6 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Dünyanın yeni efendileri sahnede!
Haberler

Dünyanın yeni efendileri sahnede!

Marketing Türkiye
11 Şubat 2025
5 dk okuma

Yıllar önce okuduğum bir kitap bende derin etkiler bırakmıştı. Alvin Toffler’ın Yeni Güçler Yeni Şoklar kitabında üç güçten bahsedilir; bilgi, para ve askeri güç. Bilgisi olan para kazanır, parası olan ise güçlü bir ordu kurar. Bunun en iyi örneğini bugün ABD’de görüyoruz. Bilgi, para ve askeri gücü elinde tutan ABD üç özelliğe de sahip.

Dünyanın yeni efendileri sahnede!
İsmet Koyun
KOBIL Kurucusu ve CEO’su

Çağımız artık bilgi ve bir diğer deyişle bunu sağlayan teknoloji çağı. Günümüzde bilgiye erişmek her insanın nefes almak kadar doğal hakkı. İnsanlar, kurumlar, organizasyonlar için hayati öneme sahip bilgi, yıllar içinde başka bir gücü doğurdu; sosyal medya. Sosyal medya bilginin akışını, yeri ve zamanını kendi kurallarıyla belirleyerek dünyada milyonlarca insana ulaşabilmenin kapılarını hem de büyük bir hızla açtı. Rastgele ya da laf olsun diye yazmadım, gerçekten saniyeler içinde… Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kaydırarak geçtiğimiz milyonlarca bilginin yazı, görüntü, videolarla gözümüzün önünden her saniye yaptığı büyük akıştan bahsediyoruz. Nasıl bir güç, hayal edebiliyor musunuz?

Bilgiyi işleyebilen güce ulaşır

Bu büyük güce sahip olmak, değerlendirmek ve en önemlisi “işleyebilmek” başlı başına sorun aynı zamanda. Gerekli olan, olmazsa olmaz yetişmiş insan kaynağı ve teknoloji. Bunlara sahip olmadan bu gücü işlemek neredeyse imkansız. İşte kıyamet de bu noktada kopuyor. Adeta bir savaş meydanı… Devletler arasındaki rekabetin giderek daha da keskinleşmesi de gösteriyor ki teknoloji artık yaşamsal bir gerçeklik ve gereklilik.

Yapay zekada söz sahibi olan dünyanın efendileri, smokini ve papyonuyla boy gösterdiği teknoloji çağında geleceği de şekillendirecek vurucu hamleler yapıyor.  

Bilindiği gibi ABD’nin çiçeği burnunda başkanı Trump, geçen haftalarda üç büyük şirketin CEO’ları ile bir toplantı yaptı. Beyaz Saray’da gerçekleşen bu toplantının dünyada şaşkınlık yaratan sadece misafirleri değil yapılan açıklamalar oldu. OpenAI CEO’su Sam Altman, SoftBank CEO’su Masayoshi Son, Oracle YKB ve Kurucusu Larry Ellison ile yaptığı toplantının ardından Başkan Trump yapay zeka konusunda alınan kararları açıkladı. Trump bu üç şirketle beş sene içinde yapay zekaya 500 milyar dolar yatırım yapmakla kalmayacak aynı zamanda da tarihin en büyük altyapı yatırımına başlayacak.

Trump’ın adeta kutsal bir amaca giden yatırım gibi bahsettiği Al için tüm taraflar da ardı ardına açıklama yaptı. Meta da altyapı projesi için 30 milyar dolarlık yatırımı gündeme aldı. Google, Amazon ve diğer Amerikan şirketlerinin kendi başlarına yapacakları yatırımlarına hiç değinmiyorum bile. Peki, herkesin böyle büyük yatırımlar yapmak istediği AI – denilen şey nedir? Bunca yatırım neye hizmet edecek? 

AI’ı nasıl tanımlayalım? 

AI’ı yani yapay zekayı; insan zekasını taklit eden, problem çözme, öğrenme, karar verme gibi yetenekleri olan sistemler ve algoritmaların bir bütünü olarak görebiliriz. Milyarlarca insanın günün her saatinde kullandığı bu teknolojiye neden bu denli büyük yatırımlar yapılıyor? Arkasında yatan gerçek hedef ve amaç nedir?

