Facebook’un ilgi alanlarınızı, Google’ın ses kayıtlarınızı sakladığını biliyor musunuz?
Teknoloji şirketlerinin hakkınızdaki bilgileri sakladığı yolunda dedikodular medyada devamlı dönüp durmaktadır. Hatta bu konuda ortam dinlemesi yapıldığı yolunda haberler de dolaşmaktadır. Halbuki teknoloji şirketleri bu dedikoduları engellemek için istihbarat teşkilatlarına bilgi vermediklerini göstermek için alanen açıklamalar yapıyorlar, kullanıcıları hakkında sahip oldukları bilgilerin neredeyse hepsine linkler veriyorlar.
İşte size Facebook ve Google’ın hakkkınızda bildiği, ancak çoğumuzun haberdar olmadığı bilgiler ve onlara ulaşma yöntemleri.
Facebook ve ilgi alanlarınız
Facebook’a girdiğinizde yanda çıkan reklamların nasıl oluştuğunu eminim çoğunuz merak ediyorsunuz. Hatta bazı kullanıcıların kendileri ile ilgili olmadığı halde yapışan reklamlardan şikayetçi olduğu da dikkatinizi çekmiştir. İşte bu reklamların sebebi sizin ilgi alanlarınız hakkında facebook’un tuttuğu bir listeden çıkıyor. Bu listeye ulaşmak ise son derece kolay. Facebook’a girdiğinizde sağ üst köşedeki menüden ayarları seçiyorsunuz. Açılan sayfada “Reklamlar”a tıkladığınızda açılan sayfanın sonundaki Tercihime Dayalı Reklamlar kısmına basıyorsunuz. Düzenle Linkine tıkladığınızda açılan kısımda “Reklam Tercihlerini Ziyaret Et” butonuna bastığınızda sizin ilgi alanlarınız ortaya çıkıyor. Bu kısımda istediğiniz ilgi alanlarını bırakıp istemediklerinizi silebilirsiniz.
Google’daki ses kayıtlarınız
Google’ın arama, mesaj veya dikte için ilettiğiniz sesleri sunucularında sakladığını biliyor muydunuz? Peki bu bilginin ne kadar değerli olduğunu? Özellikle hakkınızda bilgi edinmek isteyenler için uzun zamandır bulunan bu bilgi birçok faaliyetinizin de bulunması için bir kaynak oluyor. Bu bilgilere ulaşmak için önce Google’a giriyorsunuz. Sonra linke tıklıyorsunuz. Açılan ekranda sol taraftaki menüde “Google Voice ve Ses Etkinliği”ni seçtiğinizde bütün ses geçmişinize ulaşabiliyorsunuz. Ne yazık ki toplu silme tuşu koymamışlar gün gün silmek gerekiyor.