Mesai saatleri dışında çalışanı rahatsız eden bedelini dolarla ödeyecek
Mesai saatleri dışında hatta tatildeyken dahi arama, mesaj ve e-posta yağmuruna tutulmak, pek çok çalışanın kanayan yarası. Yapılan araştırmalara göre, mesai saati dışında ulaşılabilir olmanın normalleştirildiği ülkelerden biri de Hindistan. Üstelik Hindistan’da çalışanların çoğu dünya standartlarıyla kıyaslandığında zorlu koşullarda düşük ücret karşılığında çalışıyor. Ancak Mumbai merkezli bir şirket, bu sorunu çözmek için bir adım attı ve çalışanlarına mesai saatleri dışında işle alakalı ulaşmaya çalışanlara para cezası kesmeye karar verdi.
Bir oyun platformu olan Dream11, çalışanlarıyla tatil günlerinde işle ilgili iletişime geçenlere 100.000 rupi (1.200 dolar) para cezası verecek. Dream11 sözcülerinin CNN’e yaptığı açıklamaya göre para cezası uygulaması, şirket çalışanlarının “sağlıklı bir iş-yaşam dengesinin tadını çıkarmasını” sağlama çabalarının bir parçası. Şirket uygulamaya “fişi çekmek” anlamına gelen “Unplug” adını veriyor. Uygulama kapsamında çalışanlar 7 tam gün boyunca hiçbir şirket işiyle ilgilenmiyor. Bu süre zarfında , e-posta ve mesajlaşma uygulamalarının tamamının fişi çekiliyor. Buna rağmen çalışanlara ulaşmayı deneyenler ise para cezasına çarptırılıyor.
“Mesai saatleri dışında ulaşılabilir olmak takdir edilecek bir şey değil”
Geçtiğimiz günlerde bir LinkedIn kullanıcısının paylaşımında mesai saatleri dışında çalışma isteğini yerine getirmeyen çalışanını eleştirmesiyle konu Türkiye’de yeniden gündeme geldi ve sosyal medyada oldukça tartışıldı. İsteğine “Mesaim bitti yarın atarım” şeklinde yanıt alan kullanıcı, paylaşımın üzerine “İş birliğinde olduğumuz bir şirket çalışanından gelen mesaj. Muhtemelen mesaisi gibi ne uzayacak ne kısalacak bir kariyer. Onun da ötesinde, insanlara yardımcı olmaktan keyif alınmıyorsa, hayattan keyif almak çok zor. İnsanlara yardımcı olmak mutluluktur. Birbirimize yardımcı olalım. Hepimiz çok daha mutlu oluruz” notunu düştü. Söz konusu kullanıcı özellikle Twitter’da “İş saatleri dışında ulaşılabilir olmak takdir edilecek bir davranış değildir, önlenmesi gerekir” şeklinde eleştirildi.
İş hayatına bağlı olarak yaşanan stres, dünyanın her yerinde çalışanların ortak sorunu. Ancak stres ve strese bağlı olarak ortaya çıkan depresyon, bireysel olarak değişebildiği gibi kişinin içinde bulunduğu kültüre göre farklılık gösterebiliyor. Work & Stress dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre bu kültürel farklılıklar, söz konusu ülkenin sosyal ve siyasi iklimi, bireylerin topluma ve koşullara göre geliştirdiği başa çıkma mekanizmaları, iş-yaşam dengesi gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor.