8 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Ipsos araştırdı: İşte Türkiye'de oruç tutanların oranı...
Haberler

Ipsos araştırdı: İşte Türkiye’de oruç tutanların oranı…

Sena Tufan
30 Mart 2024
3 dk okuma

Ipsos Araştırma, gündeme dair araştırması kapsamında Ramazan ayında değişen tutum ve davranışları araştırdı. Araştırmaya göre, geçen yıla göre oruç tutma alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik olmadı. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da her 10 kişiden 8’i oruç tuttuğunu söyledi. Bu yıl yalnızca Kadir Gecesi’nde oruç tutacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 2 oldu.

Buna göre geçen yıl Ramazan ayında oruç tuttum diyenlerin oranı yüzde 77, bu sene tutuyorum diyenlerin oranı yüzde 79 oldu. Ayrıca tüm ramazan ayı boyunca oruç tuttum diyenlerin oranı yüzde 67 iken, bazı günler diyenlerin oranı yüzde 12, sadece kadir gecesinde diyenlerin oranı yüzde 2, tutmuyorum diyenlerin oranı ise yüzde 19 olarak kaydedildi.

Alışveriş alışkanlıkları da soruldu

2023 ile karşılaştırıldığında Ramazan ayına özel bir alışveriş yapmayacağını söyleyenlerin oranının daha az olduğu görüldü. Buna göre geçen sene Ramazan’ın ilk haftalarında alışveriş yapmış olanların oranı yüzde 37 iken bu sene yine aynı dönemde alışveriş yapmış olanların oranı 9 puan daha düşük. Bu sene Ramazan ayına özel alışveriş yapmayı planlayanların oranı ise daha yüksek.

Buna göre Ramazan’a özel alışveriş yaptığını söyleyenlerin oranı yüzde 28, yapmadım ama yapacağım diyenlerin oranı yüzde 41, yapmadım ve yapmayı da düşünmüyorum diyenlerin oranı ise yüzde 31 oldu.

Eski Ramazanlar özleniyor…

Araştırmaya göre her 10 kişiden 8’i eski Ramazanları özlediğini söylüyor. Katılımcılara eski ramazanlarda en çok neyi özledikleri sorulduğunda ise, yanıtlar şöyle oluyor:

  • Aile birlikteliği: yüzde 40
  • Misafirlik, komşuluk, arkadaşlık: yüzde 15
  • Eskiye duyulan özel: yüzde 10
  • Samimiyet, sıcaklık: yüzde 10
  • Alım gücünün yüksek olması: yüzde 9
  • Birlik, beraberlik duygusu: yüzde 8
  • Bolluk, bereket: yüzde 7
  • Özenli, bol çeşitli sofralar: yüzde 6
  • Saygı, sevgi, anlayış: yüzde 6
  • Genel olarak güzel olması: yüzde 5

Öte yandan katılımcıların yüzde 69’u eskiden Ramazan ayında daha fazla misafir ağırladığını belirtti.
Katılımcıların yüzde 53 ‘ü ne göre Ramazan ayında sokakta yeme-içme doğru değil. Bu ifadeye katılmayanların oranı yüzde 23, ne katılıyorum ne de katılmıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 24 oldu.

Giderler Ramazan’da arttı mı?

Araştırmaya göre Ramazan ayında giderlerin artacağı yönündeki görüşler azaldı. Ancak genel olarak incelendiğinde ne katılıyorum ne de katılmıyorum diyenlerin oranı artıyor. Araştırmacılara göre bu durum zaten halihazırda yaşanan hayat pahalılığından dolayı Ramazan ayının ekonomiye daha da olumsuz bir etkisi olmayacağı yönünde değerlendiriliyor.

Ipsos araştırdı: İşte Türkiye'de oruç tutanların oranı...

