Şirketlerin yeni handikabı “aynılaşmak”
Pulsar Araştırma Şirketinin 20 global şirket üzerinde üç yıl boyunca yürüttüğü çalışmaya göre, şirketlerin yayınladıkları tweetlerin karakter sayıları ve kullandıkları diller bile birbirinin aynısı.
Büyük pazar paylarına sahip şirketler Twitter gibi müşterileriyle aktif iletişim kurabilecekleri platformları tercih ediyorlar. Twitter’da 16.000 kişiyle yapılan bir araştırmada, yüzde 70’lik bir kesim ilgilendikleri markaların ürünlerini hesaplarından takip ettiklerini belirtti.
Farklılıklar azalıyor
Müşteri iletişimindeki dilin ve yöntemlerin neredeyse aynı olmasının yanında şirketlerin kullandıkları logolar da benzerlik gösteriyor. Çeşitliliğin azalması nedeniyle son on yılda farklı tasarımlar da yok oldu.
Vanity Fair dergisi yazarı Kurt Anderson’a göre, teknolojik gelişmeler ve tüm dünyanın liberal ekonomik sisteme geçmesi çeşitliliği azaltan nedenlerden biri olabilir. Pek çok görüş olsa da, Jeff Bezos gibi bazı yöneticiler farklılıkların kabul edilmesi gerektiğini ve bunun şirketler için olumlu bir davranış olacağını belirtiyor.
Farklılıkları kullanmak şirketlerin faydasına olabilir
Ehrenberg-Brass Pazarlama Araştırmaları Enstitüsü’nden Jenni Romaniuk, şirketlerin farklı logolar ve kültürler üretmelerinin uzun vadede satışlarını artırabileceğini düşünüyor. Ek olarak, farklılığın beynimiz tarafından seçkinlikle ilişkilendirildiğini ve bu gibi politikaları benimseyen markaların daha fazla aklımızda kaldığı belirtiliyor.
Ayrıca, şirketlerin stratejilerini belirlerken rakip markaların pazardaki pozisyonlarına göz atması da avantaj sağlayacaktır. Ürün tasarım ve pazarlama aşamasında kısa dönemli trendlerden bağımsız olarak planlama yapmak ve pazardaki benzer ürünlerden sıyrılmak da önem taşıyan bir konu.
Geleneksel olmayan pazarlama teknikleri orta vadede şirketlerin cirolarını artırabilir
Bazı durumlarda geleneksel pazarlama tekniklerinin dışında bir strateji izlemek markaların ürünlerinin daha fazla tüketiciye ulaşmasını sağlayabilir.
2012 yılında Bodyform markasının CEO’su hijyenik pedlerin reklamlarında bazı regl gerçeklerini gizledikleri için erkeklerden özür diledi.
Marka daha sonrasında “Real period blood” ve “Womb Stories” kampanyalarıyla da ses getirdi.
Samimiyet ve şeffaflık tüketiciyle daha organik bir bağ kurmaya yardımcı oluyor. Bu gücü arkasına alan Bodyform, tabuları yıkan bir marka olarak konumlandı.
Sosyal medya tüketicilerle daha aktif buluşmak için büyük fırsatlar sunuyor
Twitter da farklı içerikler üreterek takipçilerin ilgisini çeken örneklerden bir diğeri de Slim Jim markası. Tüketiciler için hafif atıştırmalıklar ve çerezler üreten şirket, sosyal medya platformlarında mizahi ve farklı içerikler paylaşarak Instagram’da 1.3 milyon ve Twitter’ da 200.000 takipçiye ulaştı. Slim Jim şirketinin ulaştığı başarı ve takipçi sayesinde sattığı ürünlerden elde ettiği yıl sonu cirosu da 170 milyon dolardan 720 milyon dolara yükseldi.
Geleceğin modası dikkat çekti
Lüks giyim markası Balenciaga, 2020 yılında distopik bir temayla Twitter’da tüm gün yaptığı canlı yayında bahar ve yaz sezonu ürünlerini tanıttı. İlginç bir tema kullanmalarının yanında, kullandıkları model de yapay zeka asistanlarına benzetilmişti. Değişik kültürlerin temalarını ve tüketicileriyle iletişim yollarını çeşitlendirerek rakiplerinden sıyrılmayı başardılar.
Balenciaga Summer 20 https://t.co/dp6lmuQuwa
— Balenciaga (@BALENCIAGA) February 18, 2020
Kaynak: Contagious