Elbette AI’ın insanlığa mucizevi bir fayda getirisi var bunu göz ardı etmenin Graham Bell’in telefonu bulmasına karşı çıkmakla eşdeğer buluyorum. Ancak… İnsanlığın (şaka değil) sonunu getirebilecek bir potansiyeli de taşıdığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kötü amaçlı kullanım ile vereceği zararın boyutları aklın alamayacağı kadar büyük olabilir.

Yapay zeka yeni efendilerin kontrolünde

Yapay zekanın işleyişine ait teknik detaylar başka bir yazının konusu. Gelin biz işin daha çok felsefi ve sosyal tarafından bakarak arka bahçesine girelim. Yapay zekanın kaçınılmaz olarak dünyayı değiştirecek bir güce sahip olduğunu artık kabul etmek zorundayız. Yapay zeka, yeni çağda savunmadan da büyük bir güce erişmiş durumda. Dünyanın yeni efendileri; insan gibi problem çözebilen, insan benzeri görevleri gerçekleştiren bir zekaya ve insan deneyimlerinden öğrenen bir güce sahip.

Bu yeni efendiler yapay zekayı ve toplumun ondan ne kadar yararlanabileceğini de kontrol ediyor. Toplum yapay zekanın gücünden yeni efendilerin verdiği kadar yararlanabilecek. Örneğin; yapay zeka için gerekli olan donanımları sadece belli bir sınırda alabileceğiz. Mesela NVIDIA GPU’larını istediğimiz kadar satın alamayacağız. Yeni efendiler hangi ülkelerin de ne kadar alacağına karar veriyor olacaklar.

Yeni efendiler insanların teknolojiye ulaşmasını istemiyor. Neden acaba? Tarih aslında birçok şeyi tekerrür ederek farklı şekillerde gözler önüne seriyor. Eskiden de köle sahipleri, kölelerin okuma yazma öğrenmelerini istemedikleri için yasaklamışlardı. Gelecekte benzer bir yaklaşım görmeyeceğimizin garantisi yok.

Bu yeni efendiler, AI için 5 sene içinde en az 600 milyon dolar yatırım yapacaklar. Dünyada başka hiçbir ülkede ya da kurumda olmayan bu para, iş ve güç yani yapay zeka tehdidini kaçırdık sayılır. Bunu artık kabul etmek zorundayız. Dünyanın yeni efendileri bilgiye, teknolojiye, paraya, askeri güce ve sosyal medyaya sahip olacaklar. Peki insanlar neye sahip olacak?

Yeni efendiler insanların da neye ne kadar sahip olabileceğini ve hangi haberlere ulaşabileceğimizi de düşüneceklerdir. Verilerimize sahip olan, davranış biçimimizi bilen bu efendiler bizi istediği gibi manipüle etme gücünü de sahipler. Bu efendiler, sosyal medyada yer alan her türlü haber ile -bilgilerin doğru ya da yanlış olduğuna bakmaksızın- istediği her yeri yönetebilecek.

Oyun bozan DeepSeek

Bir haber… Öyle bir haber ki bomba gibi yayılmasıyla bütün efendiler 1.5 trilyon dolar kaybetti! 

Haber neydi? Yeni bir start-up, yeni bir AI teknolojisi – açıklandı. Bu teknoloji ChatGPT’ye kafa tutacak güçte, maliyeti ise 10 milyon dolar. Efendilerin insanlardan sakındıklarına ihtiyaç duyulmadan yapılan ve herkesin ulaşabileceği bir teknoloji gün yüzüne çıktı. İnsanlar tekrar oyunun içindeki yerini almış oldu.

Bu haber Avrupa’da da büyük bir heyecanla karşılandı. Herkese yeni bir umut yeni bir bakış açısı getirdi. Zincirleri kırabiliriz. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmek ve önemini anlamak zorundayız. Bilgi; toplumların tarihi ve izleriyle ilmek ilmek oluşarak bu günlere geldi. Bilginin efendiliği ve gücünün topluma mal edilmesiyle daha umutlu bir geleceği hep birlikte inşa edeceğimize inancım tam.

