
Milka çikolatalarına “hileli ambalaj” davası
Milka markalı çikolataların üreticisi Mondelez, ürünlerin gramajını düşürerek tüketicileri yanılttığı gerekçesiyle mahkemelik oldu. Hamburg Tüketiciyi Koruma Merkezi, Bremen Bölge Mahkemesi’ne başvurarak şirketi “haksız rekabet” ve “hileli ambalaj” ile suçladı.
Merkezden yapılan açıklamada, Milka’nın yıl başında kakao fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek ürünlerine yüzde 48’e varan zam yaptığı, kısa süre sonra ise gramajı 100 gramdan 90 grama düşürdüğü belirtildi. Uzman Armin Valet, ambalaj aynı kaldığı için çoğu tüketicinin bu değişikliği fark etmediğini vurguladı. Valet, “Tüketiciler aldatılıyor. 90 grama indirilen birçok Milka çeşidi ya aynı fiyata ya da daha pahalıya satılıyor” ifadelerini kullandı.
Tüketici merkezleri, gramaj değişikliğinin ambalaj üzerinde açıkça belirtilmesini zorunlu kılacak bir yasal düzenleme talep ediyor. Valet, üreticilere gramaj değişikliklerini en az altı ay boyunca ambalaj üzerinde duyurma yükümlülüğü getirilmesi gerektiğini savundu ve şirketleri “mevcut yasal boşluğu utanmazca kullanmakla” suçladı.
Suçlamaları reddeden Mondelez ise şeffaflığın öncelikleri olduğunu açıkladı. Şirket, ürünlerin gramaj bilgisinin ambalajda yer aldığını, ayrıca sosyal medya ve internet sitesi üzerinden de tüketicilerin bilgilendirildiğini belirtti; fiyat ve gramaj değişikliklerinin, son bir yılda üç katına çıkan kakao maliyetlerinden kaynaklandığını ifade etti.
Sözlü bir duruşma yapılabilir
Hamburg Tüketiciyi Koruma Merkezi’nin açtığı dava kapsamında, Bremen Bölge Mahkemesi şimdi Mondelez’den savunma talep edecek. Mahkeme sözcüsüne göre, bu davanın sözlü bir duruşma olarak ele alınması ve karara bağlanması bekleniyor.
Kaynak: Dünya gazetesi