18 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Duncan Stewart: “Metaverse için 2025’i bekleyen treni kaçırır”
Haberler

Duncan Stewart: “Metaverse için 2025’i bekleyen treni kaçırır”

Marketing Türkiye
23 Mart 2022
2 dk okuma

Deloitte Kanada’nın Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Araştırma Direktörü Duncan Stewart, teknoloji şirketlerinin önümüzdeki dönemde metaverse’te varolabilmek için milyarlarca dolarlık yatırımlar gerçekleştireceğini söyledi. Stewart, “metaverse evreninde yer almak isteyen firmaların bu fırsatı değerlendirmek için 2025’e kadar pazara yatırım yapmaları gerekiyor” dedi.

Deloitte Kanada’nın Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Araştırma Direktörü Duncan Stewart, akıllı telefondan sonraki “yeni büyük şey” olarak tanımlanan “metaverse”ün vaat ettiği geleceği değerlendirdi.

Deloitte’un hazırladığı “TMT Öngörüleri 2022” raporunun tanıtımı için İstanbul’da bulunan Stewart, yatırım bankalarının tahminlerine göre “metaverse”ün firmalar için 8 trilyon dolarlık fırsat barındırdığını söyledi. Metaverse’ün insanların aklındaki kavramdan henüz çok uzak olduğunu vurgulayan Stewart, halen birçok firmanın metaverse’ün parçası olmak için iş birlikleri ve ortaklıklara gittiğini hatırlattı. Stewart, “Şu anda milyonlarca insanın avatarlarıyla yer aldığı, oyun oynadığı, yeni arkadaşlar edindiği, partilere ve konserlere gittiği, alışveriş ve ticaret yaptığı çok sayıda sanal dünya bulunuyor. Bunların büyük kısmını oyun uygulamaları oluşturuyor. Ancak satın alınan avatarlar, ürünler, hizmetler ve üye olunan sosyal gruplar bu oyun uygulamalarının ‘kapalı bahçelerinde’ hapis durumda” dedi.

“Birçok miniverse var”

Bu durumun, ABD’li yazar Neal Stephenson’ın 1992 tarihli “Snow Crash” (Türkçeye “Parazit” olarak çevrildi) kitabında ilk kez tarif ettiği “sanal evren = metaverse” kavramına uymadığını, zira bu evrende insanların bir noktadan başka bir noktaya, yanlarındaki her şeyle birlikte kolayca geçebildiklerini hatırlatan Duncan, “Dolayısıyla şu anda düşünülen anlamda bir metaverse yerine bir grup ‘miniverse’ (ufak evren) mevcut” diye konuştu.

“2025’i bekleyen treni kaçırır”

Duncan Stewart: “Metaverse için 2025’i bekleyen treni kaçırır”
Deloitte Kanada Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Araştırma Direktörü Duncan Stewart

Teknoloji firmalarının bu yıldan itibaren metaverse’ü geliştirmek için milyarlarca dolarlık yatırım gerçekleştireceğini ifade eden Stewart, “Sadece Facebook, yeni adıyla ‘Meta’, AR ve VR donanımlarını üretmekle görevli metaverse bölümünün bulunduğu Facebook Reality Labs’e bu yıl en az 10 milyar dolar harcamayı planlıyor” ifadelerini kullandı.

Duncan Stewart, “metaverse”te yer almak isteyen firmaların öncelikle “sanal evren”deki fırsatları izleyip denemelerde bulunmaları gerektiğini, bu kapsamda çalışanlarını metaverse’e hazırlamalarının da önemli olacağını belirtti.

Teknoloji, medya ve telekom firmaları bu yıldan itibaren metaverse’te nelere yatırım yapacaklarına karar verip harekete geçmelerinin önemine değinen Stewart, “Şu an geç olmasa da 2025’e kadar harekete geçmeyenler çok geç kalmış olacak” dedi.

Stewart son olarak yasal otoritelerin metaverse’ün başta 18 yaş altı grup olmak üzere herkes için daha güvenli hale getirilmesi için gereken tüm düzenlemeleri bir an önce hazırlaması gerektiğini söyledi. Stewart, para birimi, vergilendirme, kara para aklama, içerik düzenleme, sansür gibi pek çok konuda kapsamlı yasal düzenlemeler getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Uzmanlardan markalara metaverse tavsiyeleri

Deloitte featured metaverse
1 Spor medyasının YouTube karnesi YouTube Rating Report’ta!
Spor medyasının YouTube karnesi YouTube Rating Report’ta!
2 Bir parça mutluluk: Türkiye’nin çikolata tercihleri
Bir parça mutluluk: Türkiye’nin çikolata tercihleri
3 Z kuşağı seçimini yaptı: İşte dünyanın en iyi şehirleri...
Z kuşağı seçimini yaptı: İşte dünyanın en iyi şehirleri…
4 TIME, ilk kez “Yılın Kızları” listesini açıkladı: Türkiye’den Defne Özcan dünyaya ilham veriyor
TIME, ilk kez “Yılın Kızları” listesini açıkladı: Türkiye’den Defne Özcan dünyaya ilham veriyor
5 L’Oréal’in OnlyFans yıldızıyla iş birliği tartışma yarattı
L’Oréal’in OnlyFans yıldızıyla iş birliği tartışma yarattı
Güncel Haberler
Krispy Kreme’den "Seçmen Şapka" sürprizi: Tatlı bir ısırıkla Hogwarts evinizi bulun...
Krispy Kreme’den “Seçmen Şapka” sürprizi: Tatlı bir ısırıkla Hogwarts evinizi bulun…
Türkiye'nin sosyoekonomik haritası açıklandı! Sadece küçük bir kesim zirvede...
Türkiye’nin sosyoekonomik haritası açıklandı! Sadece küçük bir kesim zirvede…
Japonya'daki Türk turist sayısı yüzde 77,3 arttı! Peki, nereden çıktı bu Japonya sevdası?
Japonya’daki Türk turist sayısı yüzde 77,3 arttı! Peki, nereden çıktı bu Japonya sevdası?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Jennifer Lopez, 70 TIR malzemeli “İstanbul” temalı dev sahnede konser verecek
Haberler
Jennifer Lopez, 70 TIR malzemeli “İstanbul” temalı dev sahnede konser verecek
Marketing Türkiye
4 hafta önce
Yapay zeka Grok'a erişim engeli getirildi
Haberler
Yapay zeka Grok’a erişim engeli getirildi
Sena Tufan
9 Temmuz 2025
Avrupa Kalite Lideri Ödülü ilk kez bir Türk yöneticinin oldu!
Haberler
Avrupa Kalite Lideri Ödülü ilk kez bir Türk yöneticinin oldu!
Marketing Türkiye
9 Temmuz 2025
Lovable’dan jet hızında başarı: 8 ayda unicorn oldu!
Haberler
Lovable’dan jet hızında başarı: 8 ayda unicorn oldu!
Nafizcan Önder
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.