9 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler
Haberler

Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler

Nafizcan Önder
16 Eylül 2023
4 dk okuma

Marketing Türkiye adına Pulside Research’ün gerçekleştirdiği “Teknoloji Araştırması”nın ilk bölümü olan “Bizi Enflasyon Bile Ayıramaz”da toplumun teknoloji ile kurduğu bağı ve alışkanlıklarını mercek altına almıştık. Dosyanın ikinci bölümünde ise alışverişlerimizdeki hayaller ve gerçekler var. Toplum teknoloji alışverişini hangi kriterlerle hangi kanallardan yapıyor? Hayalleri ve hayatlarındaki markalar ne kadar örtüşüyor? Dahası enflasyonla birlikte hayatımıza giren panik alışverişi söz konusu teknoloji olduğunda nasıl tezahür ediyor? Buyurun yanıtlara…

Teknoloji sektöründe panik alışverişi sürüyor

Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler

Fiyatlar artacak endişesiyle yapılan panik alışverişleri bir süredir hayatımızın bir parçası. Söz konusu teknoloji alışverişi olduğunda toplumun yüzde 51,5’inin benzer bir motivasyonla alışveriş yaptığı gözlemleniyor.

Özellikle gençlerde bu endişeyle birlikte alışveriş yapma motivasyonunun daha yüksek olduğu araştırma verilerine yansıyor.

Fiziksel mağazalar 1 adım önde

Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler

Peki, söz konusu teknoloji ürünleri olduğunda alışverişimizi nereden yapıyoruz? Araştırma verileri gösteriyor ki toplumun yüzde 47,9’u teknoloji alışverişi için fiziksel mağazaları tercih ettiğini belirtirken yüzde 32,6’sı online pazaryerlerine yöneliyor. Markaların kendi online mağazaları ise yüzde 18,5’le alışverişte en az tercih edilen kanal olarak dikkat çekiyor.

Ayaklar Teknosa’ya parmaklar Trendyol’a gidiyor

Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler

Katılımcılara teknoloji alışverişlerinde en çok tercih ettikleri fiziki mağaza sorulduğunda Teknosa yüzde 41’le zirvede yer alırken onu yüzde 24,9’la MediaMarkt ve yüzde 13,7 ile Vatan takip ediyor.

Söz konusu online alışveriş olduğunda ise Trendyol yüzde 46,2 ile ilk sırada karşımıza çıkıyor. Hepsiburada’nın yüzde 29,4’le ikinci sırada yer aldığı listede Teknosa yüzde 9,7 ile kendisine üçüncü sırada yer buluyor.

Cebimizde de hayalimizde de Samsung var

Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler

Katılımcıların daha çok Samsung, Xiaomi ve Apple marka telefon kullandığı araştırma verilerine yansıyor. “Bir sonraki cep telefonunuzun hangi marka olmasını istiyorsunuz?” sorusu yöneltildiğindeyse Apple kullanım oranına göre radikal bir artış gösterse de Samsung birinciliği kaptırmıyor.

Hayaller Apple gerçekler Lenovo

Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler

“Bilgisayarınızı ne sıklıkla yeniliyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 43,8’i “bozulunca” yanıtını verirken bu yanıtı yüzde 20,1’le “6 yıldan daha uzun bir süre” yanıtı izliyor. Katılımcıların halihazırda en çok kullandıkları bilgisayar markaları Lenovo (yüzde 15,8), Casper (yüzde 15,0) ve Asus (yüzde 14) olarak verilere yansırken, her dört kişiden birinin bir sonraki bilgisayarlarının Apple olmasını istediği görülüyor.

Yurt dışından telefon almak istiyoruz ama…

Yurt dışından bu zamana kadar ürün almış olan katılımcıların oranı yüzde 29,5’ken gelecekte almayı düşünenlerin oranı yüzde 46,3’e kadar çıkıyor. Yine gençlerin yurt dışından ürün almayı daha çok düşündüğü araştırma verilerinde karşımıza çıkıyor.

Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler

Yurt dışından ürün almayı düşünenlere “Teknoloji ürünü almayı düşünüyor musunuz?” diye sorulduğundaysa yüzde 74,9’u “evet” yanıtını verirken, bu ürünün yüzde 63,1 ile cep telefonu olduğu görülüyor.

