23 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Birlikteliğimiz kadar güçlüyüz!
Haberler

Birlikteliğimiz kadar güçlüyüz!

Marketing Türkiye
17 Ocak 2024
2 dk okuma
Birlikteliğimiz kadar güçlüyüz!
Banun Erkıran Çıtak
Reklamcılar Derneği Başkanı

2023 yılı ülkemiz için zor bir sene oldu. Deprem felaketiyle başladığımız seneyi birlik ve beraberlik içinde atlatmak için yürekten çabaladık. Bu zor günlerin ardından tarihimizi kucakladık, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladık. Birlik ve beraberliğin önemini, iyi günde de kötü günde de ne kadar değerli olduğunu hep beraber deneyimledik.

Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu olarak üyelerimizle aldığımız kararlar doğrultusunda, deprem bölgesine jeneratör ulaştırarak desteğe başladık. Önemli olanın sürdürülebilir çözümler olduğu bilinciyle de Türk Eğitim Vakfı ile 10 öğrencinin 4 yıllık üniversite eğitimini karşılayacak şekilde bir fon açtık. Fona ek olarak, üyelerimizden oluşan üst düzey bir yönetici kadrosuyla yine TEV bursiyerlerine mentörlük vermeye başladık.

Reklam ve pazarlama endüstrisinin en büyük gücü, hızlı adaptasyonu. Bunu hem olumlu hem de olumsuz olaylarda net şekilde gözlemliyoruz. Bir yandan ülkemiz için çabalarken, bir yandan da endüstrimizin sağlıklı büyümesi için çalışmaya devam ettik. Kristal Elma’nın 35. yaşını kutladık. Yine 1000 kişinin üzerinde katılımla, bu zor senede üretilen en yaratıcı projeleri alkışladık ve ödüllendirdik.

Bu seneye özel Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Kategorisi’ni açtık. Ücretsiz katılım aldığımız bu kategoride, jüri başkanları tarafından değerlendirilen projelerden üç tanesini ödüllendirdik. Çok önemli bir platform olan Effie’de, Effie globalin yeni kurallarını uygulamaya başladık. Endüstri profesyonellerimizin değerlendirme sistemlerini dünya standartlarına taşıdık.

Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu güncelleniyor…

Türkiye Reklam ve Medya Yatırımları Raporu’nu, metodolojileri derinleştirerek, kapsamını artırarak çalışmaya devam ediyoruz. Sektörümüzün STK’ları ile beraber (RVD, IAB, MMA, ARVAK, URYAD) endüstrimizin sağlıklı büyümesi için çalışıyoruz. Bu senenin bir diğer önemli gündemi, Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu. Yeni rapor çalışmalarımız yakında sonuçlanacak, yine sektörümüzün değerli STK’ları ile beraber; RVD, IAB, ve MMA.

Endüstrimizin üç ana merkezi var: Ajanslar, reklamverenler ve yayıncılar. 2010 yılından beri Türkiye’deki TV izleme ölçümleri TİAK A.Ş. çatısı altında yürütülüyor ve denetleniyor. TV reklamvereni olan 100’ün üzerinde medya planlama ve satın alma ajansı olduğunu ve bu ajansların TİAK datasını satın almadıkları da çözüm getirmek istediğimiz bir gündem idi. Uzun çalışmalar sonucunda bu duruma bir çözüm getirmek amacıyla ajansların TİAK ödeme sisteminde bir değişikliğe gittik. Bu değişimle beraber, medya ajanslarına düşen payın eşit değil, her ajansın ürettiği (satın aldığı) GRP/Sec miktarında olmasına karar verildi. Bu kararla amacımız, TİAK A.Ş.’ye ait bu datanın, sektörümüzdeki tüm medya ajansları ve reklamverenler tarafından kullanılmasını ve bu kullanım sonucunda tüm paydaşların kullandıkları miktarla ödemeye ortak olmalarını sağlamak oldu.

Kurallar netleşiyor

Bu sene bizler için en önemli konulardan biri dokümantasyon idi. Yaratıcı endüstriyi formülize etmek zor görünse de, belli çerçeveler ve kurallar belirleyerek dernek ekosistemini yönetme konusunda net adımlar attık. Organize ettiğimiz sektörümüzün iki önemli yarışması için kurallar listelerini yakında yayınlayacağız. Bu kurallar, yılların deneyimiyle netleşmiş ve uygulanmış kurallar. Dokümantasyon kalıcı olmalarını güçlendirecek tabii ki…

Sektörümüzün en verimli şekilde işlemesi için, reklam ve pazarlama endüstrisinin tüm paydaşlarının güçlü diyaloglar kurarak iş birliği içinde olması ve birbirini maddi ve manevi desteklemesi çok önemli. Reklam ajansları, medya ajansları, reklamverenler ve yayıncılar… Tüm paydaşlar birbirimizi duyduğumuz, gördüğümüz ve beraber yürüyebildiğimiz kadar başarılıyız ve yeni yetenekler için çekici bir sektörüz.

Marketing Türkiye 2024 Almanak Özel Sayısını okumak için TIKLAYIN

featured
1 Okul saldırılarının ardından reklamverenler ekrandaki şiddete karşı ses yükseltiyor: Şiddet varsa reklam yok!
Okul saldırılarının ardından reklamverenler ekrandaki şiddete karşı ses yükseltiyor: Şiddet varsa reklam yok!
2 Sezen Aksu’dan yeni albüm: “Biz de Yeniden Başlarız”
Sezen Aksu’dan yeni albüm: “Biz de Yeniden Başlarız”
3 Televizyon Yayıncıları Derneği'den reklamverenlerin "Şiddet varsa reklam yok" çıkışına yanıt geldi
Televizyon Yayıncıları Derneği’den reklamverenlerin “Şiddet varsa reklam yok” çıkışına yanıt geldi
4 Global iş güveni araştırması: Türk iş dünyası iki kutup arasında...
Global iş güveni araştırması: Türk iş dünyası iki kutup arasında…
5 Sabancı Holding CEO’su CarrefourSA'yı neden sattıklarını açıkladı
Sabancı Holding CEO’su CarrefourSA’yı neden sattıklarını açıkladı
Güncel Haberler
Yapay zekada "AI-lationship" dönemi
Yapay zekada “AI-lationship” dönemi
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (10-22 Nisan)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (10-22 Nisan)
Genel Müdür ikizleri için çocuk kitabı yazdı: Lezzet Dedektifleri
Genel Müdür ikizleri için çocuk kitabı yazdı: Lezzet Dedektifleri
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Robot süpürgelerde güvenlik açığı tartışması büyüyor: Binlerce evin kamera ve mikrofonlarına erişim sağlandı
Haberler
Robot süpürgelerde güvenlik açığı tartışması büyüyor: Binlerce evin kamera ve mikrofonlarına erişim sağlandı
Nafizcan Önder
25 Şubat 2026
Netflix’e zam freni: Kullanıcılara geri ödeme yapacak!
Haberler
Netflix’e zam freni: Kullanıcılara geri ödeme yapacak!
Gülben Dikmen
2 hafta önce
Amazon, "yayıncılara özel pazar yeri" açacak...
Haberler
Amazon, “yayıncılara özel pazar yeri” açacak…
Nafizcan Önder
10 Şubat 2026
Çalınan çikolatalar sonrası KitKat kamyonuna yakın koruma
Haberler
Çalınan çikolatalar sonrası KitKat kamyonuna yakın koruma
Nafizcan Önder
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.