9 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar
    • Konkur
    • Araştırma
    • Atamalar
    • Dijital
    • Kreatif
    • KSS
    • Medya
    • Pazarlama
    • Sosyal Medya
    • Trend
    • Haberler
    • New Step
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Coğrafi işaret konusu MEB ve Metro Türkiye iş birliğiyle müfredata giriyor
Haberler

Coğrafi işaret konusu MEB ve Metro Türkiye iş birliğiyle müfredata giriyor

Marketing Türkiye
4 Mart 2019
3 dk okuma

Metro Türkiye, ülkemizdeki yerel değerlerin korunması, desteklenmesi ve Türk mutfağının geliştirilmesi adına 2011 yılında başlattığı Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi kapsamında önemli bir adım attı. 11. Kalkınma Planı çalışmalarında Metro Türkiye tarafından paylaşılan coğrafi işaretli ürünlerin müfredata alınması önerisi hayata geçiyor.

MEB Mesleki ve Teknik Okullar Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ve Metro Türkiye Satın Alma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç tarafından imzalanan protokol ile 2019 – 2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla mesleki ve teknik okullarda gıda teknolojisi ile yiyecek – içecek hizmetleri alanında eğitim gören yaklaşık 65 bin öğrencinin müfredatına Coğrafi İşaretler girecek.

Coğrafi İşaretler, Türk Mutfağı ve Beslenme ders kitaplarında yer alacak. Proje kapsamında ayrıca, MEB’a bağlı 50 formatör öğretmen Gastronometro’da teorik ve pratik eğitim alacak.

Türk mutfağına ve değerlerine sahip çıkmak, yerel üreticiyi desteklemek ve ürünlere katma değer kazandırmak amacıyla Metro Türkiye tarafından 2011 yılında başlatılan Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi kapsamında önemli bir gelişme yaşandı. 11. Kalkınma Planı çalışmalarında Metro Türkiye tarafından paylaşılan Coğrafi İşaretli Ürünlerin ders olarak okutulması önerisi hayata geçiyor.

Metro Türkiye’nin katkılarıyla hayata geçirilen projenin detayları, 4 Mart Pazartesi günü Metro Türkiye Satın Alma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç ve Mesleki ve Teknik Okullar Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu’nun katılımıyla Gastronometro’da düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.

“Gençlere bugünden dokunarak büyük bir adım atıyoruz”

Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi’nin sekizinci yılında bir hayallerini daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Deniz Alkaç, “Türk mutfağının potansiyelinin açığa çıkması ve dünyanın en bilinen mutfakları arasında boy göstermesi; Türk mutfağının değerlerinin korunması ve modern yorumlarla geleceğe taşınması ile mümkün. Gençlerin mutfak kültürümüz ve değerleri konusunda bilinçlenmesi ve eğitilmesi her şeyden önemli. Gastronominin geleceğini şekillendirecek gençlere bugünden dokunarak büyük bir adım atıyoruz” dedi.

Öğretmenlerin eğitimini öğretmenler verecek

Proje kapsamında ilk etapta farklı illerden 50 formatör öğretmene Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu olan Gastronometro’da eğitmen eğitimi vereceklerini söyleyen Alkaç, sözlerine şöyle devam etti, “Gaziantep’ten, Kars’tan, İzmir’den, kısaca Türkiye’nin dört bir yanından öğretmenlerimize Coğrafi İşaretli Ürünler hakkında eğitim vereceğiz. Daha sonra bu öğretmenler kendi illerinde 20 ila 30 öğretmene eğitim verecek.”

“Bir yılda 65 bin genç arkadaşımızla gastronomi turizminin gelişimine katkı sunacağız”

Toplantıda, Türkiye’nin yüksek turizm potansiyeline ve hedeflerine de değinen Deniz Alkaç, “Türkiye 2019 yılında 50 milyon, 2023 yılında ise 70 milyon yabancı turist hedefliyor. Türkiye halihazırda doğal güzellikleri, tarihi ve kültürüyle turist çeken bir ülke. Sağlık ve spor turizmi alanındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Bizim hedefimiz, gastronomi turizminde de ön plana çıkabilmek. Bugün Barselona’ya seyahat eden bir kişi ortalama 1.150 dolar harcıyor ve bunun yaklaşık üçte biri gastronomi harcaması. Türkiye’ye seyahat eden bir turist ise ortalama 680 dolar harcıyor ve bunun yüzde 14’ü gastronomi harcaması olarak karşımıza çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanı, 2018 yılında Türkiye’deki konaklama gelirinin tahmini 10 milyar dolar, gastronomi gelirinin ise 5 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı. Bu rakamı yukarı taşımak için hepimize görevler düşüyor. Projemiz kapsamında, 10 yılda Türkiye’nin yerel değerleri konusunda eğitim alacak yaklaşık 650 bin genç arkadaşımızın da buna çok büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Ezine peyniri neden rokfor gibi olmasın”

