5 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Medya ajanslarının geleceği Marketing Türkiye New Step’te konuşuldu: “Fiyatın bir anlamı kalmadı”
Haberler

Medya ajanslarının geleceği Marketing Türkiye New Step’te konuşuldu: “Fiyatın bir anlamı kalmadı”

Marketing Türkiye
14 Nisan 2020
3 dk okuma

Dünyadaki tüm dengeleri alt üst eden koronavirüs salgını, sağlığımızı ve sosyal yaşamımızı etkilediği gibi pazarlama ve iletişim dünyasını da derinden sarstı. Next Step’in bittiği, New Step’in başladığı bugünlerde gelecekte neler olacağını bilme ihtiyacı her zamankinden ağır basıyor. Marketing Türkiye olarak sektörün sac ayaklarını oluşturan sektör paydaşlarını düzenlediğimiz “Marketing Türkiye New Step” webinar’larıyla bir araya getiriyoruz.

Bu buluşmaların üçüncüsü olan “Medya Planlama Ajansları Sektör Meydanı” oturumuna Türkiye’nin önde gelen medya planlama ajanslarının yöneticileri katıldı. Oturumda medya ajans yöneticileri içinde bulundukları süreci değerlendirirken, sektörün salgından nasıl etkilediğini ve gelecek öngörülerini paylaştı.

İşte “Medya Ajansları Sektör Meydanı” oturumunda öne çıkan başlıklar:

İş süreçlerinde farklılıklar olacak: Uzaktan çalışma modeli bu süreçten sonra hayatımızın çok önemli bir parçası olacak. Bu dönemden sonra da iş süreçlerinde ciddi farklılıklar yaşanacak. Fiziki toplantılar eskisi kadar gerçekleşmeyecek.

Öngöremediğimiz bir dönemden geçiyoruz: “Yeni normal”e nasıl geçeceğimizi bilmiyoruz. Öngöremediğimiz bir dönemden geçiyoruz. Nitekim karantina döneminin bittiği Norveç, Danimarka gibi ülkelerde bile süreç hala tedbirli olarak devam ediyor.

Salgından ne kadar etkilendiğimiz portföy çeşitliği ile alakalı: Sektördeki ajansların salgından ne kadar etkilendiği portföyle çeşitliği ile alakalı. AVM’de mağazaları bulanan markalara sahip medya ajansları süreçten çok etkilendi. Buna karşın FMCG ve gıda markalarına sahip ajanslar ise bu durumdan pek etkilenmedi.

Birtakım markalar için fırsat doğdu: Kriz dönemleri birtakım sektörler ve markalar için fırsat doğuruyor. Şimdiye kadar reklam yapmayan vitamin ve  sağlık kategorisi çok daha fazla reklam çalışması yapmaya başladı. Sessiz markalar bu süreçte seslerini daha çok çıkaracak.

Türkiye dinamik bir ülke bu krizinde üstesinden gelecektir: Bir anda böyle bir durumla karşılanınca şok geçirdik ve hazırlıksız yakalandık. Ancak kısa bir sürede de duruma alıştık. Eski hayatımıza döndüğümüzde büyük bir patlama yaşayacağız. Türkiye dinamik bir ülke ve bu krizinde üstesinden gelecektir.

Ekonomik sıkıntıların üstesinden gelmek zorundayız: Hem bu dönemde zor bir şekilde faaliyetlerimizi yönetmek hem de ekonomik sıkıntıların üstesinden gelmek zorundayız.

Yaşam tarzımızı sorgulayacağız: İş süreçlerinde farklılıklar olacak. Fiziki toplantılar eskisi kadar olmayacak. Bu süreçten sonra yaşam tarzımızla ilgili birtakım sorgulamalar yapmamız gerekecek.

Globalden olumlu yansımalar gelmiyor: Otomotiv, finans gibi sektörlerin iletişim çalışmalarında büyük bir düşüş var. Ayrıca globalden de olumlu yansımalar gelmiyor. Bu süreçten daha ne kadar etkileneceğimizi halen bilemiyoruz.

Sektörel çeşitlik çok önemli: Sektörel çeşitliğin çok çok önemli olduğunu anladık. Bu tip dönemlerde çeşitli küçük markalar sektörü ayakta tutuyor. Bu tip süreçlerde gıda ve perakende markalarına sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu gördük.

Yüzde 12 daralma bekliyoruz: 2020 yılında pazarda yüzde 12 daralma bekliyoruz. Bu rakamlar herkes açısından korkutucu.

