
Konut talebinde bayram etkisi: Satılıkta düşüş, kiralıkta artış
sahibinden.com’un Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle hazırladığı “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporunun Mayıs 2025 verileri yayımlandı. Rapora göre, satılık konut talebi Nisan ayına kıyasla yüzde 11,3 oranında gerilerken, kiralık konut talebi yüzde 9,6 oranında yükseldi. Bu değişimde Ramazan Bayramı tatilinin etkili olduğu ifade edildi.
Satılık konut piyasasında reel fiyatlar yıllık bazda düşüşünü sürdürdü. Mayıs 2025 itibarıyla, satılık konutların yıllık reel fiyat değişimi ülke genelinde yüzde -6,2 oldu. İstanbul’da bu oran yüzde -6,4, İzmir’de yüzde -3,1 olarak gerçekleşti. Ankara’da ise yüzde 0,4 ile hafif bir artış gözlendi. Cari fiyatlara bakıldığında ise ülke genelinde yıllık artış oranı Nisan ayına kıyasla 1,5 puan yükselerek yüzde 27,1 seviyesine ulaştı. Ortalama satılık konut metrekare fiyatı Türkiye genelinde 36 bin 275 TL olurken, bu rakam İstanbul’da 50 bin TL, Ankara’da 29 bin 303 TL ve İzmir’de 43 bin 333 TL olarak ölçüldü.
Reel fiyatlardaki yıllık düşüş, 2024’ün başından itibaren devam ediyor olsa da Haziran 2024’ten bu yana düşüş hızında bir yavaşlama dikkat çekiyor. 2023 Temmuz ayından beri düşüş trendinde olan reel konut fiyat endeksi ise Mayıs 2025’te bir önceki aya göre 1,1 puanlık artışla 155,9 seviyesine yükseldi.
Konut talebinde sert düşüş
Konut talep endeksi, Nisan ayında gözlenen artışın ardından Mayıs ayında yüzde 11,3’lük bir düşüşle 152,5 seviyesine geriledi. Ancak endeks, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,2 daha yüksek kaldı.
Kiralık konut piyasasına bakıldığında, yıllık bazda reel kira değişimi ülke genelinde yüzde -1,8 olarak gerçekleşti. Öte yandan üç büyük ilde reel kira fiyatları arttı: İstanbul’da yüzde 3,9, Ankara’da yüzde 1,8 ve İzmir’de yüzde 3,3. İlanlardaki metrekare kira fiyatlarında yıllık cari artış ise yüzde 32,9 ile düşüş eğilimini sürdürdü.
Mayıs ayında kiralık konut talebi, Nisan’a kıyasla yüzde 9,6 arttı. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2’lik bir düşüş gözlendi. Raporda bu artışın mevsimsel etkilerden kaynaklandığı belirtildi.
Türkiye genelinde reel kira endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,6 artarak 178,9 seviyesine çıktı. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 daha düşük kaldı.
BETAM’ın sahibinden.com verileriyle oluşturduğu endeks, yalnızca “yeni kiraya verilmek üzere ilan edilen” konutların talep edilen fiyatlarını baz alıyor. Dolayısıyla, ilan edilen bu fiyatlardan kiralamanın gerçekleşip gerçekleşmediği ya da hangi fiyat üzerinden yapıldığı bilinmiyor. Bu nedenle doğrudan TÜFE benzeri bir enflasyon ölçümüne karşılık gelmiyor. Buna karşın, TÜİK’in kira endeksi, aynı evde oturan kiracıların yaşadığı fiyat artışlarını esas alıyor.