4 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Enerji sektörü bu iddiayı konuşuyor: "Shell, BP’yi satın alabilir"
Haberler

Enerji sektörü bu iddiayı konuşuyor: “Shell, BP’yi satın alabilir”

İrem Alimoğlu
5 Mayıs 2025
2 dk okuma

Enerji devi Shell’in, rakibi BP’yi satın alma olasılığı üzerine danışmanlarıyla görüşmeler yürüttüğü iddia ediliyor. Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Shell, BP’yi sayın almak için fizibilite ve stratejik faydalar üzerine değerlendirmelerde bulunuyor.

Böylesi bir birleşme gerçekleşirse, petrol ve gaz sektöründe şimdiye kadar yapılmış en büyük anlaşmalardan biri olabilir. Halihazırda Shell’in piyasa değeri 145,6 milyar sterlin iken, BP’nin değeri bunun yarısından az, yaklaşık 55,9 milyar sterlin seviyesinde.

BP’nin düşen hisseleri alım fırsatı yarattı

BP hisseleri son bir yılda yüzde 30’dan fazla değer kaybederek yatırımcıların güvenini sarsarken, şirketin CEO’su Murray Auchincloss’un yürüttüğü yeniden yapılanma planı da piyasada beklenen etkiyi yaratamadı. Düşen petrol fiyatları da bu düşüşte etkili oldu. Tüm bu gelişmeler, BP’yi potansiyel alıcılar için cazip bir hedef haline getirdi.

Ancak kaynaklara göre, Shell henüz kesin bir karar vermedi. Şirketin, BP’nin başka bir alıcıyla temasa geçmesini bekleyerek süreci izleyebileceği ya da büyük bir birleşme yerine hisse geri alımları ve daha küçük ölçekli satın alımları tercih edebileceği belirtiliyor.

Shell cephesinden yapılan açıklamada, “Daha önce de birçok kez belirttiğimiz gibi, performans, disiplin ve sadeleşmeye odaklanarak Shell’in değerini artırmaya kararlıyız” denildi. BP ise konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

Öte yandan BP CEO’su Auchincloss, Şubat ayında yaptığı açıklamada şirket stratejisinde “köklü bir reset” yapılacağını duyurmuştu. Bu değişimlerin, iklim taahhütlerinde yumuşama ve yeni fosil yakıt projelerine yönelimi içereceği belirtilmişti. Ancak BP’nin 2024’ün ilk çeyreğinde karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 düşerek 1,4 milyar dolara geriledi. Bu durum, hisselerin değer kaybetmesine ve şirketin Elliott Management gibi hedge fonlarının (serbest yatırım fonu) hedefi haline gelmesine yol açtı.

BP’nin hisse performansı, eski CEO Bernard Looney’nin net sıfır hedefli dönüşüm stratejisiyle diğer enerji şirketlerine kıyasla geri planda kalmıştı. Looney, Eylül 2023’te bazı kişisel ilişkilerini yönetim kuruluna tam olarak açıklamadığını itiraf ederek görevinden ayrılmıştı.

Shell CEO’su Sawan: “Önceliğimiz hisse geri alımı”

Shell CEO’su Wael Sawan ise geçtiğimiz günlerde Financial Times’a yaptığı açıklamada, Shell hisselerini geri almanın, BP gibi bir şirketi satın almaktan daha cazip bir alternatif olduğunu belirtti ve şöyle dedi:

“Bu tür fırsatlara her zaman bakarız ama aynı zamanda alternatifleri de değerlendirirsiniz. Şu anda bizim için en doğru seçenek, Shell hisselerini geri almaya devam etmek.”

Enerji devleri yeni bir denge arayışında

Shell’in BP’yi satın alma olasılığı, enerji sektöründe stratejik yönelimlerin yeniden şekillendiğinin bir göstergesi. Fosil yakıttan uzaklaşma politikalarının, yatırımcı beklentileriyle çatıştığı bir dönemdeyiz. BP’nin net sıfır hedefi doğrultusunda attığı adımlar, kısa vadede piyasa tarafından cezalandırılırken, Shell gibi daha temkinli dönüşüm stratejileri izleyen şirketler görece daha güçlü konumda kalmayı başardı. Bu tablo, enerji devlerinin yalnızca yeşil dönüşüme değil, aynı zamanda yatırımcı güvenine ve kârlılığa odaklanan karma stratejilerle ilerlemek zorunda olduğunu ortaya koyuyor. Shell’in olası hamlesi, sadece bir şirket satın alımı değil; aynı zamanda sektördeki uzun vadeli güç dengelerinin yeniden tanımlanması anlamına da gelebilir.

Kaynak: The Guardian

Tüketiciler harcamalarının yüzde 74’ünü giyime ayırdı!

featured shell
1 Teknoloji devleri için “haber vergisi” dönemi başlıyor
Teknoloji devleri için “haber vergisi” dönemi başlıyor
2 "Şeytan Marka Giyer 2" vizyona girmeden pazarlama dünyasını nasıl fethetti?
“Şeytan Marka Giyer 2” vizyona girmeden pazarlama dünyasını nasıl fethetti?
3 "Tam set" dönemi bitti, modüler tüketim çağı başlıyor...
“Tam set” dönemi bitti, modüler tüketim çağı başlıyor…
4 Araştırma: Formula 1’in geliş haberi Türk halkında nasıl karşılık buldu?
Araştırma: Formula 1’in geliş haberi Türk halkında nasıl karşılık buldu?
5 NASA, uydu görüntülerinden alfabe yarattı!
NASA, uydu görüntülerinden alfabe yarattı!
Güncel Haberler
Z kuşağının radarına giren 20 marka: Artık dikkat çekmenin yolu “bir tavır ortaya koymak”
Z kuşağının radarına giren 20 marka: Artık dikkat çekmenin yolu “bir tavır ortaya koymak”
Anneler Günü için ayrılan bütçe ve favori hediyeler belli oldu
Anneler Günü için ayrılan bütçe ve favori hediyeler belli oldu
İtibar kazandıran liderler - 2: İtibar artık bir algı yönetimi değil; söylem ve eylem tutarlılığı!
İtibar kazandıran liderler – 2: İtibar artık bir algı yönetimi değil; söylem ve eylem tutarlılığı!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Fast-food devlerinden viral atışma: "CEO'ların ısırık savaşı başladı"
Haberler
Fast-food devlerinden viral atışma: “CEO’ların ısırık savaşı başladı”
Nafizcan Önder
6 Mart 2026
Türkiye’de üretken yapay zeka kullanım oranı ne?
Haberler
Türkiye’de üretken yapay zeka kullanım oranı ne?
Marketing Türkiye
15 Mart 2026
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (27 Şubat-5 Mart)
Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (27 Şubat-5 Mart)
Sena Tufan
5 Mart 2026
Türkiye’nin ilk “fijital” eğlence merkezi XPZONE açıldı
Haberler
Türkiye’nin ilk “fijital” eğlence merkezi XPZONE açıldı
Marketing Türkiye
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.