
Metaverse’te geçen ilk öykü NFT oldu – Son 24 saatin gündemi
KADES verileri bir kez daha söylüyor: Güvende değiliz!
Kadınların risk ve tehdit anlarında kolluk kuvvetlerini olay yerine çağırarak ihbarda bulunmalarını sağlayan Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES), neredeyse 3 milyon kullanıcı sayısına ulaştı. Uygulama üzerinden şu ana kadar 200 bini aşkın ihbar yapıldı.
KADES’in kullanıcı sayısı, 3 yıllık ömrü boyunca hep arttı. Hızlı bir şekilde yayılan uygulama, yakın zamanda neredeyse 3 milyon kullanıcı sayısına dayandı. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre KADES’in kullanıcı sayısı, 2 milyon 954 bin 342’ye yükseldi. Kullanıma açıldığından beri uygulama üzerinden 260 bin 848 adet ihbar yapıldı. Akdeniz Parlamenterler Asamblesi tarafından ödüle layık görülen uygulamanın açıklama yapmadan acil konum gönderme gibi özelliklere ihtiyacı olsa da yine de KADES sayesinde binlerce kadın zorlu durumlardan kurtuldu.
Ev hapsine çarptırılan sokak röportajcısı Arif Kocabıyık yaşadıklarını anlattı
Dün eşzamanlı şafak operasyonlarıyla gözaltına alınan sokak röportajcıları Kendine Muhabir’den Hasan Köksoy, İlave TV’den Arif Kocabıyık ve Turan Kural hakkında karar çıktı. Karara göre, sokak röportajlarıyla tanınan bu üç isim ev hapsine çarptırıldı.
Kararın ardından Arif Kocabıyık olanları Radyo Sputnik’te yayınlanan “Atilla Güner’le Akşam Postası”nda anlattı: “Suçlama, daha önceden ‘akıllıçavuş’ isimli bir hesabın Mücahit Birinci hakkında Whatsapp konuşmalarını yayınladığını ve bu hesabın sahibinin bizim olduğumuzu iddia ediyorlar. Çünkü Mücahit Birinci, eniştem aynı zamanda ortağım Turan Kural’ı iki hafta önce hedef tahtasına koymuştu. Hesabın sahibi kim biz de bilmiyoruz. Bize, “hesabı siz mi yönetiyorsunuz” diye sordular. Savcılık ev hapsi istemiyle bizi mahkemeye sevk etti. Asıl kasıt sokak röportajları ama bir yerden tutturmaya çalışıyorlar. Biz sokakta olan, sokaktan ekmeğimizi kazanan insanlarız. Neden ev hapsi? Halkın söylediklerini duymak istemiyorlar, kulaklarını tıpadılar, gözlerini kapadılar, kalplerini de mühürlediler maalesef. Duymak istemedikleri için en kısa yoldan ne yapabiliriz? Ev hapsi en mantıklı iş. Ev hapsini verdik mi evden çıkamayacaklar, sokak röportajı olmayacak, halk da konuşamayacak.”
Dijital davranışlar çocuklara miras kalıyor
Çocuklar her zaman ebeveynlerinin yaptıklarını gözlemler ve kopyalar. Dijital alışkanlıklar söz konusu olduğunda da durum böyledir. Çocuklar ebeveynlerinin sürekli olarak cihazlarını kullandığını görebilirlerse, bu tür davranışları norm olarak kabul edecek ve internette çok fazla zaman geçireceklerdir. Rol model olmak bazen zor olsa da ebeveynler çocuklarının davranışları üzerindeki eylemlerinin bilincinde olmalı ve ekran başındaki geçen zaman söz konusu olduğunda da örnek olmaya çalışmalıdır.
Araştırma sonuçları, ebeveynlerin ve çocukların ekran başında geçirdikleri süre arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 55’i, çocukların yüzde 52’si gün içinde aynı saatte, 3-5 saat boyunca cihazlarını kullanıyor. Ek olarak, ebeveynlerin çoğunluğu hem kendilerinin (yüzde 56) hem de çocukların (yüzde 55) internette yeterli zaman harcadığına inanıyor.
