Orhan Turan: “Online ticarete rağmen fiziksel perakende önemini koruyacak”
ECHO Summit’in açılış konuşmasına eşlik eden TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, fiziksel perakende sektörünün geleceğine dair öngörülerini paylaştı. Turan, dolaysız marka ekonomisinin yanı sıra fiziksel perakendenin de önemini hala koruduğunu anlattı…
ECHO Summit, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın başkanlık döneminde katıldığı ilk etkinlik oldu… Konuşmasında dolaysız marka ekonomisi ve e-ticaretin yarattığı fırsatlardan bahseden Turan, “Dolaysız marka ekonomisi, büsbütün dijital ortama taşınmış ve fiziksel tüm unsurlarını geride bırakmış bir perakende sektörü manzarasını ortaya koymuyor,” diyerek durumu şu şekilde aktardı: “Zira pandemi döneminde sağlık ve hijyen endişeleri nedeniyle online ticaretin rolü artmış olsa da, mayıs ayında sonuçlarını yayınladığımız ‘Çok Kanallı Perakende ve COVID-19 Araştırması’ başlıklı raporumuz, fiziksel perakendenin önemini hala koruduğunu ve pandemiden sonra da artan şekilde tüketicilerin buna rağbet edeceğini ortaya koyuyor.”
Ancak e-ticaretin yarattığı fırsatlar da göz ardı edilemez. Bu konuya da özellikle değinen Turan, “E-ticaret kanalı geçici bir trend olmaktan çıkarak şirketler için önemli bir kaynak olmaya geçiş yapmış durumda. Artık tüketiciler birebir bağlantı kurmak istiyor. Markalar da bu bağlantı sayesinde direkt veriler elde edebiliyor,” dedi. Türkiye’nin bu noktadaki konumunu ise şu sözlerle aktardı:
“Perakende üzerinde ciddi bir etkiye sahip olan e-ticaret, şirketlerin dünyaya açılmasını ve daha fazla tüketiciyle bir araya gelmesini sağlıyor. Ayrıca e-ticaret, perakende sektörüyle doğrudan ilişkili olsa da lojistik gibi sektörleri de etkiliyor, gelişmelerine önayak oluyor.
Türkiye’nin jeopolitik konumunun da sağladığı avantajla pek çok ülkeyle teknoloji alanında e-ticaret bağlantısı var. Covid-19 döneminde bozulan tedarik zinciri sektörü olumsuz etkilemiş de olsa dünya genelindeki kaotik durum, Türkiye’nin ön plana çıkmasında etkili oldu. TÜİK verilerine göre perakendede 2020 yılı sonunda 15.9 oranında artış görüldü.”