İngiltere’de şeker gibi vergi kaçakçılığı
İngiltere’nin alışverişle anılan ünlü Oxford Caddesi’nden aşağı indiğinizde, şekerlemeler ve gökkuşağı renginde elektronik sigaralarla dolu parlak, Amerikalı mağazalar peş peşe sıralanıyor. Aralarında hediyelik eşya dükkanlarının da bulunduğu bu caddede yapılan son sayımda söz konusu şekerci dükkanlarından en az 30 tane olduğu tespit edildi. İlginç olan şu ki; İngiltere hükümeti bu dükkanların nasıl ortaya çıktığını bilmiyor…
Pandemi sırasındaki sokağa çıkma yasağıyla artışa geçen online alışveriş nedeniyle Oxford Caddesi’ndeki bazı dükkanlar kepenk indirdi. Boş dükkanlara ücret ödemekle yükümlü olan bu binaların sahipleri veya uzun süreli kiracılarının ister istemez başı ağrıdı. Çözüm üretmek isteyen bazı mülk sahipleri, dükkanlarını bir aracı şirkete, bu şirketler dükkanları hediyelik eşya veya tatlı işletmecisi diğer şirketlere bıraktı.
Pandemi aracı şirketlere kapı açtı
Dükkanlara giren herkes, mülk sahibi veya uzun süreli kiracı yerine aracı işletmeciyle karşılaşıyor. Aracı şirket sayısındaki artış ise belediyenin asıl mülk sahibini takip etmesini zorlaştırdı. Belediye görevlileri ABD’li şekerleme dükkanlarını ziyaret ettiğinde, sahibinin kim olduğunu bilmediğini iddia eden ve duvardaki bir paravan şirket lisans belgesini gösterip “Biz aracıyız” diyen personelle karşılaşıyor.
7,9 milyon ödenmemiş vergi var
Bu dükkanların bazıları yasal olsa da bir kısmı Westminster Belediye Meclisi tarafından vergi kaçakçılığı ve sahte mal satışı nedeniyle soruşturma altında. Şu anda 30 mağazadan 7,9 milyon sterlinlik ödenmemiş vergi araştırılıyor. Şu an için elde edilen bilgilere göre müşteri de çoğu zaman dolandırılıyor. Fiyatlandırılmamış ürünler için kasada ağır bir ücret alınıyor. Bu dükkanlardan bazıları aynı zamanda şüpheli ürünler için de satış noktaları. Son altı ayda, Westminster Belediye Meclisi memurları, Oxford Caddesi’ndeki şekerleme ve hediyelik eşya dükkanlarından bu eşyaların yaklaşık 575.000 sterlinini geri aldı.
Şekercide AirPods’un ne işi var?
Belediye tarafından yapılan açıklamaya göre: Oxford Caddesi’ndeki üç mağazayı teftiş ettikten sonra maliyeti 100 bin sterlinden fazla şüpheli sahte veya güvenli olmayan eşya ele geçirildi. Yalnızca bir dükkanda 2 binden den fazla şüpheli Willy Wonka çubuğu bulundu. Çikolatanın orijinal maliyeti 40 sterlin civarında; sahte bar ise 9 ila 10 sterlin arasında satılıyor. Diğer durumlarda, Gıda Standartları Ajansı’nın uyardığı gibi, çikolata tehlikeli olabilir. Şüpheli eşya listesi yaklaşık bin 400 sahte tasarımlı marka telefon kılıfı; sahte tasarımlı kapüşonlu ve bir dizi sahte Apple AirPods ile devam ediyor.