5 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Özel sektörde çalışan her iki LGBTİ+ bireyden biri ayrımcılıkla karşılaşıyor
Haberler

Özel sektörde çalışan her iki LGBTİ+ bireyden biri ayrımcılıkla karşılaşıyor

Marketing Türkiye
11 Aralık 2019
2 dk okuma

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi tarafından bu yıl 5.’si gerçekleştirilen “Türkiye özel sektör ve kamu çalışanı LGBTI+’ların durumu” araştırmasının sonuçları açıklandı. Çalışmaya göre Türkiye’de LGBTİ+ bireylerin çoğu iş hayatında cinsel yönelimini tamamen açık yaşayamıyor.

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ve Kaos GL Derneği “Türkiye özel sektör ve kamu çalışanı LGBTI+’ların durumu 2019 yılı Araştırması”nı açıkladı. 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde yapılan tanıtım toplantısında cinsel yönelimin insan hayatının bir parçası olduğu ve iş hayatında da bu amaçla önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’de beş yıldır gerçekleştirilen çalışmanın satır başlarıysa şöyle:

  • Çalışanların çok azı iş hayatında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya interseks durumuna dair tamamen açık davranabiliyor.
  • Çalıştığı kurumda cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet özellikleri yönünden “tamamen açık” olduğunu beyan eden kamu sektöründen katılımcıların oranı yüzde 4.4. Özel sektördekilerdeyse oran yüzde 17.4.
  • Rapora göre özel sektörde katılımcıların yüzde 15.9’u işe giriş sürecinde tamamen açık olduğunu söylüyor. Bu oran kamu sektöründen katılımcılar arasında ise yüzde 2.1’e düşüyor.

Kamuda çalışanlar daha fazla ayrımcılık ve nefret söylemiyle karşılaşıyor

Araştırma sonuçları, LGBTİ+ çalışanların ayrımcılık ve nefret söylemiyle karşılaşma riskinin kamuda özel sektörden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Kamu çalışanı LGBTİ+’ların yüzde 95,6’sı görev yaptığı kurumda cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet özellikleri konusunda tamamen açık davranamıyor. Özel sektörde çalıştığı kurumda cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet özelliğine dayalı ayrımcılığı önlemeye yönelik kural veya kurullar olduğunu beyan eden katılımcıların oranı yüzde 10.8.

Özel sektörde her iki kişiden biri ayrımcılıkla karşılaşıyor

Çalıştığı kurumda bizzat ayrımcılıkla karşılaşan özel sektör çalışanlarının oranı yüzde 50. Yani özel şirkette çalışanların her ikisinden biri ayrımcılıkla karşılaşıyor. Cinsel kimliğini kapalı yaşayanların varlığı ise bu oranın daha da yüksek olabileceğini gösteriyor. Kamuda ayrımcılıkla karşılaşmayanların oranı yüzde 11. Bu bireyler, durumun cinsel kimliklerini açık yaşamadıklarından kaynaklandığını düşünüyor.

Araştırmanın Metodolojisi:

Araştırmaya 228 kamu çalışanı ve 772 özel sektör çalışanı olmak üzere toplamda 1000 kişi katıldı. Kamu sektöründe çalışan katılımcıların yüzde 81’i 18-35 yaş arasında; yüzde 90’ı lisans, önlisans ya da lisansüstü mezunu. Çalışmaya katılanların yüzde 65.8’i çalıştığı işyerinde altı yıldan az süredir görev yapıyor. Özel sektörde çalışan katılımcıların yüzde 86’sı 18-35 yaş arasında; 82’si lisans, önlisans ya da lisansüstü mezunu. Ankete katılanların yüzde 86.6’sı çalıştığı işyerinde altı yıldan az süredir görev yapıyor. Örneklem ağırlıklı olarak genç, lise sonrası eğitim almış ve kısa süredir kamu ve özel sektörde çalışan bireylerden oluşuyor.

araştırma Ayrımcılık Kamu LBGT LGBT nefret söylemi Özel sektör
1 The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
2 YouTube’un yeni kullanıcılara gösterdiği her 5 videodan 1'i düşük kaliteli yapay zeka ürünü!
YouTube’un yeni kullanıcılara gösterdiği her 5 videodan 1’i düşük kaliteli yapay zeka ürünü!
3 Plastik poşette yeni dönem: 2026’dan itibaren 1 lira olacak
Plastik poşette yeni dönem: 2026’dan itibaren 1 lira olacak
4 GSM'de 5G yarışı "ceza yarışına" dönüşür mü?
GSM’de 5G yarışı “ceza yarışına” dönüşür mü?
5 Pegasus, Premier Lig'de...
Pegasus, Premier Lig’de…
Güncel Haberler
Planlar akışa karışıyor: "Kinetic Marketing" dönemi başlıyor
Planlar akışa karışıyor: “Kinetic Marketing” dönemi başlıyor
Tüketici frene basmıyor ama alışverişte vites düşürüyor
Tüketici frene basmıyor ama alışverişte vites düşürüyor
Türkiye'nin en pahalı ve en ucuz şehirleri hangileri?
Türkiye’nin en pahalı ve en ucuz şehirleri hangileri?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Cambridge Sözlüğü yılın kelimesini açıkladı: Parasocial
Haberler
Cambridge Sözlüğü yılın kelimesini açıkladı: Parasocial
Sena Tufan
24 Kasım 2025
Bursa kestane şekeri ve İpsala pirinci AB’den coğrafi işaret aldı
Haberler
Bursa kestane şekeri ve İpsala pirinci AB’den coğrafi işaret aldı
Nafizcan Önder
17 Kasım 2025
Kral Şakir geri döndü: “Dünyalar Karıştı” sinemalarda!
Haberler
Kral Şakir geri döndü: “Dünyalar Karıştı” sinemalarda!
Nafizcan Önder
4 Kasım 2025
Ekonomik zorluklar, lüks pazarının ihtişamını etkilemedi
Haberler
Ekonomik zorluklar, lüks pazarının ihtişamını etkilemedi
Sena Tufan
29 Kasım 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.