28 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Ramazan'da çevrimiçi alışverişe talep arttı
Haberler

Ramazan’da çevrimiçi alışverişe talep arttı

Marketing Türkiye
20 Mayıs 2020
2 dk okuma

Criteo, Türkiye’de Ramazan ayı özelinde ‘Tüketici Alışveriş Tercihleri’ araştırması gerçekleştirdi. Yapılan araştırmada, korona virüs salgının başlangıcına kıyasla, katılımcıların %61’inin çevrimiçi platformlar üzerinden daha çok alışveriş yaptığı gözlemlendi. Özellikle Ramazan ayında çevrimiçi alışveriş yapılan kategorilerde, market, güzellik, bakım ve eve yemek servislerim ön plana çıkıyor.

Criteo, tüketici alışveriş tercihleri araştırmasını, 1,047 kişiyle Ramazan ayında,  gerçekleştirdi. Korona virüs salgını sebebiyle tüketicilerin nakit para yerine kredi kartı, mobil cüzdan ve diğer elektronik ödeme yöntemlerini tercih ettiğini gösteren araştırmada, banka ziyaretlerinde de yüzde 83 oranında bir azalma görüldü.

Katılımcıların, Ramazan dönemi ve sonrasındaki bir kaç ayda da market, bakım, elektronik, güzellik, oyuncak ve eve yemek servisleri kategorilerinde daha sıklıkta çevrimiçi alışveriş ve harcama yapacakları analiz edildi. %50’den fazla katılımcının Ramazan Bayramı hediyelerini de çevrimiçi platformlardan satın almayı planladığını gösteren araştırmada, 25-38 yaş aralığındaki tüketicilerin hediyeleri için 600 TL bütçe ayırmayı planladığı gözlemlendi. Türkiye’de çevrimiçi platformlarda en çok tercih edilen hediye kategorileri ise giyim, parfüm, bakım ve güzellik ürünleri.

Araştırmayı yorumlayan Gelişen Pazarlar (Türkiye, Doğu Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Afrika) Bölge Direktörü Murat Kalafat şunları söyledi: “Korona Virüs’ün etkilerini her alanda hissettiğimiz bu günleri hep birlikte yaşamaktayız. Bir çok sektörün çevrimiçi platformlara yöneldiği bu günlerde dijital ödeme yöntemine geçişimizde kaçınılmaz oldu. Yaptığımız araştırmada, nakidin yerini kredi kartı, mobil cüzdan ve diğer elektronik ödeme yöntemlerine bıraktığını görüyoruz. Türkiye geleneksel olarak nakit para kullanımını tercih eden bir ülke olmasına rağmen, güvenlik ve hijyen koşulları nedeniyle dijital ödeme yöntemlerini kullanmaya başladı. Tüketicilerin Korona Virüs yayılacağı endişesi ile nakit para kullanımını tercih etmemesi, yalnızca ticarette değil aynı zamanda dijital finans tekliflerinde de büyük bir etki yaratacak. Dijital ödemelerin bu şekilde benimsenmesi, geri dönüşü olmayan ve pandemi sonrasında da devam edecek kültürel bir değişime neden oluyor. Artık şirketler, uzun vadede değişen ödeme yöntemlerinin tüketici davranışları üzerindeki etkisini incelemeli.”

Korona Virüs endişesiyle tüketiciler, alışverişlerinde nakit ödeme opsiyonunun olmasına rağmen temassız ödeme yöntemlerini tercih ediyor. Güzellik, bakım, oyun, oyuncak, elektronik, giyim, aksesuar, dekorasyon, taksi ve yemek servisleri kategorilerinde yapılan alışverişlerin %75’inin kredi kartı ile yapıldığı görülüyor. Mobil cüzdan ve diğer elektronik ödeme yöntemlerinde ise bu oran %67.

Türkiye Criteo Ramazan Araştırması Hakkında

Bu sonuçlar Türkiye genelinde 27 Nisan ve  2 Mayıs tarihleri arasında 1,047 katılımcı ile yapılmış olan çevrimiçi anketten yola çıkılarak hazırlanmıştır. Criteo, Ramazan boyunca tüketici alışverişi tercihleri ​​hakkındaki en son bilgileri ortaya çıkarmak amacıyla Qualtrics ve Lucid ile ortaklaşa olarak gerçekleştirmiştir.

Criteo ramazan
1 Sabancı Holding CEO’su CarrefourSA'yı neden sattıklarını açıkladı
Sabancı Holding CEO’su CarrefourSA’yı neden sattıklarını açıkladı
2 Araştırma: Türkiye’de evden çalışma talebi, uygulamanın üç katı
Araştırma: Türkiye’de evden çalışma talebi, uygulamanın üç katı
3 “Şiddet Varsa Reklam Yok” çıkışı sosyal medyada ne kadar konuşuldu?
“Şiddet Varsa Reklam Yok” çıkışı sosyal medyada ne kadar konuşuldu?
4 Drake’ten sıra dışı lansman: Albüm çıkış tarihi dev buz bloğunun içinden çıktı
Drake’ten sıra dışı lansman: Albüm çıkış tarihi dev buz bloğunun içinden çıktı
5 Türk halkı ABD/İsrail–İran savaşı hakkında ne düşünüyor, kimi destekliyor?
Türk halkı ABD/İsrail–İran savaşı hakkında ne düşünüyor, kimi destekliyor?
Güncel Haberler
n11’den 5 yılda 5 kat büyüme hedefi: 1 milyar dolarlık yatırım planı açıklandı
n11’den 5 yılda 5 kat büyüme hedefi: 1 milyar dolarlık yatırım planı açıklandı
Reklam Özdenetim Kurulu’nda yeni dönem: Başkanlığa Esra Tapban atandı
Reklam Özdenetim Kurulu’nda yeni dönem: Başkanlığa Esra Tapban atandı
İş dünyasında "sessiz evrim" ve "yıkıcı devrim" aynı anda yaşanıyor
İş dünyasında “sessiz evrim” ve “yıkıcı devrim” aynı anda yaşanıyor
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

FIFA ile YouTube anlaştı: Dünya Kupası'nın merkez üssü artık YouTube olacak...
Haberler
FIFA ile YouTube anlaştı: Dünya Kupası’nın merkez üssü artık YouTube olacak…
Nafizcan Önder
4 gün önce
OpenAI GPT-5.5’i duyurdu: Daha az kaynakla daha fazla iş yapmayı hedefliyor
Haberler
OpenAI GPT-5.5’i duyurdu: Daha az kaynakla daha fazla iş yapmayı hedefliyor
Sena Tufan
5 gün önce
Apple Maps’e "reklam" geliyor
Haberler
Apple Maps’e “reklam” geliyor
Nafizcan Önder
24 Mart 2026
Hyundai 300 bin aracını geri çağırdı: Riskli modeller açıklandı
Haberler
Hyundai 300 bin aracını geri çağırdı: Riskli modeller açıklandı
Marketing Türkiye
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.