Microsoft ile fark yaratanlar…
Hem bireylerin hem de kurumların işlerini yaparken daha güçlü olmalarını amaçlayan Microsoft “Teknolojiyle Birlikte” video serisinin ilk bölümünü yayınladı. Teknolojiyi kullanarak kendi sektöründe fark yaratan kurumların yer aldığı video serisinin ilk konuğu ise Enerjisa Üretim’in Bilişim Teknolojileri (BT) Direktörü Ali İnal oldu…
Teknoloji uzunca bir zamandır şirketlerin gündeminde olsa da pandemi kelimenin tam anlamıyla dijitalleşme yolculuğuna boyut atlattı. Bütün dinamiklerin neredeyse baştan aşağı değiştiği son iki yıl içerisinde teknoloji, şirketler için de büyümenin itici gücü haline geldi.
Microsoft, teknolojiyi her alanda verimli bir şekilde kullanarak kendi sektörlerinde öncü olan şirketlerin hikayesini, ilham olması adına izleyicilerle buluşturmayı hedefliyor. Bu amaçla yola çıkan firma, Microsoft Türkiye Kurumsal ve Kamu Müşterilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü moderatörlüğünde “Teknolojiyle Birlikte” serisinin ilk bölümünü yayınladı.
İlk bölümde, Enerjisa Üretim’in ofisine konuk oluyoruz. Büyük ve modern bir ofis ortamı karşılıyor bizleri. Enerjisa Üretim’in Bilişim Teknolojileri (BT) Direktörü Ali İnal, bir yandan etrafı gezdirirken bir yandan da Microsoft ürünleriyle pandemi döneminde hibrit ve uzaktan çalışma sistemlerini nasıl inşa ettiklerini anlatıyor. İnal “Arz güvenliği ve santrallerin hep çalışır durumda olması çok kritik bir faktör,” diyor Ali İnal ve devam ediyor: “Bu anlamda bulut platformlarının kullanımı bizim için anahtar noktalardan biri. Biz bu alandaki yolculuğumuzu amiral gemisi dediğimiz uygulamaları yeniden kodlayıp buluta uyumlu hale getirerek başladık. Bu yaklaşık 1-1,5 sene aldı. Sonra diğer uygulamalarımızı da buluta taşıdık. Burada Azure’un bize sağladığı imkanları doğrudan kullanma fırsatı bulduk. İç müşterimizin istediği veriye istediği zaman erişebileceği ve bunu istediği platformda kullanabileceği yapıyı kurguladık” diyor.
“IT dijitalleştirmez, iş birimi kendisi dijitalleşir”
Enerjisa Üretim Türkiye’de teknolojiyi uçtan uca kullanan firmalardan biri olarak öne çıkıyor. Bu özelliği sayesinde pandemi döneminde de hibrit çalışma sistemine hızla adapte olmuş.
Bu noktada İnal, Enerjisa Üretim’de de pek çok firma gibi toplantı ve ofis işleri için Teams kullanıldığını belirtiyor. Bununla birlikte, saha çalışanları için de teması minimuma indirecek önlemler de alınmış. Saha çalışanlarının kendi ihtiyaçlarını giderebilecekleri low-code platformların da anlam kazanmasıyla Power Apps, Power Automate, Power BI’ın çıktılarını saha ekipleri, IT dahil olmadan kendileri kullanabilmeye, kendi uygulamalarını geliştirip kendi süreçlerini yönetmeye başlamış. “IT dijitalleştirmez, iş birimi kendisi dijitalleşir” diyen Ali İnal, senkron gibi özellikler sayesinde Ataşehir’deki ofisten santrallerdeki elektrik üretiminin 7/24 denetlenebildiğini dile getiriyor.
HoloLens ile iş yapış şekli kökünden değişiyor
Enerjisa Üretim’in teknolojiye olan yaklaşımı ve veri kültürünü iyi özümsemesi onu sektöründe başarılı bir isim haline getiriyor. HoloLens 2 teknolojisine yaptıkları yatırıma değinen İnal, “Başta bir yatırım maliyeti olsa da geri dönüşü çok hızlı ve etkili oluyor” diyor. İnal bu durumu şu şekilde açıklıyor: “Örneğin, Bandırma Termik Santralinde Türkiye’ye gelemeyecek olan danışmanları HoloLens aracılığıyla bağlamak gibi bir şansımız oldu. Bu sayede bakım süreçleri hiç aksamadı. Ayrıca sayım faaliyetleri gibi yapılması gereken pek çok şeyi HoloLens ile uzaktan yapmaya başladık. Enerji üretimi gibi geleneksel bir konuya inovatif bir yaklaşımı nasıl getiririz görmüş olduk. Yeni fikirlere ilham verecek bir araç; iş yapış şeklimizi kökten değiştirdi.”