Artan elektronik cihaz fiyatlarına alternatif çözüm: Satın alma, kirala
Küresel çapta yaşanan çip krizine kurdaki dalgalanmaların de eklenmesiyle tüketici elektronik eşya satın alırken eskisinden de ince eleyip sık dokumaya başladı. Bu süreçte yepyeni bir çözüm sunan “Kiralarsın”, telefondan robot süpürgeye her türlü elektronik cihazı kiraya çıkardı.
Elektronik çipler ve yarı iletkenler, aklımıza ilk olarak otomotiv sektörünü getirse de beyaz eşyadan, akıllı telefonlara, oyun konsollarından temizlik robotlarına kadar pek çok elektronik cihaz için vazgeçilmez parçalar. Çip krizi ve kur değişimleri sebebiyle elektronik cihazların pahalanması problemine çözüm getirmeyi amaçlayan Kiralarsın, cihazları kısa ve uzun süreli kiralayabileceğiniz platform sunuyor.
Kiralarsın kullanıcılarının ana motivasyonu yıl içinde en fazla birkaç kez ihtiyaç duyulan drone, su altı kamera, PlayStation gibi cihazları kiralayarak kullanmak ve temizlik robotu, akıllı saat gibi cihazları ise satın almadan önce bir süre kiralayarak denemek. Kiralarsın, kullanıcılara sıfır veya sıfıra yakın bir cihaz deneyimi, cihazları adrese bırakıp yine adresten alan zahmetsiz bir kurye hizmeti ve yüzde 80’e kadar hasar güvencesi vadediyor.
Günde 156 bin ton su çip üretimine gidiyor
Kurum içi girişimcilik projesi olarak yola çıkan ve QNB Finansbank’tan yatırım desteği alan Kiralarsın, cihazları satın almaya alternatif bir yol gösteriyor ve dünyadaki elektronik atık sorununu da azaltmaya yönelik bir çözüm öneriyor.
Dijitalleşmeyle birlikte artan çip üretimi ve kullanıcıların yaptıkları cihaz kullanım tercihleri gezegeni de etkiliyor. Çip üretiminde çipi oluşturan çok sayıda metal katmanı temizlemek için su kaynaklarının ciddi bir oranının kullanıldığı biliniyor. Çip üretim sektörü liderlerinden Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC)’nin, çip üretiminde günde 156 bin ton su kullandığı açıklaması su tüketiminin ne kadar yüksek miktarda olduğunu kanıtlıyor.
Kullanıcılar cihazları satın almak yerine kiralayarak, daha az elektronik atık çıkarmış ve çip üretiminin su kaynakları üzerindeki etkisini azaltmaya da destek vermiş oluyor. Türkiye’de de pek çok kişinin en azından dönemsel ihtiyaç duydukları elektronik cihazları satın alma alışkanlığını değiştireceği bekleniyor.