Metro Türkiye Satın Alma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, basın toplantısındaki konuşmasını, “Yerel değerlerin korunması ve ürüne değer kazandırılması tüm dünyada üzerinde titizlikle durulan bir konu. Sözgelimi Fransa’nın rokfor peyniri 1400 yılından beri korunuyor. Bugün Rokfor (Roquefort) köyündeki üretimin değeri yılda 400 milyon Euro. Baktığınızda Ezine peyniri de en az rokfor kadar lezzetli ve değerli bir peynir. İşte biz ne zaman bu değeri daha iyi tanıtırız, yurt dışından Ezine’ye turlar düzenlenmesini sağlarız, o zaman gerçekten bu alanda kendimizi başarıya ulaşmış sayarız” diyerek tamamladı.

Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu: Müfredat güncellemeleri ve alan öğretmenlerinin eğitimleri kitlesel farkındalığa büyük katkı sağlayacak

Konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alkaç ve Numanoğlu, toplantının sonunda ise Metro Türkiye ile MEB arasındaki protokolü imzaladı.

Türkiye’de üç bin potansiyel ürün bulunuyor!

  • Coğrafi İşaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir.
  • Türkiye’de günümüz itibarıyla 400 civarında Coğrafi İşaretli Ürün ve aynı sayıda aday ürün bulunmaktadır. Potansiyel ürün sayının ise üç bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.
  • Coğrafi İşaretler ile dünyada yıllık 200 milyar doların üzerinde bir katma değer oluşturulmaktadır. Avrupa Birliği (AB) ise Coğrafi İşaretlerden yıllık 75 milyar dolarlık bir katma değer sağlamaktadır.
  • Türkiye’deki Coğrafi İşaretli Ürünlerden üçü, AB tarafından kabul edilmiştir. Bu ürünler, “Aydın İnciri”, “Malatya Kayısısı” ve “Antep Baklavası”dır.
  • Raflarındaki ürünlerin yüzde 98’i yerel olan Metro Türkiye’de 130 adet Coğrafi İşaretli Ürünün satışı yapılmaktadır.

 

Coğrafi İşaret Metro Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı
1 asgari ücret
Asgari ücret ömrü kısaltıyor
2 90 yaşındaki influencer'lar
90 yaşındaki influencer’lar sosyal medyanın tozunu atıyor…
3 ceo
En çok CEO hangi üniversitelerden çıkıyor?
4 Heineken
Heineken, birayı ayaklar altına aldı!
5 çalışma
Gençler haftada 4 gün çalışmak istiyor
Güncel Haberler
L’Oréal Türkiye babalık iznini 6 hafta olarak belirledi!
L’Oréal Türkiye babalık iznini 6 hafta olarak belirledi!
WhatsApp 3 yeni güncelleme
WhatsApp’ta artık gruptan sessizce ayrılmak da çevrimdışı takılmak da mümkün!
İkinci el araç soruşturmasında yeni iddia: Platformlar birbirleriyle anlaşarak Google'da öne mi çıktılar?
İkinci el araç soruşturmasında yeni iddia: Platformlar birbirleriyle anlaşarak Google’da öne mi çıktılar?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

stray
Haberler
Simülasyon kedi Stray, evcil hayvanların ayarını bozdu
Seda Başpınar
3 hafta önce
Elektrikli otomobil yüzde 10 ilave gümrük vergisi
Haberler
Elektrikli otomobillerden “ilave gümrük vergisi” alınacak
Gizem Yıldız
2 hafta önce
Cumhurbaşkanı açıkladı: "Turkish Airlines" tarihe karışıyor
Haberler
Cumhurbaşkanı açıkladı: “Turkish Airlines” tarihe karışıyor
Marketing Türkiye
14 Haziran 2022
Mizahı, mutfağındakilere sorduk: Türkiye’nin yeni mizah anlayışı nasıl şekilleniyor?
Haberler
Mizahı, mutfağındakilere sorduk: Türkiye’nin yeni mizah anlayışı nasıl şekilleniyor?
Nafizcan Önder
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar

Ortaklar Caddesi Murat Apartmanı No: 29/A
Mecidiyeköy, Şişli/İSTANBUL

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar
    • Konkur
    • Araştırma
    • Atamalar
    • Dijital
    • Kreatif
    • KSS
    • Medya
    • Pazarlama
    • Sosyal Medya
    • Trend
    • Haberler
    • New Step
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.