Buna ek olarak sonuçlar, çocukların aktif olarak cihazları kullanma şeklini ebeveynlerinin kullanımına göre uyarladığını gösteriyor. Örneğin ebeveynlerin yüzde 80’i cihazlarda günde 2 saatten az zaman harcadığında, çocukları da aynı şeyi yapıyor. Yetişkinler cihazlarını günde 2 saatten fazla kullanırsa, çocukların da aynı şeyi yapma olasılığı yüksek. Vakaların yalnızca yüzde 19’u bu örneğe maruz kalan çocukların cihazlarla günde 2 saatten daha az etkileşim kurduğunu gösteriyor. Aynı zamanda raporun sonucuna göre ebeveynleri düzenli olarak cihaz kullanan çocuklar, çeşitli dijital alışkanlıklara daha fazla zaman harcıyor. Örneğin ebeveynleri genellikle cihaz kullanan çocuklar, yemek sırasında çevrimiçi olarak 39 dakika daha fazla zaman harcıyor. Sohbet ederken mesajlaşmak çocuklara ortalama 41 dakika ekran süresi ekliyor. Aile fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmak günde 31 dakika daha ekliyor.
TIME “Yılın Kişisi”ni seçti!
ABD’de haftalık yayın yapan Time dergisi, geleneksel “Yılın Kişisi” anketinde, bu yıl otomobil üreticisi Tesla ve uzay teknolojileri firması SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ı seçti.
Derginin Üst Yöneticisi (CEO) ve Baş Editörü Edward Felsenthal, yaptığı yazılı açıklamada, “Yılın Kişisi, bir etkinin işaretidir ve çok az kişinin Musk’tan daha çok dünya ve dünya dışında etkisi vardır.” sözleriyle ödülün ardındaki içgörüyü tanımladı.
Musk’ın 2021’de sadece dünyanın en zengin insanı olarak değil, toplumlara büyük değişiklik getiren bir kişi olarak öne çıktığını kaydeden Felsenthal, “Dünyanın en zengin insanının kendine ait bir evi yok ve son dönemde mirasını satıyor. Yörüngeye uydular götürüyor ve güneşe koşuyor, kendi ürettiği, benzin kullanmayan ve neredeyse sürücüye ihtiyaç duymayan arabayı kullanıyor. Bir parmak şıklatmasıyla piyasaların yönü değişiyor.” ifadelerini kullandı.
Fersenthal, Musk’ın birçok insan için ilham kaynağı olduğunun altını çizerek, Musk’ın teknoloji dünyasına büyük bir devrim getirdiğini sözlerine ekledi.
Metaverse’te geçen ilk öykü NFT oldu
Hayatımıza girdiği günden bugüne büyük sükse yapan Metaverse, ilginç konulara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Şimdi de Metaverse içinde geçen ilk öykü yazıldı ve NFT olarak satışa sunuldu. Sadece 101 adet olan eser, numaralandırılmış bir şekilde sahiplerinden başka kimsede olmayacak. Tipografi, pixel art ve edebiyatın disiplinler arası tasarım ve kompozisyonu olan çalışma bir aile hikayesi anlatıyor.
Metaverse üzerinde bir kadın, bir çocuk ve bir adamın tuhaf hikayesini anlatan öykü, Metaverse üzerindeki ilk bebeğin aile ve birey, saygı ve bencilliği sorgulamasıyla başlıyor ve finalde çocuğun gözlerinden farklı puntolar ve farklı vurgularla zorlu okuma koşullarında geleceğimize ve şimdiye dair sert gerçekçi sorular soruyor.
Metaverse üzerinde geçen ilk öykünün yazarı Ademhan Esen, daha önce “Ağrı Kesici” ve “Harfler Bizi Terk Etmeden” isimli iki öykü kitabının da yaratıcısıydı. Çeşitli gazete ve dergilerde de öyküler yazan Ademhan Esen, bu öyküde, Pixelart ve tipografi kısmında Serkan Uysal’la çalıştı. Öykünün editöryal süreçlerini de Hasan Basri yönetti.
En yaygın NFT platformlarından biri olan Opensea üzerinden yayınlanan eser, Türkçe orijinalinin haricinde sahibi için okumak istediği dilde dijital bir kopyasıyla da gelerek Türkçe halini de değiştirilmez bir şekilde muhafaza ediyor.
Dün neler konuşuldu? (Twitter Trending Topics)
1 | Serkan Kıyak |
2 | Müge Anlı |
3 | Bülent Arınç |
4 | Önder |
5 | #AsgariÜcret |
6 | Biji Serok Apo |
7 | #Şüphe |
8 | Arif Kocabıyık |
9 | Ayhan Bilgen |
10 | Barış Pehlivan |
Dünün en çok arananları neler oldu? (Google Trends)
1 | Real Madrid |
2 | Remziye Hisar |
3 | Yerli Malı Haftası |
4 | Barcelona |
5 | Asgari ücret 2022 |
6 | Fenerbahçe |
7 | Şampiyonlar Ligi |
8 | Şampiyonlar Ligi kura çekimi |
9 | Ayhan Bilgen |
10 | Marsilya |