Finansal konulara endişeyle yaklaşmak birikim ve kazancı azaltıyor
Harcamaları planlayabilmek ve birikim yapabilmek özellikle özel sektörde çalışanlar için zor ve gerekli bir durum.nKüresel araştırmaları ve finansal trendleri konu alan ING ezonomics bülteninin yer verdiği makaleye göre parasal konulara endişeyle yaklaşan bireyler, birikim ve kazançlarını artırma konusunda başarısız oluyor.
Amerika Birleşik Devletleri Georgia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, parasal konularda stresli olan ve endişeyle yaklaşan bireylerin, başarılı finansal karar almada da zorlandıkları tespit edildi. Finansal endişelerin bireyleri herhangi bir yatırım kararı alamaz hale getirdiğini vurgulayan araştırma, bir sosyal deneyin sonucu olarak ortaya çıktı.
Devekuşu Etkisi
Georgia Üniversitesi’nde yapılan ödüllü sosyal deneyde parasal konulara endişeyle yaklaşan bireylerin finansal sorunları görmezden geldiği ve konuyla ilgili bir yardım ya da çözüm arayışına da girmedikleri gözlemlendi.
Bilimadamlarınca “Devekuşu Etkisi” olarak adlandırılan bu davranışın, parasal konularda gerginlik hisseden bireyleri finansal karar ve aksiyon alamadıkları için finansal başarısızlığa yönelttiği tespit edildi. Aynı deneyde parasal konulara duygusal yaklaşmayan deneklerin ise problemlerle daha kolay başa çıktıkları ve gerektiğinde finansal yardıma da başvurduğu görüldü.
Araştırmada, para ya da rakamlarla ilgili matematiksel hesaplara endişeyle yaklaşanların finansal kararlarını haftalar hatta aylarca erteledikleri ortaya çıktı. Georgia Üniversitesi’nin araştırmasına göre bireyler para ile ilgili konularda temel insan reflekslerinden biri olan “savaş ya da kaç” psikolojisine giriyorlar. Stres altındaki bireyler, finansal kararlarını da temel reflekslerle veriyor ve zorluklarla karşılaştığında karar alma sürecini sınırsız erteleyerek durumdan “kaçmanın” yollarını arıyorlar.
Finansal stresle baş edebilme yöntemleri
ING, bülteninde finansal konulara endişeyle yaklaşan ve stres yaşayanlara yönelik bazı yöntemler de öneriyor. Bireysel finansman araçlarıyla ilgili bilgi birikimini artırmak, bu alandaki endişelerle baş etmede en yaygın yöntem olarak öne çıkıyor. Bireyler yatırım ya da birikim yapabilecekleri finansal araçlarla ilgili ne kadar bilgi sahibi olurlarsa, bu alanda hissetikleri stresi de o kadar kolay atlatabiliyorlar.
Olumlu düşünüp sabırlı davranmak da finansal stresle baş edebilmenin bir diğer etkili yöntemi olarak öneriliyor. Psikologlara göre iyi giden konulara odaklanıp hata ve kayıplara karşı daha sabırlı olmak finansal stresin önemli ilaçları arasında yer alıyor.