Sektör temsilcileri ortak adım atmalılar: Mecraların, reklamverenlerin ve ajansların karşılıklı olarak birbirlerini anladıkları bir süreç yaşıyoruz.  Bu dönemin bitmesiyle birlikte tüm tarafların ortak adım atmalarını bekliyoruz.

2020 yılını kayıp bir yıl olarak görüyoruz: Sektör olarak 2020 yılından büyük umutlarımız vardı. Nitekim  yılın ilk üç ayında gelen veriler çok iyiydi.  Dijital hariç pazar yüzde 7 büyüdü.  Mart ayının ortasında ilk vaka görülse de reklam harcamaları bir anda durmadı. İyimser tahminimiz Eylül sonunda toparlanacağımız. Ancak 2020 yılını kayıp bir yıl olarak görmek durumundayız. Reklam pastası 5 sene öncesinin rakamlarına dönebilir.

FMCG ve Gıda sektörlerinin pazardaki payı artacak: Sektörün ana oyuncuları otomotiv ve finans sektörlerinin reklam harcamaları ciddi oranda azalacak. FMCG ve Gıda sektörlerinin pazardaki payı artacak ve markaların sosyal sorumluluk kampanyaları gündemde ciddi yer tutmaya devam edecek.

TV ve dijitalin dışında sağlıklı mecra kalmayacak: Bu süreçte TV ve dijital dışında pek de sağlıklı bir mecra kalmayacak. Dijitalin reklam pastasındaki büyümesi daha da hızlanacak. Ekran dediğimiz her mecra ciddi olarak büyümeye devam edecek. Şu anda neredeyse açıkhava mecrasına reklamveren kalmadı.

Fiyatın bir anlamı kalmadı: Globalde ciddi küçülmeler var. Şu anda fiyatın anlamı kalmadı çünkü reklamveren bulamıyorsunuz. TV kanalları eski yapımlara döndü. Sıfır maliyetle para kazandıkları için şu anda TV kanallarının biraz olsun reklamverene yardımcı olması gerekiyor. Herkesin eşit fedakarlıkla bu işin üstesinden gelmesi gerekiyor.

Çalışanlarımızı korumamız gerekiyor: Ajanslar olarak çalışanları işten çıkarmamak için büyük bir gayret içerisindeyiz. Ajansların sektör dataları ödemelerinin ötelenmesi gerekiyor. Bu maliyetlerin ötelenmesi durumda çalışanların maaşlarını ödeyebiliriz. Sektör paydaşları olarak tam bir dayanışma içinde olmalıyız.

Marketing Türkiye New Step medya ajansları
1 Beyaz yakalının sessiz çığlığı: "Tükenmişlik"ten kaçış var mı?
Beyaz yakalının sessiz çığlığı: “Tükenmişlik”ten kaçış var mı?
2 Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
3 Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
4 İkinci el otomobil pazarının Z raporu...
İkinci el otomobil pazarının Z raporu…
5 Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil...
Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil…
Güncel Haberler
Spotify 18 dolarlık yeni modeli üzerinde çalışıyor
Spotify’dan Rekabet Kurulu’nun başlattığı incelemeye ilişkin ilk açıklama geldi…
Özge Akçizmeci yazdı: "Bu yıl Cannes Lions’tan neler öğrendik?"
Özge Akçizmeci yazdı: “Bu yıl Cannes Lions’tan neler öğrendik?”
Konut talebinde bayram etkisi: Satılıkta düşüş, kiralıkta artış
Konut talebinde bayram etkisi: Satılıkta düşüş, kiralıkta artış
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

YouTube'un zirvesine "kamp kuranlar" belli oldu
Haberler
YouTube’un zirvesine “kamp kuranlar” belli oldu
Nafizcan Önder
14 Mayıs 2025
Brezilyalı kozmetik markası Boticário, çocuk isteyen kadınların mücadelesine ortak oluyor
Haberler
Brezilyalı kozmetik markası Boticário, çocuk isteyen kadınların mücadelesine ortak oluyor
Sena Tufan
11 Mayıs 2025
3G Capital, Skechers'ı satın alıyor
Haberler
3G Capital, Skechers’ı satın alıyor
Nafizcan Önder
6 Mayıs 2025
Amazon'dan ABD'de 10 milyar dolarlık dev yatırım
Haberler
Amazon’dan ABD’de 10 milyar dolarlık dev yatırım
İrem Alimoğlu
5 Haziran 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.