojinin bugün geldiği son nokta ise akıllara televizyonun artık vaktini doldurup doldurmadığını getiriyor. Rapora göre, sadece Avrupa ülkelerinde, günde iki milyar saat televizyon izleniyor, günlük 131 milyon dolarlık televizyon reklamı yayınlanıyor ve ödemeli televizyonların yıllık geliri toplamda 200 milyar doları geçiyor. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere televizyonlar hala kullanıcıların hayatındaki sağlam yerini koruyor. Öte yandan, önümüzdeki 10 yılda büyük bir davranış değişikliği görülmediği takdirde, televizyona karşı bir rakibin ortaya çıkması ya da televizyon sisteminin kırılması pek mümkün görünmemekle birlikte, televizyon endüstrisinin reklam ve abonelik ücretlerine yüzlerce milyar dolar katkı sağlamaya devam edeceği düşünülüyor.

1 Disney–OpenAI ortaklığı, eğlence sektöründe yeni bir oyun alanı açıyor
Disney–OpenAI ortaklığı, eğlence sektöründe yeni bir oyun alanı açıyor
2 2026'da pazarlama dünyasına yön verecek dijital pazarlama trendleri...
2026’da pazarlama dünyasına yön verecek dijital pazarlama trendleri…
3 TIME dergisi, "yapay zekanın mimarları"nı yılın kişisi seçti
TIME dergisi, “yapay zekanın mimarları”nı yılın kişisi seçti
4 SES güncellendi: Türkiye’de sosyo-ekonomik statü tanımı yeniden yapıldı
SES güncellendi: Türkiye’de sosyo-ekonomik statü tanımı yeniden yapıldı
5 Sorun iş görüşmelerinde başlıyor: Beyaz yakalı kadınların yüzde 72’sine önce "özel hayat" soruluyor!
Sorun iş görüşmelerinde başlıyor: Beyaz yakalı kadınların yüzde 72’sine önce “özel hayat” soruluyor!
Güncel Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (12-18 Aralık)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (12-18 Aralık)
Hepsiburada, 2030’a kadar 120 bin girişimci kadını e-ticarete kazandıracak
Hepsiburada, 2030’a kadar 120 bin girişimci kadını e-ticarete kazandıracak
Miu Miu'dan 25 bin liralık UNO destesi!
Miu Miu’dan 25 bin liralık UNO destesi!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Rekabet Kurumu'ndan ilaç sektöründeki 17 firmaya 244,8 milyon TL ceza
Haberler
Rekabet Kurumu’ndan ilaç sektöründeki 17 firmaya 244,8 milyon TL ceza
İrem Alimoğlu
17 Ekim 2025
Türkiye'nin keyif markaları
Haberler
Türkiye’nin keyif markaları
Nafizcan Önder
18 Ekim 2025
YouTube’da rotayı kim belirliyor? İşte en çok izlenen gezi kanalları...
Haberler
YouTube’da rotayı kim belirliyor? İşte en çok izlenen gezi kanalları…
İrem Alimoğlu
29 Ekim 2025
Sadece 19 adet üretilecek iPhone tanıtıldı: Fiyatı 500 bin TL...
Haberler
Sadece 19 adet üretilecek iPhone tanıtıldı: Fiyatı 500 bin TL…
Sena Tufan
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.