BTK ve RTÜK’ün birleşmesi isteği bir kamu baskısına dönüştü
Atıf Ünaldı
Geçen hafta Ceylan Intercontinental Otelinde 11. Telekomünikasyon Arena’sı organizasyonu vardı. Bu sene konumuz OTT’nin sektöre etkisiydi. Yazılarımı takip edenler bilir, ben internetin bir soğan kabuğu gibi birbirinin üzerine kurulan servislerden oluştuğunu düşünürüm. OTT işte bu kabukların tam teknik ismi. Over The Top’ın baş harflerinden oluşan terim, başkasının altyapısını kullanarak aynı servisi vermek demektir.
Whatsapp uygulaması bir OTT’dir. Operatörlerin altyapısını kullanır.Lisans bedelleri ödüyen, iyi hizmet veremezse cezai yaptırımlara uğrayan operatörler buna tabii itiraz ediyorlar. Ama gerek Türkiye’de gerekse dünyada bu itirazlar boşa kalıyor.
Organizasyonda BTK Başkanı Tayfun Acarer, başta olmak üzere telekomünikasyon sektörünün bütün oyuncularının oradaydı.
Açılış konuşmalarından sonra; benim moderatörlüğünü yaptığım ve konuşmacıları arasında Rekabet Kurumu Üyesi Murat Çetinkaya, Argela İş Geliştirme Direktörü Dr. Cebrail Taşkın, Türkiye’nin tek OTT TV platformunun sahibi Millenicom’un bireysel iş geliştirme direktörü Meltem Cebeci vardı.
Yoğun ve ciddi tartışmaların olduğu toplantının ardından birkaç önemli sonuca varıldı. Köşe yazılarımda da uzun zamandır söylediğim gibi artık BTK ve RTÜK’ün birleşmesi isteği bir kamu baskısına dönüşmüştür. Ben bunun da yeterli olduğuna inanmıyorum. Birleşen bu iki kurumun başına konuyla ilgili STK’ların, özellikle de daha komplike olan televizyon sektöründeki bir STK’nın başkanının getirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Cebrail Taşkın; operatörlerle OTT servis sağlayıcıların arasındaki ilişkinin dünyada örnekleri ile nasıl çözüldüklerini anlatıp, Türkiye’de iyi yöntemin işbirliği içinde çalışmaları olduğunu anlattı. Kabul etmek lazım işbirliği yeni çağın iş yapma şekli bu nedenle doğru yöntem olacağı konusunda şüphem yok.
OTT denilince aklımıza hep whatsapp geliyor ama bu topraklardan da çıkan OTT’ler olduğunu unutmamak gerek. Yurt dışındaki muadillerini birer tehdit olarak görürken Türkiye’dekileri de zora sokmamalıyız. Bu nedenle yapılacak her düenlemede Türkiye’de OTT hizmeti veren şirketleri koruyucu, destekleyici olmalıyız. Zira buradaki OTT’ler dünyaya hizmet satmamızın en iyi yöntemleri.
Toplantıya katılan herkes ama herkes yüksek vergilerden şikayetçi. Bir sektörün büyümesini istemiyorsanız onu vergi ile düzenlersiniz. Bu kadar vergi, sektörü fena bir hale getirmiyor mu?
Toplantının önemli sonuçlarından biri de operatörlerin regülasyonlarla ilgili mutsuzlukları oldu. Vodafone’dan Yaşar Tekdemir bu konuyu dile getirdi. Ancak buna Avrupa İnternet Servis Sağlayıcıları Birliğinden gelen direktör Innocenza Genna ciddi bir şekilde tepki gösterdi.
Aksiyonların dışında üç konunun özellikle iletişim konusundaki önemi de herkesin dikkatinde ve hassasiyetindeydi. Bunlar; veri güvenliği, kişisel bilgilerin korunması ve vergilendirme… Bu konular ise başka bir yazının konusu olacak kadar detaylı konular.