Kitleleri harekete geçiren projeler!
Kitlesel fonlama platformları ilginç fikirlere, yeni icatlara, gerçekleştirilmek istenen çocukluk hayallerine ve daha pek çok projeye destek sağlıyor. Platforma üye olan kişiler projeleri inceleyerek finansal destek verebiliyor ve bu destek karşılığında üretilmesi planlanan ürüne sahip olabiliyor. Her projenin zaman sınırlaması bulunuyor ve bu süre içerisinde hedefledikleri finansal destek miktarını yakalaması gerekiyor.
Genellikle start-up’ların, bireysel girişimcilerin ve sanatçıların tercih ettiği kitlesel fonlama yöntemi ile projelerin piyasaya çıkış aşamasında ihtiyaç duydukları finansal desteği bulabilmeleri ve vaat ettiklerini büyük markalara duyurabilmeleri mümkün. Kitlesel fonlama platformlarının sağladığı hizmetler gün geçtikçe popülerliğini arttırıyor. Valuates tarafından yapılan araştırmaya göre, sektörün büyüklüğü dünya çapında 10.2 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda ve 2025 yılında 28.8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Marketing Türkiye okuyucuları için dünyanın önde gelen kitlesel fonlama platformlarından Kickstarter’da öne çıkan projeleri derledik.
Foldscope
Kağıt katlama sanatı Origami’den esinlenerek üretilen bu mikroskop katlanabilir karton gövdeye sahip. Foldscope’un yaratıcıları mikroskopiyi laboratuvarların dışına çıkarıp tüm dünyada herkesin erişimine açmayı hedeflediklerini belirtiyor. İlk ürün teslimi 2016’da başlayan proje 2019 yılında hala Kickstarter’ın en popüler işlerinden birisi. Proje sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Lovely Trash
Her yıl 500 milyar adet tek kullanımlık karton bardak çöpe atılıyor. Sıkıştırıldığında 310 metre yüksekliğinde bir bina kadar yer kaplayan bu atıklar çevre kirliliğinde önemli bir rol oynuyor. Lovely Trash isimli projede tek kullanımlık kahve bardaklarını geri dönüştürebilmek için yaratıcı bir yöntem geliştirilmiş. Bardaklar toplanıyor, sıkıştırılıyor, kaynatılarak dezenfekte ediliyor ve hamur haline getiriliyor. Sonrasında hamura mycelium isimli mantar kökleri ekleniyor. Mantar ile mayalanan hamur 3D yazıcı ile dekoratif ev eşyalarına dönüşüyor. Zaman sınırlaması 19 Kasım 2019’da sona erecek proje, bu tarihe kadar 12,428 dolar toplamayı hedefliyor. Proje sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Freedom Squares
Ev dekorasyonunun en önemli parçalarından biri halılar. Yıkanması, taşınması, evin diğer objeleriyle uyumlu bir köşeye yerleştirilmesi gibi pek çok külfete sahip halılar için Freedom Squares basit ama etkili bir çözüm sunuyor. Küçük kare halıların bir araya gelmesinden oluşan Freedom Squares, istediğiniz zaman şeklini ve desenlerini değiştirebileceğiniz bir “halı deneyimi” sunuyor. Pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle elde edilen materyalden üretilen bu yeni nesil halılar toz ve kir tutmuyor, eskidiği zaman tekrar yeni bir halıya dönüştürülebiliyor. Projenin 21 Kasım 2019 tarihine kadar 12,088 dolar hedefi tutturması gerekiyor. Proje sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Pokit Pro
Kontrol kalemleri her ne kadar evlerde tornavida olarak kullanılsa da, elektrik ile uğraşan kişiler için vazgeçilmez bir araç. Pokit Pro adıyla yayınlanan bu proje ile kontrol kalemleri çağımıza ayak uyduruyor. Mobil uygulamalar ile entegre çalışabilen Pokit Pro, anlık voltaj ölçümlerini akıllı telefona aktarabiliyor, voltaj, akım ve dalga boyu ölçebiliyor. 27 Kasım 2019 tarihine kadar zaman sınırlaması olan proje için 20,707 dolar toplanması hedeflenmiş. Ancak hedeflenen rakamı kısa sürede aşan Pokit Pro 180 bin doların üzerinde destek toplamayı başarmış. Proje sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.