3 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Canlı yayında istifa; Quittok
Haberler

İşverene kötü haber: İstifa eden çalışanlar artık ordu gücünde

Gizem Yıldız
19 Temmuz 2023
2 dk okuma

Büyük İstifa‘nın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, çalışanların toplu istifa akımları devam ediyor. Pek çok çalışan hâlâ patronlarına resmi istifa e-postaları gönderse de genç çalışanlar farklı bir yol izliyor; Quittok. Sosyal medyada canlı yayın ya da videolarla istifa eden çalışanlar milyonların desteğini alıyor…

Temmuz 2021’de Birleşik Krallık’taki McDonald’s çalışanlarının mesai ortasında işten ayrıldığını gösteren bir video internette yayıldı ve şimdi TikTok, istifa videolarını paylaşan kullanıcılarla dolu. Bazen gergin, çoğu zaman komik olan bu kısa videolar milyonlarca görüntüleme elde ediyor.

Eylül 2022’de, Avustralya’da devlet memuru olan 31 yaşındaki Christina Zumbo, istifa e-postasında gönder’i tıkladığı anı paylaştı ve endişeyle patronunun görüntülü aramasını bekledi. Zumbo daha öncesinde de 140 bin TikTok takipçisiyle iş yerindeki zihinsel sağlığını zorlayan koşulları paylaşmıştı.

“Ayrılma kararını vermekte gerçekten zorlandım, ekibimi ve yöneticimi yüzüstü bırakıyormuşum gibi hissediyordum ve o sıralarda işsiz kalma korkum da vardı” diyen Zumbo’nun yayınladığı video 53 bin beğeninin yanı sıra yaklaşık 3 bin yorumla büyük bir destek topladı. 

Marisa Jo Mayes de bir tıbbi cihaz şirketindeki işinden istifa etmeye karar verdiğinde TikTok’u “eğlenceli, yaratıcı bir çıkış” olarak kullanıyordu ve “iş yerindeki mutsuzlukla savaşmanın” bir yolu olarak içerik paylaşıyordu.

ABD, Arizona’da yaşayan 29 yaşındaki Mayes, “İyi bir maaşım vardı, seyahat etmem ve sektördeki büyük isimlerle çalışmam gerekiyordu, ancak tamamen mutsuzdum. “Hayatımın en derin tükenmişliği içindeydim, işten başka bir şey düşünemiyordum ve stresin neden olduğu sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum” diyor.

Kişisel gelişim yolculuğumun çoğunu TikTok’ta paylaştığını belirten Mayes, bu paylaşımı yapmanın oldukça doğal geldiğini belirterek aldığı geri dönüşler hakkında bilgi verdi; “Onaylamayan her bir kişiye karşılık, bundan ilham alan muhtemelen 10 kişi var.”

Quittok akımını besleyen sebepler neler?

TikTok’taki genç kullanıcıların çoğu dijital yerliler olarak büyüdü ve hayatındaki tüm gelişmeleri çevrim içi olarak paylaştılar. California’da terapist ve koç olan Tess Brigham, gençlerin istifa kararlarını çevrim içi olarak paylaşmasını bir dereceye kadar doğal bulduğunu ifade ediyor.

Brigham konuyu şöyle detaylandırıyor; “Bu neslin deneyimleri böyle, böyle var olmayı öğrendiler. Bir şeyleri kaydetmeye ve paylaşmaya alışkınsanız, neden hayatınızdaki önemli olayları an zamanlı paylaşmayasınız?”

Covid-19’dan bu yana iş-yaşam dengesinde ve önceliklerinde büyük bir değişiklik gören Zumbo Quittok’u destekliyor; “Hayatımızın kontrolünü elimize almanın, yürümek istemediğimiz veya daha iyisini bilmediğimiz bir yolda ilerlemek yerine başka bir yol seçmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çevrim içi işinizden ayrılışınızı yayınlamak ve büyük kariyer planları yapmak; mutluluğunuzun kontrolünün sizde olduğunu, hayatınız için kararlar verdiğinizi ve işin tüm kimliğiniz olmadığını göstermek için önemlidir.”

Quittok akımının sonuçları ne olur?

Brigham, canlı yayından çıkmanın ve #quittok videoları yayınlamanın uzun vadeli sonuçlarının belirsiz olduğunu söylüyor. Örneğin, bu gönderilerin gelecekteki kariyer fırsatlarını nasıl etkileyeceğini tahmin etmenin bir yolu yok.

Bununla birlikte, hala öğreniyor olsak da, #quittok trendinin kurumsal dünyada şeffaflığı teşvik etme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor. 

Kaynak: BBC Worklife

featured
1 Türkiye'de 10 kişiden 6'sı "mutluyum" diyor...
Türkiye’de 10 kişiden 6’sı “mutluyum” diyor…
2 "Filtresiz İnsanlık" çağı başladı: Kusursuzluk yoruyor, gerçeklik bağ kuruyor
“Filtresiz İnsanlık” çağı başladı: Kusursuzluk yoruyor, gerçeklik bağ kuruyor
3 Brandverse Awards başvuruları 14 Nisan'da sona eriyor!
Brandverse Awards başvuruları 14 Nisan’da sona eriyor!
4 İtalya’dan Polonya’ya giden 12 ton KitKat çalındı! Nestlé'den açıklama geldi
İtalya’dan Polonya’ya giden 12 ton KitKat çalındı! Nestlé’den açıklama geldi
5 Patili dostların sessiz krizi: Her 10 kedi ve köpeğin 4’ü fazla kilolu
Patili dostların sessiz krizi: Her 10 kedi ve köpeğin 4’ü fazla kilolu
Güncel Haberler
Yapay zeka artık bir araç değil, dijital ekip arkadaşı
Yapay zeka artık bir araç değil, dijital ekip arkadaşı
İş dünyasında haftanın atamaları (28 Mart - 3 Nisan)
İş dünyasında haftanın atamaları (28 Mart – 3 Nisan)
Starbucks "güler yüzlü" çalışanlara 1200 dolar prim verecek
Starbucks “güler yüzlü” çalışanlara 1200 dolar prim verecek
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Robot süpürgelerde güvenlik açığı tartışması büyüyor: Binlerce evin kamera ve mikrofonlarına erişim sağlandı
Haberler
Robot süpürgelerde güvenlik açığı tartışması büyüyor: Binlerce evin kamera ve mikrofonlarına erişim sağlandı
Nafizcan Önder
25 Şubat 2026
McDonald’s, restoranlarına giden “kestirme yolları” haritaladı
Haberler
McDonald’s, restoranlarına giden “kestirme yolları” haritaladı
Sena Tufan
4 gün önce
Televizyonlarda Ramazan etkisi: En çok reklam veren markalar belli oldu
Haberler
Televizyonlarda Ramazan etkisi: En çok reklam veren markalar belli oldu
Gülben Dikmen
3 hafta önce
Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği "Yandex AI"ı tanıttı...
Haberler
Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği “Yandex AI”ı tanıttı…
Marketing Türkiye
12 Şubat 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.