İsmet Koyun hakkında

İsmet Koyun, 1986 yılında kurduğu şirketi KOBIL’in temellerini üniversite eğitimi için gittiği Almanya’da atmıştır. KOBIL ile geliştirdiği güvenlik ve teknoloji vizyonunu seneler içinde farklı coğrafyalara taşımanın yanı sıra Türkiye’ye yeni teknolojiler getirme misyonunu benimsemiştir. KOBIL Group olarak Türkiye, Almanya, İsviçre, ABD ve İngiltere’deki ofislerinde 600’den fazla çalışanı bulunmaktadır. Siber güvenlik alanında aralarında küresel devlerin olduğu şirketleri portföyünde bulunduran şirket, özellikle Orta Avrupa finans sektörünün yarısından fazlasına hizmet vererek dikkat çekiyor. Uluslararası teknolojik ve araştırma şirketi Gartner tarafından SuperApp platform sağlayıcı olarak Avrupa’da referans gösterilen KOBIL’in bu alanda hayata geçirdiği projeler de dünyadaki ilk örnekler oldu. Şehir SuperApp’leri vizyonunu ortaya koyan İsmet Koyun, İstanbul Senin ile Türkiye’nin, kapsamı açısından da dünyanın ilk şehir SuperApp’ini hayata geçirmiştir. KOBIL’in teknolojisi ile Almanya’nın Worms şehri için de benzer bir uygulamayı hayata geçirme çalışmalarını sürdüren Koyun, bu alandaki çalışmalarını farklı ülkelere ve şehirlere de taşımayı amaçlıyor. Yeni projesini start up’ların büyümesi ve ölçeklenmesi amacıyla geliştiren Koyun, KOBIL Ventures adı ile başlattığı programın bir ayağını da Silikon Vadisi’nde kurdu. İsmet Koyun’un 100 milyondan fazla kullanıcının güvenliğini sağlayan bir teknoloji devi haline getirdiği KOBIL; biyometrik doğrulama, KYC, akıllı kart gibi tüm kimlik doğrulama ve kriptografi alanlarında öncü olduğu gibi yüksek güvenlikli ve çok katmanlı platform teknolojileri alanında sektörün önde gelen küresel şirketlerinden biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Son yıllarda daha da önem kazanan veri güvenliği, yapay zeka ve kuantum konusunda kanaat önderi olarak fikirlerine başvurulan Koyun, özellikle Avrupa’nın geride kalan dijitalleşme ve yapay zeka konularında kritik eşiği atlamada rehberliğine de başvuruluyor. Koyun, yenilikçi vizyonunu Almanya’nın önde gelen yayınlarında yayınlanan röportaj ve makaleleri aracılığıyla geniş kitlelere duyuruyor.

featured ismet koyun
1 Beyaz yakalının sessiz çığlığı: "Tükenmişlik"ten kaçış var mı?
Beyaz yakalının sessiz çığlığı: “Tükenmişlik”ten kaçış var mı?
2 Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
3 Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
4 İkinci el otomobil pazarının Z raporu...
İkinci el otomobil pazarının Z raporu…
5 Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil...
Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil…
Güncel Haberler
Spotify 18 dolarlık yeni modeli üzerinde çalışıyor
Spotify’dan Rekabet Kurulu’nun başlattığı incelemeye ilişkin ilk açıklama geldi…
Özge Akçizmeci yazdı: "Bu yıl Cannes Lions’tan neler öğrendik?"
Özge Akçizmeci yazdı: “Bu yıl Cannes Lions’tan neler öğrendik?”
Konut talebinde bayram etkisi: Satılıkta düşüş, kiralıkta artış
Konut talebinde bayram etkisi: Satılıkta düşüş, kiralıkta artış
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Tüketicilerin yeni gözdesi: Giyilebilir ambalajlar!
Haberler
Tüketicilerin yeni gözdesi: Giyilebilir ambalajlar!
İrem Alimoğlu
3 gün önce
Makarnanın mutlulukla ne ilgisi var?
Haberler
Makarnanın mutlulukla ne ilgisi var?
İrem Alimoğlu
1 hafta önce
Ticaret Bakanlığı’ndan TEMU gibi platformlara sıkı denetim
Haberler
Ticaret Bakanlığı’ndan TEMU gibi platformlara sıkı denetim
Marketing Türkiye
2 Haziran 2025
Japonya'da tüm kan gruplarıyla uyumlu yapay kan geliştirildi
Haberler
Japonya’da tüm kan gruplarıyla uyumlu yapay kan geliştirildi
Sena Tufan
2 Haziran 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.