Dayanışma olgusu

Ramazan ayında ön plana çıkan manevi duygular sayesinde, özellikle yardımlaşma ve dayanışma tutumlarının da ön plana çıktığı görülüyor. Araştırmaya göre, her 4 kişiden 1’i bir kurum ya da kişiye yardımda bulunduğunu söylerken, yüzde 43’ü de yardımda bulunmayı düşünüyor. Geçen seneye göre bu sene tanımadıkları kişilere yardım etme niyetinin ise daha yüksek olduğu, ayrıca nakdi yardımların yanı sıra gıda ve giyecek yardımının da eklendiği görülüyor.

Ipsos araştırdı: İşte Türkiye'de oruç tutanların oranı...

Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırmayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

  • Dünyada genel olarak oruç tutma alışkanlıklarının azaldığına ilişkin tartışmalar olsa da bizim araştırma sonuçlarımıza göre ülkemizde geçtiğimiz senelere kıyasla oruç tutan bireylerin oranında bir azalma görmüyoruz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de her 10 kişiden 8’i oruç tuttuğunu ya da tutmayı planladığını belirtiyor.
  • Ekonomik zorlukların Ramazan hazırlıklarına yansımış olduğunu söylemek yanlış olmaz. Geçen sene Ramazan’ın ilk haftalarında bu aya özel alışveriş yapmış olanların oranı yüzde 37 iken bu sene yine aynı dönemde alışveriş yapmış olanların oranı yüzde 28.
  • Geçmiş Ramazanlara özlem her yıl olduğu gibi bu yıl da araştırmamızın sonuçlarında kendini gösteriyor. Pandemi gölgesindeki Ramazanlarda uzunca bir süre sofralar kurulamadı, son iki yıldır da ekonomik zorluklardan dolayı bireyler sofralarda bir araya gelemiyor. Toplumumuzdaki her on kişiden sekizi geçmiş Ramazanlara özlem duyduğunu belirtiyor.
  • Özetle tutumlu çekirdek aile sofralarının kurulduğu ama dayanışmanın güçlü olduğu bir Ramazan ayı geçiriyoruz gibi görünüyor.”

Türkiye’nin en büyük sorunu ne? Yüzde 85 aynı görüşte!

featured
1 The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
2 2026’da pazarlamayı şekillendirecek 5 kritik medya anlaşması
2026’da pazarlamayı şekillendirecek 5 kritik medya anlaşması
3 İş dünyası yeni yıldan ne bekliyor?
İş dünyası yeni yıldan ne bekliyor?
4 Lider okulu şirketler...
Lider okulu şirketler…
5 Türkiye, ChatGPT kullanımında dünya birincisi
Türkiye, ChatGPT kullanımında dünya birincisi
Güncel Haberler
Yeni yıl, yeni rekabet: İşte, sosyal medyanın zirvesindeki markalar...
Yeni yıl, yeni rekabet: İşte, sosyal medyanın zirvesindeki markalar…
OpenAI, ChatGPT Health’i tanıttı: Yapay zekada sağlık dönemi başlıyor
OpenAI, ChatGPT Health’i tanıttı: Yapay zekada sağlık dönemi başlıyor
Lahmacun Endeksi'nden Aralık karnesi: Zam hızı, TÜFE'yi solladı...
Lahmacun Endeksi’nden Aralık karnesi: Zam hızı, TÜFE’yi solladı…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Mahkemeden Papara kararı: Faaliyetler devam edecek
Haberler
Mahkemeden Papara kararı: Faaliyetler devam edecek
İrem Alimoğlu
3 hafta önce
Türkiye’de gıda takviyesi pazarı büyüyor: Peki, sebep sağlıklı yaşam mı yoksa pazarlama sihri mi?
Haberler
Türkiye’de gıda takviyesi pazarı büyüyor: Peki, sebep sağlıklı yaşam mı yoksa pazarlama sihri mi?
Sena Tufan
3 hafta önce
Deneyimle fark yaratan markalar belli oldu...
Haberler
Deneyimle fark yaratan markalar belli oldu…
Sena Tufan
3 hafta önce
Yapay zeka mobil uygulama pazarını yeniden şekillendiriyor!
Haberler
Yapay zeka mobil uygulama pazarını yeniden şekillendiriyor!
Sena Tufan
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.