İş stresiyle en iyi başa çıkan ülke İsveç
İş hayatına bağlı olarak yaşanan stres, dünyanın her yerinde çalışanların ortak sorunu. Ancak stres ve strese bağlı olarak ortaya çıkan depresyon, bireysel olarak değişebildiği gibi kişinin içinde bulunduğu kültüre göre farklılık gösterebiliyor. Work & Stress dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre bu kültürel farklılıklar, söz konusu ülkenin sosyal ve siyasi iklimi, bireylerin topluma ve koşullara göre geliştirdiği başa çıkma mekanizmaları, iş-yaşam dengesi gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor.
Araştırmacılar, çalışma kapsamında farklı ülkelerden 8.000’den fazla çalışanın verilerini analiz etti. Buna göre strese bağlı olarak ortaya çıkan depresyona karşı en güçlü savunma mekanizmasına sahip olan ülke İsveç. Çin ve Hindistan’ın mekanizmaları İsveç’e göre daha güçsüzken Rusya ve Güney Afrika’da böyle bir mekanizmanın varlığından söz etmek neredeyse imkansız. Araştırmanın baş yazarı Profesör Joar Vittersø bulguları şöyle yorumluyor, “Bu sonuçlar, iş kaygısı ve depresyon arasındaki bağlantının kültürler arasında değiştiğini ve iş stresinin olumsuz etkilerinin bazı kültürlerde diğerlerine kıyasla daha belirgin olabileceğini gösteriyor.”
Bireysel farklılıklar göz ardı edilmemeli
Araştırmacılar ayrıca, bu çalışmanın bulgularının belirli bir kültürdeki tüm bireyler için geçerli olması gerekmediğinin de altını çiziyor. İş stresi ve depresyon arasındaki ilişkide kültürel farklılıklar etkili olsa da bireysel farklılıklar da son derece önemli. Çünkü bazı insanlar iş stresine karşı daha dayanıklı ve zihinsel sağlık sorunlarına daha az eğilimliyken, diğerleri daha savunmasız olabilir. Bu nedenle, iş stresini ele almak ve ruh sağlığı sorunlarını önlemek için müdahaleler tasarlarken her bireyin bireysel ihtiyaçlarının ve koşullarının göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Kaynak: Digital Information World