Birleşmiş Milletler, yapay zekayı gündemine alıyor
Birleşmiş Milletler’in 19 Eylül 2024’te yayımladığı raporda, yapay zekanın küresel ölçekte izlenmesi ve yönetilmesine yönelik ilk kapsamlı çalışmanın denetimini uluslararası bir kuruluşun üstlenmesine yönelik önerge yer alıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Yapay Zeka Yüksek Düzeyli Danışma Kurulu tarafından 19 Eylül 2024’te hazırlanan raporda, Hükümetlerarası İkim Değişikliği Paneli’ne benzer bir yapının oluşturulması tavsiye ediliyor. Yapı, yapay zeka teknolojisinin mevcut durumunun sürekli izlenmesini, yeni gelişmelerin ve potansiyel tehlikelerin saptanmasını amaçlayacak.
Ayrıca rapor Birleşmiş Milletler’e üye 193 devletin bir araya gelmesini ve yapay zeka alanındaki risklerin tartışılacağı bir diyalog sürecinin başlatılmasını talep ediyor.
Çalışma, Birleşmiş Milletler bünyesinde, mevcut girişimleri koordine edecek bir “Yapay Zekâ Ofisi” kurulmasını da öneriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’ın önerisiyle BM Danışma Kurulu’nda görev alan İleri Araştırmalar Enstitüsü Profesörü Alondra Nelson ise konuya dair “Uluslararası komite, yapay zekânın zararları ve risklerinin yanı sıra sunduğu fırsatlar konusunda da hemfikir” dedi.
2024 yılının mart ayında ABD, Birleşmiş Milletler’e üye devletlere “emniyetli ve güvenilir yapay zeka” ilkelerini benimsemeleri çağrısında bulunan bir tasarı sundu. Temmuz ayında ise Çin, yapay zekanın geliştirilmesinde iş birliğini ve teknolojinin geniş kitlelere erişimini vurgulayan kendi karar tasarısını ortaya koydu. Birleşmiş Milletler’e üye tüm devletler, her iki metni de imzaladı.
Yapay zekanın dezenformasyonu otomatikleştirme, DeepFake ile video ve ses üretme, işgücünün yerini alma ve toplumsal önyargıları endüstriyel boyutta artırma potansiyeli konusunda ciddi endişeler var. Birleşmiş Milletler’in önerileri, dünyanın dört bir yanında yasama organlarının yapay zekayı düzenleyerek bu riskleri hafifletmesini sağlamayı amaçlıyor.
Tarık Bayar kariyerine Reckitt Türkiye Genel Müdürü olarak devam edecek