Meslektaşlarınızın zammınızı belirlemesini ister miydiniz?
İş arkadaşlarınızla pek çok şeyi paylaşabilirsiniz. Hatta pek çok insan ofis arkadaşlarını ailesi olarak konumlandırıyor. Ama maaş konuşmak çoğu zaman söz konusu dahi değil. Buna rağmen meslektaşının maaşını merak eden pek çok insan var. Peki hiç düşündünüz mü ofiste herkes birbirinin maaşını bilseydi ne olurdu ya da çalışanlar meslektaşlarının zam taleplerinde söz sahibi olsaydı? İşte şeffaf maaş stratejisini uygulayan şirketlerin deneyimleri…
Alan’da çalışanlar meslektaşlarının zam taleplerini değerlendiriyor
470 kişinin istihdam edildiği online sağlık sigorta sağlayıcısı Alan’da herkes birbirinin maaşını biliyor. Hatta personeller birinin maaş zammını hak edip etmediği konusunda fikir verebiliyor.
Pek çok şirket maaşları bir sır gibi saklamaya karar verirken Alan, 2016 yılında faaliyete geçtiği andan itibaren şeffaf bir ödeme yapısı benimsedi. Alan’ın Kurucu Ortağı ve Baş Teknoloji Sorumlusu Charles Gorintin bu durumla ilgili, “Şeffaf olmak son derece faydalı çünkü kimin neyi bilmesi gerektiğini düşünmenin verdiği psikolojik yükü ortadan kaldırıyor” yorumunda bulunuyor.
Bu, firmaya katılan çalışanların katıldıktan sonra ücret üzerinde pazarlık yapamayacakları anlamına geliyor. Aynı zamanda mevcut bir personel, kendisine başka bir yerde yeni bir iş teklif edildiğini söylediğinde maaşı bir pazarlık aracı olarak kullanamıyor.
Alan’daki tüm çalışanlar otomatik olarak yıllık yüzde 3’lük bir zam alıyorlar. Ek bir zam talep edildiği durumlarda da belirleyici olan meslektaşlarının yorumları oluyor. Gorintin, “Kısmen birbirimize karşı sorumlu tutulmamız gerekiyor ve aynı zamanda çalışma arkadaşlarımızın büyümesine ve gelişmesine yardımcı oluyor” diyor. Bu değişimin bir diğer amacıysa cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinin önüne geçmek.
Birleşik Krallık ödeme şeffaflığı projesi başlattı
Geçtiğimiz ay Birleşik Krallık hükümeti bir ödeme şeffaflığı projesi başlattı. Katılımcı işletmelere her iş ilanında bir maaş aralığı belirtme zorunluluğuyla birlikte başvuranların maaş geçmişinin istenmemesi şart koşuldu.
Hükümet Eşitlik Ofisi, bu iki maddenin “kadınların daha adil bir temelde ödeme müzakere etmeleri için sağlam bir zemin sağlamayı” amaçladığını söyledi.
Maaş geçmişinin sorulması özgüveni zedeliyor
“Kadınlara, farklı ırktan olanlara ve engellilere erkeklerden çok daha az maaş ödeniyor. Dolayısıyla, maaş geçmişini sorduğunuzda bu hem önyargıya hem de cinsiyet, engellilik ve etnik köken sebebiyle var olan ücret eşitsizliğinin kökleşmesine sebep oluyor” diyor Fawcett Society CEO’su Jemima Olchawski.
Fawcett Derneği’nin 2200 kişiyle gerçekleştirdiği anketin sonuçları, kadınların yüzde 61’inin, erkeklerinse yüzde 53’ünün maaşları sorulduğunda daha iyi bir ücret talep etme noktasında özgüvenlerinin zedelediğine işaret ediyor.
İş ilanlarında teklif edilen maaşın tam olarak açıklanması tasarruf sağlıyor
New York’ta, ödeme şeffaflığı yasası 15 Mayıs’ta yürürlüğe girecek. Dörtten fazla çalışanı olan firmalardan, ücret eşitsizliklerini önlemek amacıyla maaş aralıklarını yayınlamaları istenecek.
İngiltere seyahat firması Flash Pack, artık şeffaf bir ödeme politikası benimseyen başka bir işletme. Pandemi döneminde kapanmak zorunda kaldıktan sonra bu yıl yeniden faaliyete başlayan firma, artık iş ilanlarında teklif edilen maaşı tam olarak açıklıyor.
Şirketin CEO’su ve Kurucu Ortağı olan Radha Vyas, yeni politikanın çok zaman kazandırdığını, çünkü artık şirketin sunabileceğinden daha fazla ödeme talep edecek olan adaylardan başvuru almadıklarını söylüyor.