Sütaş’tan yeni açıklama: “Ürünün ithalatı durduruldu ama kullanımı yasaklanmadı”
Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Sütaş’ın ürettiği süt tozunda Rusya’da kullanımı yasak olan zararlı maddelerin bulunması nedeniyle markadan bu ürün alımını yasakladığını duyurmuştu. Sütaş konuyla ilgili ikinci kez açıklamada bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Sütaş’tan süt ürünü alımını yasakladığını duyurmuştu. Rosselhoznadzor’dan yapılan açıklamada, Türkiye’den gelen enfeksiyon kapmış ürünlerin artışına da dikkat çekilmişti. Ayrıca açıklamada kararın Sütaş’ın ürettiği süt tozunda Rusya’da kullanımı yasak olan zararlı maddelerin bulunması nedeniyle alındığını ve markanın ürettiği süt tozunda bulunan maddelerde antibiyotik türleri olan spiramisin ve tilmikosin içerdiğine dikkat çekmişlerdi.
Sütaş Rusya’nın aldığı karardan sonra ikinci kez açıklama bulundu. Açıklamanın tam metni ise şöyle:
“Sosyal medyada bu konuda paylaşımda bulunan bazı kişiler, kurumumuzun açıklamasını gözardı ederek ya da araştırmak istedikleri detaylara ilişkin bizden ilave hiçbir bilgi talep etmeden, eksik bilgilerle veya yanlış anlamalarla, Sütaş’a yakıştırılmasına tahammül edemeyeceğimiz gerçekdışı söylentilerin yayılmasına sebep olmaktadırlar.
Öncelikle belirtmek isteriz ki; ihraç ettiğimiz süt tozlarında bulunduğu belirtilen 1,5 mikrogram antibiyotik, süt tozunun 1 kg’ının içerisindeki orandır. 1 kg süt tozu, 12 kg sütten kurutularak elde edilmektedir. Dolayısıyla 1,5 mikrogram 12 kg sütte bulunan miktar olup, 1 kg sütteki söz konusu miktar 0,12 mikrogram seviyesine karşılık gelmektedir. Pek çok çevresel faktörle alınabilecek ve eser miktar bile kabul edilemeyecek bu miktarın sağlıklı olarak ölçülmesi dahi çok zordur. Tüm bu veriler ışığında söz konusu iddialarda bulunanların, mağduriyetimize sebep olan söylemlerini gözden geçirerek kamuoyunu yeniden bilgilendirmelerini acilen beklemekteyiz.
Diğer yandan Rusya’daki laboratuvarın yaptığı tahlilde bulduğunu belirttiği 1,5 mikrogram oranı “iz” değerdedir. Öyle ki, Avrupa Birliği Regülasyonu olan Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi’nin Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’ne* göre bu değer ancak 200 mikrogram seviyesinden sonra anlamlı ve sakıncalı bir değer olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla bulunduğu belirtilen bu değer, kullanımı sakıncalı, sağlığa zararlı bir değeri ifade etmemektedir. 1,5 mikrogram oranı çok çok düşük bir orandır. Bu orana sahip bir ürün uluslararası standartlarda çok iyi bir üründür. Sütaş’ın ürünü sağlam, sağlıklı ve tüketime uygundur. Bu konuda en ufak bir şüphe duyulmaması gerekir.
Nitekim bu ürün Rusya’ya girmiş ve kullanılmakta olan bir üründür. Ürünün ithalatı durdurulmakla beraber kullanımı yasaklanmamıştır. Hatta yolda, sevkiyat sürecinde olan süt tozlarımızın da kabul edileceği bildirilmiştir. Yaklaşımdan da anlaşılacağı üzere Avrupa Birliği ve Türkiye mevzuatı ile eşdeğer olan Rusya Gıda Kodeksi açısından, ürünün Rusya’da tüketilmesi, kullanılması uygun olmakla birlikte, ithalatta özel bir düzenleme ile Gıda Kodeksinden farklı standartlar uygulanmaktadır.
Daha da detaylı bilgi ihtiyacı olanların [email protected] adresine başvurmaları halinde, birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu belirtiriz.
İki ülke arasında gelişmekte olan ilişkilere paralel olarak ticaretimizin sürdürülebilirliğini sağlayacak mevzuat çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını diliyor, ihracatımızın en kısa zamanda yeniden başlayacağına inanıyoruz.
Saygılarımızla.”