Çocuk işçi yasalarını kökten değiştiren kahraman: Lewis Hine
- “Fotoğraflar yalan söylemez ama yalancılar fotoğraf çekebilir”
1840 yılında doğan Amerikalı sosyolog ve fotoğrafçı Lewis Hine kamerasını sosyal reformlar için bir araç olarak kullanırken söyledi bu sözü… Fotoğrafları yalan söylemiyordu çünkü bir yalancı değildi!
Hine, 1908’de Ulusal Çocuk İşçiliği Komitesi’nin resmi fotoğrafçısı oldu. 10 yıl boyunca New York’tan Carolina’ya ABD’yi karış karış gezerek sanayi sektöründeki çocuk sömürüsünü fotoğraflarla gözler önüne serdi. Lewis Hine ABD’nin çocuk işçi yasasının değiştirilmesinde en büyük rolü oynayanlardan biriydi.
Kömür madenleri, cam ve pamuk fabrikaları… Çocuk işçilerin emekleriyle markalara ulaştırılan ham maddeler işlenerek kim bilir nasıl iletişim stratejileriyle insanlara sunularak ürün satışları sağlanıyordu. Reklamın çekiciliğiyle alınan neredeyse her ürünün arkasında bir çocuğun nasırlaşmış elleri vardı. İşte Lewis Hine hem Amerika’ya hem de dünyaya sektörlerin acımasız yüzünü gösterdi.
Kuzey Carolina’da bir pamuk fabrikasında çalışan bir kız çocuğu… Muhtemelen 8-9 yaşında. İşin bir diğer korkunç yüzü ise fabrikalar çocuk işçileri yetimlerden seçiyordu çünkü onları sadece barınak ve yemek karşılığı çalıştırıyorlardı.
Bu dönemde fabrikalar ısıtılmıyordu ve klimalara sahip değillerdi. Üstelik aydınlatma bile yoktu… İşte 1850’de bir giysi fabrikasında çalışan kız çocuğu.
Yaşları 5 ile 10 arası değişen kömür ayıklayan çocuklar;
Günde 14 saat çalıştırılan ıstakoz ayıklayıcısı çocuklar;
1900’lerde bir milyon insan fabrikalarda çalışırken zarar gördü. Birçok çocuk tehlikeli işlerde çalıştırılıyordu. Lewis Hine’ın bu karesinde sağ kolunu tehlikeli çalışma koşullarında kaybetmiş bir çocuğu görüyoruz;
Ünlü fotoğrafçı ve sosyolog Lewis Hine sadece çocuk işçileri değil hangi yaşta olursa olsun emekleri sömürülen insanları ve zulme uğrayan göçmenleri fotoğrafladı. Fotoğraf arşivindeki ünlü seçkiler Şubat’ın son haftası New York’ta bir müzayedede açık artırmayla satıldı.
kaynak: bbc