
Labubu çılgınlığı Pop Mart’ın kârını yüzde 350 artırdı
Çinli oyuncak devi Pop Mart, viral Labubu bebeklerinin etkisiyle yılın ilk altı ayında kârının en az yüzde 350 oranında artmasını beklediğini açıkladı. Şirketin açıklamasına göre bu dönemde gelirler üç kattan fazla artarken, küresel çapta artan marka bilinirliği ve maliyet kontrolleri de kârlılığı önemli ölçüde artırdı. 2019 yılında piyasaya çıkan Labubu bebekleri, elf benzeri, sivri kulaklı ve büyük gözlü karakterleriyle koleksiyoncuların gözdesi haline geldi. Tüm dünyada mağazalarda uzun kuyruklara neden olan bu figürler deyim yerindeyse yok satıyor…
Pop Mart, 2020 yılında Hong Kong Borsası’nda işlem görmeye başladı. Şirketin piyasa değeri, son bir yıl içinde yaklaşık yüzde 600 artarak 40 milyar doları (31,6 milyar sterlin) aştı. 2024 yılında ise Çin dışındaki satışlar, toplam gelirin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturdu.
Labubu bebeklerine yönelik talep öylesine yoğunlaştı ki, birçok mağaza satışları geçici olarak durdurmak zorunda kaldı. Özellikle Kim Kardashian ve Blackpink grubunun üyesi Lisa gibi ünlü isimlerin sosyal medya paylaşımları sayesinde, Labubu ABD’de büyük bir popülarite kazandı. Pop Mart’ın Coca-Cola ve One Piece gibi küresel markalarla yaptığı iş birlikleri de bu yükselişi daha da hızlandırdı. Sadece Haziran ayında ABD’deki Labubu satışları, geçen yıla kıyasla tam yüzde 5 bin oranında artış gösterdi.

Analiz şirketi M Science’ ‘tan Vinci Zhang, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu ölçekte bir etkiyi başka bir oyuncak markasında hiç görmedim” ifadelerini kullandı. Zhang, Pop Mart’ın ABD’de yalnızca 40 mağazası bulunduğunu, bu sayının Çin’de yaklaşık 400 olduğunu belirterek, markanın ABD pazarında hâlâ büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Labubu bebeklerine yönelik yoğun talep, ikincil piyasada da bir patlama yarattı. Orijinalde yaklaşık 10 dolara satılan figürler, yeniden satışta yüzlerce dolara alıcı bulabiliyor. Haziran ayında Pekin’de düzenlenen bir müzayedede, insan boyutundaki bir Labubu 150 bin dolara satıldı. Ancak bu devasa başarı, beraberinde sahte ürün patlamasını da getirdi. “Lafufu” olarak bilinen sahte Labubu’lar Çin’de hızla yayılırken, yetkililer yalnızca haziran ayında 46 binden fazla sahte oyuncak ele geçirdi.
Kaynak: BBC
Starbucks’tan Frappuccino peluşlarıyla Labubu çılgınlığına yeni bir soluk!