Enflasyon mutfak alışverişini nasıl şekillendiriyor?
Enflasyonun etkileri arttıkça tüketicinin alım gücü azalmaya devam ediyor. Peki, bu enflasyonist ortam tüketicinin mutfak alışverişlerini nasıl şekillendiriyor? Tüketici davranışları ne yönde değişiyor? Yeni alışveriş trendleri neler? Yanıtlar YouGov’un Marketing Türkiye adına gerçekleştirdiği “Enflasyonun Mutfak Alışverişine Etkileri” araştırmasında…
Her ay bütçenin 4,226 TL’si market alışverişine gidiyor
Katılımcılara son bir ay içerisinde gıda alışverişine ortalama ne kadar harcadıkları sorulduğunda yüzde 33’lük bir kitle 2001- 4,000 TL yanıtını veriyor. Bir aylık market alışverişinde harcanan ortalama rakam ise 4,226 TL olarak kayıtlara geçiyor.
İlk adres indirim marketleri
Önceki sorularda yüksek enflasyonla birlikte raflardaki fiyatları mercek altına aldığını belirten tüketiciye gıda alışverişleri için hangi marketleri tercih ettiği sorulduğunda yüzde 76 gibi yüksek bir oranla “indirim marketleri” (BİM, Şok ve A101…) yanıtı geliyor. Hemen ardından yüzde 54 ile Migros, Carrefour gibi “büyük zincir marketleri” işaret ediyor tüketici. Yüzde 52’lik bir kitlenin oyuyla “pazar” da popüler yanıtlar arasında yer buluyor kendine. Erkeklerin (yüzde 46) kadınlara (yüzde 34) kıyasla daha fazla “yerel market” ve “bakkal”dan (yüzde 30 – yüzde 18) alışveriş yapmayı tercih ettikleri görülüyor. Genel market alışverişi için tercihleri sorulduğunda tüketici yine indirim marketlerini (yüzde 45) işaret ediyor. Hemen ardından da büyük zincir marketler (yüzde 20) geliyor.
Alışverişin olmazsa olmazı süt ve süt ürünleri
Aylık alışveriş listesinde olmazsa olmaz ürün gruplarını incelediğimizde liste başına yüzde 75’lik bir oranla süt ve süt ürünleri yerleşiyor. Süt ve süt ürünleri grubunun liderliğini kadınların (yüzde 80) erkeklere (yüzde 70) oranla daha fazla desteklediği görülüyor. Meyve ve sebze ürünleri yüzde 71 ile ikinci sırada gelirken, tahıl ve tahıl ürünleri yüzde 63 ile üçüncü sıraya yerleşiyor.
En ucuzu Bim’de
Katılımcılar hem gıda hem de genel market alışverişlerinde ilk durağının indirim marketleri olduğunu söylemişlerdi. Peki, hangisi daha avantajlı? Yüzde 38’lik bir kitle en uygun fiyatlı ürünlerin BİM’de olduğunu düşünüyor. Yüzde 25’lik bir kitle A101, yüzde 11’lik bir kitle ise ŞOK Market’ten yana kullanıyor tercihini.
Private label altın çağını yaşıyor
Fiyat kaygısıyla alışveriş listelerine yeni markalar ekleyen tüketiciler de mevcut (yüzde 70). Bu tüketicilere hangi markaları alışveriş listelerine ekledikleri sorulduğunda katılımcıların yüzde 37’si market markalı (private label) ürünleri satın aldığını söylüyor.
Araştırmanın metodolojisi:
Marketing Türkiye için YouGov’un gerçekleştirdiği “Enflasyonun Mutfak Alışverişine Etkileri” araştırmasına 500 kişi katıldı. Araştırma 7-15 Haziran tarihleri arasında YouGov’un 330.000+ kişilik Türkiye panelinde C.A.W.I. yöntemiyle gerçekleştirildi.
Tabaktaki kompozisyon değişti
- Mutfak alışverişi söz konusu olduğunda, yaygın mağaza ağı ve uygun fiyatlı ürün portföyüyle en sık tercih edilen kanalın indirim marketleri olması ve fiyat avantajlı market markalı ürünlerin sepette her zaman yerini alması bildiğimiz bir gerçek ancak yine de yaşadığımız bu enflasyonist ortam, tüketiciyi daha da yoğun bir şekilde uygun fiyat arayışına itiyor.
- Uygun fiyat arayışında dikkat çekici olan, tüketicilerin market veya marka tercihini etkilemesinin dışında (uygun fiyat sunan indirim marketlerini ve fiyat avantajlı market markalarını tercih etmesi), tüketicilerin kampanyaları takip etme ya da alışverişe çıkmadan önce fiyat araştırması yapma gibi alışkanlıklarının gelişmesi, daha yerleşmiş bir fiyat ve promosyon bilinirliği ve/veya algısı yaratabileceğinden perakende yönetimi için de önemli bir bilgi sağlıyor.
- Kısıtlı hane bütçesinde mutfak alışverişine ayırılan bütçe (~4,226 TL) mecburiyetten artmış ve tüketiciler uygun fiyatlı seçeneklere yönelmiş olsa da belli gıda gruplarında bir seçim yapmak durumunda kalıyor: Besleyici bir öğün için protein içeriği sağlayan süt ve süt ürünlerini (yüzde 75) kesinlikle aylık alışverişte listede tutmaya çalışırken, et (yüzde 79) ve balık (yüzde 62) ürünleri tüketimini azaltarak bu enflasyonist baskıyı dengelemeye çalışıyor. Bu durumda gene alternatif protein kaynakları ön plana çıkacaktır.
- Ekonomistler tarafından öngörülen ekonomik baskının daha da artması durumunda, tüm bu bulgular bize; tüketicinin market veya markasını değiştirmekle kalmayıp aslında sepet yani tabak kompozisyonunda ciddi bir erime olacağına işaret ediyor.
Dijital pazarlamanın 3. büyük dalgası: Perakende Medya
İletişim ve pazarlama sektörünün oyuncuları son iki yıldır perakende medyanın sesinin yükselişine tanıklık ediyor. Dijital pazarlamanın 3. büyük dalgası olarak kabul edilen “perakende medya” markalara hedef kitlelerinin karşısına “doğru yerde, doğru zamanda” çıkma fırsatı sunuyor. Perakendenin en güçlü kası “data”yı medya araçlarında kullanmasıyla yükselen bu trendi mercek altına alırken alanın güçlü aktörlerinin içgörülerine kulak verdik…