Katılımcılara “Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kayıt ücretlerine yapılan zamları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu yöneltildiğindeyse katılımcıların yüzde 70,3’ü olumsuz değerlendirdiğini belirtiyor.

Herkesin gönlünde bir aslan yatıyor…

Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler

Katılımcıların yüzde 65,3’ü “Almak istediğiniz bir teknolojik ürün var mı?” sorusu karşısında “evet” yanıtını verirken; yüzde 30,1 ile cep telefonu, yüzde 23,6 ile bilgisayar ve yüzde 15’le akıllı saat gönüllerde en çok yatan ürünler olarak öne çıkıyor. Her 10 kişiden 6’sı istediği o teknoloji ürününe ulaşmayı “mutluluk”la ilişkilendirirken yüzde 17,1’i sevinç ve yüzde 15,5’i heyecan duyacağını belirtiyor.

Teknolojide ikinci el pazarının büyümesi “tamamen duygusal”

Teknoloji alışverişlerimizde hayaller ve gerçekler

Teknoloji ürünlerine daha uygun fiyatlarla ulaşmanın yöntemlerinden biri de ikinci el pazarına yönelmekten geçiyor. Katılımcıların yüzde 36,8’i mevcut ekonomik koşullarda ikinci el/yenilenmiş teknoloji ürünü satın almayı düşündüğünü ifade ediyor. “İkinci el/yenilenmiş ürün satın alımı yapmayı kesinlikle düşünürüm, düşünürüm ve kararsızım” diyenlere “Ekonomik koşulların iyileşmesi durumunda teknoloji ürünlerinde ikinci el/yenilenmiş ürün almayı düşünür müsünüz?” diye sorulduğundaysa her 5 kişiden 1’i hayır yanıtını verirken yüzde 37,4’ü kararsız olduğunu ifade ediyor.

Araştırmanın metodolojisi

Pulside Research tarafından Marketing Türkiye adına gerçekleştirilen “Teknoloji Araştırması” kapsamında yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payıyla Türkiye genelinde 1067 kişiyle görüşüldü. Çalışmada Türkiye geneli temsili bölge dağılımı, yaş ve cinsiyet dağılımı gözetildi.

Bizi enflasyon bile ayıramaz!

featured
1 Influencer Rating Report yayında: İşte sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer'ları
Influencer Rating Report yayında: İşte sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları
2 İş dünyasında haftanın atamaları (26 Nisan - 2 Mayıs)
İş dünyasında haftanın atamaları (26 Nisan – 2 Mayıs)
3 2025'in ilk çeyreğinde en çok ziyaret edilen dijital platformlar belli oldu!
2025’in ilk çeyreğinde en çok ziyaret edilen dijital platformlar belli oldu!
4 Tüketiciler harcamalarının yüzde 74’ünü giyime ayırdı!
Tüketiciler harcamalarının yüzde 74’ünü giyime ayırdı!
5 Boykot ediyorum, öyleyse varım!
Boykot ediyorum, öyleyse varım!
Güncel Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (2-9 Mayıs)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (2-9 Mayıs)
Bill Gates, servetinin yüzde 99'unu bağışlayacak!
Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu bağışlayacak!
İŞKUR en çok eleman açığı olan sektörleri açıkladı
İŞKUR en çok eleman açığı olan sektörleri açıkladı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Persil'den regl lekesi tabusunu yıkan kampanya: "Her leke oyunun bir parçası olmalı"
Haberler
Persil’den regl lekesi tabusunu yıkan kampanya: “Her leke oyunun bir parçası olmalı”
İrem Alimoğlu
22 Mart 2025
"DeepSeek"in rakibi "Manus" kullanıma açıldı
Haberler
“DeepSeek”in rakibi “Manus” kullanıma açıldı
Nafizcan Önder
8 Nisan 2025
Metro Türkiye, Şef Sinem Özler ve genç kadın şeflerle Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı
Haberler
Metro Türkiye, Şef Sinem Özler ve genç kadın şeflerle Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı
Sena Tufan
12 Mart 2025
Brandverse Awards’a katılmak için son şans!
Haberler
Brandverse Awards’a katılmak için son şans!
Sena Tufan
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.