Animasyon öğrenmek isteyenler buraya…
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bünyesinde, kültür-sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmayı amaçlayan İKSV Alt Kat, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin desteğiyle altı bölümden oluşan “Kim Bu Çizgi Filmciler?” adlı çevrimiçi seriye başlıyor. 30 Nisan itibariyle her hafta bir bölümün paylaşılacağı serinin ilk bölümü “Animasyonun Hikâyesi” İKSV YouTube kanalında yayınlandı. Serinin ilk konuğu ise animasyon sanatçısı ve illüstratör Tuğçe Audoire oldu.
İKSV Alt Kat, animasyon sanatçısı Eda Erdoğmuş’la birlikte hazırladığı altı bölümden oluşan “Kim Bu Çizgi Filmciler?” serisi ile çevrimiçi etkinliklerine devam ediyor. İKSV YouTube kanalında yayınlanacak serinin her bölümünde, animasyon (canlandırma) sanatının tarihçesinden kısa bilgilerin yanı sıra, animasyonun farklı bir alanında uzmanlaşan, çalışmalarını Türkiye’de veya dünyanın farklı ülkelerinde sürdüren bir konuk sanatçı da yer alacak.
Animasyon sanatına meraklı ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen her yaştan izleyici için kaynak oluşturabilecek eğlenceli ve öğretici seri, çizgi film tasarımı ile ilgili farklı konuların işlendiği altı ayrı bölümden oluşuyor. Serinin tüm bölümleri, YouTube linki üzerinden ulaşılabilecek Türk İşaret Dili eklentisi seçeneğiyle yayınlanacak.
İKSV Çocuk Kitapları’nın animasyon filmlerini de hazırlayan Eda Erdoğmuş’un, animasyon sanatının dalları ve yapım aşamaları üzerine, çeşitli disiplinlerde iş üreten sanatçılarla yapacağı sohbetlerin ilk bölümü İKSV YouTube sayfasında yayında.
KİM BU ÇİZGİ FİLMCİLER? Serisinin Bölümleri:
Bölüm 1 – Animasyonun Hikayesi
Animasyon sanatının mağara resimleriyle ortaya çıkışından optik oyuncaklara uzanan kısa tarihçeyle başlayan ilk bölümde Eda Erdoğmuş, konuğu animatör ve illüstratör Tuğçe Audoire ile, eğitim hayatı, Brezilya’daki yaşamı ve farklı disiplinlerdeki projelerinden söz ettiği ilham verici bir sohbet gerçekleştiriyor.
Bölüm 2 – Hikâye Anlatımı / Storyboard
Animasyon sanatında hikâye anlatımı ve “storyboard” konusuna odaklanan bu bölümde, yirmi yılı aşkın süredir sektörde çalışan çizer Murat Başol ile yapılan sohbet ve Başol’un farklı disiplinlerdeki ilham verici çalışmalarından örnekler yer alacak.
Bölüm 3 – Karakter Tasarım / Konsept Sanat
Yurt içi ve yurt dışı çalışmalarıyla bilinen animasyon sanatçısı ve illüstratör Mustafa Gündem’in konuk olduğu bu bölümde, Gündem ile karakter tasarımı ve konsept tasarımın çizgi filmdeki önemi ve bu sürecin işleyişi üzerine sohbet edilecek.
Bölüm 4 – İki Boyutlu Animasyon
İki boyutlu animasyonun çeşitli tekniklerinin anlatılacağı bu bölümde, Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan animasyon sanatçısı Oğuzhan Gündüz, Eda Edoğmuş’un konuğu olacak. Gündüz, animasyon üretim sürecini ekip çalışması ve bireysel üretim süreçleri üzerinden ele alacak.
Bölüm 5 – Üç Boyutlu Animasyon
Cenk Köksal’ın konuk olacağı ve iki boyutlu bir karton karakterin içine hava üflenerek üç boyutlu hale gelmesi ile başlayacak olan bu bölümde, Köksal halen yaşadığı İngiltere’deki düzeninden, üretim süreçlerindeki rutinlerinden bahsedecek.
Bölüm 6 – The Cartoon Mill (Çizgi Film Değirmeni)
2016 yılında Kaş’ta kurulan çizgi film okulu The Cartoon Mill’in (Çizgi Film Değirmeni) kurucusu Fatih Küçük’ün konuk olacağı bu bölümde, animasyon ve çizgi film kamplarında yapılan çalışmalar üzerine konuşulacak. Düzenlenen etkinliklerden görseller ve genç çizgi filmcilerin işlerinden izlenebileceği bu bölüm de İKSV YouTube sayfasında yayında olacak.