Dünyanın En Kalabalık Şehirleri
Tokyo, Sao Paulo, New York… Milyonlarca insana ev sahipliği yapan kalabalık şehirler, sadece insanların yaşadığı yer olmaktan çok daha fazlasını sunuyor. Seyahat sitesi momondo.com.tr, gürültü ve keşmekeş yanında barındırdıkları zenginliklerle görülmeye değer şehirler rehberi hazırladı. İşte dünyanın en kalabalık şehirleri!
Her ne kadar milyonlarca insana ev sahipliği yapsalar da bazı şehirler sadece insanların yaşadığı yer olmaktan çok daha fazlasını ifade eder. Tokyo’dan Sao Paulo’ya New York’tan Mexico City’e birçok kalabalık şehir, kargaşa, gürültü ve keşmekeşin yanında görülmeye değer birçok zenginlik de barındırıyor. Seyahat sitesi momondo.com.tr, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü arifesinde yoğun nüfusları ile olduğu kadar güzellikleri ile de öne çıkan şehirlerden oluşan bir rehber hazırladı. İşte milyonluk nüfuslarına rağmen dünyanın göz bebeği olan şehirler…
TOKYO, JAPONYA
“En kalabalık şehirler” söz konusu olduğunda ilk akla gelen şehirlerden biri 38,1* milyonluk nüfusu ile Tokyo. Ancak tüm kalabalığa rağmen Japon kültüründeki hoşgörü ve nezaket Tokyo’yu ziyaret edilecek yerlerin başına taşıyor. Neon ışıklarıyla bezenmiş caddelerinden, tapınaklarına, ulusal parklarından mutfağına benzersiz bir kent… Şehrin tüm kalabalık caddelerinin ve gökdelenlerinin verdiği hareketliliğin aksine, sanki o dünyadan apayrı duran dinginliğiyle dikkat çeken Kitanomaru Park ile Tokyo’nun en eski Budist tapınağı Senso-Ji ise görülmesi gereken yerler listenize mutlaka girmeli. Yerel birine favori sushi restoranını sorup, Japon mutfağının en lezzetli örneklerini tatmayı da unutmayın.
SAO PAULO, BREZİLYA
Dansın, müziğin ve festivallerin şehri Sao Paulo 21,2* milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. Plajı bulunmaması sebebiyle kültür-sanat, yemek ve gece hayatı ile öne çıkan Güney Amerika’nın gözde kenti, gezginlere birçok alternatif sunuyor. Onlarca müze bulunan şehirde, sanatseverler için önerimiz, sanat kütüphanesi ile yaklaşık 8 bin objeyi barındıran, Güney Amerika’nın en meşhur müzelerinden Museu de Arte de Sau Paulo. “Hem sanat hem doğa” diyorsanız Ibirapuera Park’ında muhteşem bir müzik performansı izleyebilir ya da 1.5 milyon metrekarelik parkın bir köşesine çekilerek uzun süredir okumak istediğiniz bir kitaba dalabilirsiniz.
MEXİCO CİTY, MEKSİKA
Kuzey Amerika’nın en eski şehirlerinden biri olan Mexico City’de 21,1* milyon kişi yaşıyor. Yıllar boyu Aztek Uygarlığının başkenti olarak kullandığı şehir tarih severler için biçilmiş kaftan. Bol baharatın ve acı biberin kullanıldığı lezzetli mutfağı ile de öne çıkan şehirde 40 binden fazla restoran bulunuyor. Sokaklarda çalan yerel müzik keyfini çıkarırken bir şeyler içip “tacos” atıştırabilirsiniz. Her daim neşeli insanları ve danslarıyla Latin Amerika’nın en ilgi çekici yerlerinden biri olan şehir, köylerinden mağaralarına keşfedilecek onlarca deneyim sunuyor.
NEW YORK, AMERİKA
Barındırdığı çeşitlilik ile dünyanın en kozmopolit şehirlerinden biri olan New York’ta 18,6* milyon kişi yaşıyor. “Dünyanın Başkenti” ya da “Uyumayan Şehir” olarak da bilinen şehir, zengin içerikli müzeleri, ihtişamlı gökdelenleri, her ülke mutfağını bulabileceğiniz restoranları ve alışveriş bölgeleri sayesinde her yıl milyonlarca gezgini ağırlıyor. Özgürlük Anıtı, Times Meydanı, Empire State ve Rockefeller binaları ve Ulusal 11 Eylül Anıtı’nı ziyaret edebilirsiniz. Alışveriş tutkunları için önerimiz ise Soho, 5. Cadde. Kent tarihini ve içinde barındırdığı kültürleri öğrenmek istiyorsanız Chinatown ve İtalyan Mahallesi gibi bölgeleri görmenizi tavsiye ediyoruz. Sanatseverler için birçok müze alternatifi bulunan şehirde Brooklyn Köprüsü ve Grand Central Terminali de görülmesi gereken yerler arasında.
KAHİRE, MISIR
Mısır’ın tarihteki en büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, gizemli şehri Kahire, 19,1* milyonluk nüfusa sahip. Dünyanın Yedi Harika’sından biri olarak kabul edilen piramitlere ev sahipliği yapan şehrin her köşesi tarih boyu süregelmiş birçok medeniyetin geçmişine ışık tutuyor. Tutankamon hazineleri, heykeller, mumyalar ve sayısız değerli eseri ziyaret ettikten sonra Nil nehrine karşı yemek yemeyi unutmayın!
* Kaynak: United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2016). The World’s Cities in 2016 – Data Booklet (ST/ESA/ SER.A/392).