12 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Bankacılıkta iletişimin yeni normali: 3,5 saniyede müşteriye dokunmak
Haberler

Bankacılıkta iletişimin yeni normali: 3,5 saniyede müşteriye dokunmak

Marketing Türkiye
9 saniye önce
3 dk okuma

The TECH Summit’te konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, bankacılık sektöründe süper app’ler ve teknolojilerin giderek benzeştiğini, asıl farkı yaratan alanın pazarlama ve müşteri deneyimi olduğunu vurguladı. TikTok Türkiye yöneticisi Barış Aldanmaz ile aynı sahneyi paylaşan Lüle, Z ve Alfa kuşağını anlamak için dijital bütçelerini iki katına çıkardıklarını belirtirken; Aldanmaz ise markaların artık trambolinden havuza seslenmek yerine “havuzun içine atlayıp” tüketicinin kendi dilinden konuşması gerektiğini ifade etti.

Bankacılıkta iletişimin yeni normali: 3,5 saniyede müşteriye dokunmak

Marketing Türkiye ve Deloitte iş birliğiyle düzenlenen The TECH Summit’in Tech Powered Finance sahnesinde “3,5 Saniyede Müşteriye Dokunmak: Bankacılıkta İletişimin Yeni Normali” oturumunda Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardım­cısı Sezgin Lüle ve TikTok Türkiye, Orta & Güney Asya Küresel İş Bölümleri Lideri Barış Aldanmaz, değerlendir­melerde bulundu. Oturumun moderatörlüğünü Deloitte Bilgi Sistemleri Denetim ve Güvence Ortağı Öykü Kalkavan üstlendi.

Barış Aldanmaz, TikTok’u tek tek ürün­lerden ziyade “hangi ihtiyaca hizmet etti­ği” üzerinden anlatmayı tercih etti ve medyanın evrimini dört döneme ayırdı:

• 2000 öncesi: Geleneksel medya döne­mi
• 2000–2010: Arama motorları dönemi
• 2010–2020: “Sosyal” medya dönemi (içerik, kimin arkadaşımız ve kimi ta­kip ettiğimize göre şekilleniyor)
• 2020 sonrası: İçerik dönemi (içerik, sosyal çevreden bağımsız, tamamen ilgi alanlarına göre dağıtılıyor)

Bugün yapay zeka ile birlikte içerik bom­bardımanı yaşandığını, bu ortamda mar­kalar için iki kritik becerinin öne çıktığını vurguladı: Doğru kişiyi hedeflemek (AI destekli hedefleme araçlarıyla nispeten kolaylaşan kısım) ve o kişiye kendi dilin­den konuşabilmek (zor olan, derinlikli kısım).

Bu durumu “havuz ve trambo­lin” analojisiyle anlatan Aldanmaz: “Eskiden mar­kalar trambolinden havuza bakıp 4–5 segmente bölüp her segmente bir mesaj veriyordu. Şimdi ise her tüketici kendi ki­şisel akışında içerik tüketiyor; her birinin dili, tonu, duymak istediği mesaj farklı. Bu yüzden havuzun içine atlayıp, her­kesle birlikte yüzmek ve onları içeriden anlamak” gerektiğini söyledi. TikTok’un sadece tüketiciye konuşmak için değil, tüketiciyi dinlemek ve anlamak için de kullanılabileceğini, trendler, izleme dav­ranışları ve ilgi alanları üzerinden kitle­lerin dilini çözmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Yapay zeka tarafında ölçeklenebilir içerik üretiminin (scale) ve ölçümlemenin kritik olduğunun altını çizen Aldanmaz, hangi içeriği, hangi amaçla, havuz içinde kime konuş­mak için üretiyoruz? Nasıl performans gösterdi? Bir sonraki içeriği bu öğrenimle nasıl optimize ederiz? sorularının öne çıktığını vurguladı.

Ardından söz alan Sezgin Lüle, “geleneksel banka” algısının artık geride kaldığını, güçlü bir süper app’e ve ciddi AI kullanımına rağmen, en kritik meselenin teknoloji değil müşteri dene­yimi ve pazarlama olduğunu vurguladı. Kendi rolünü de (Bireysel Bankacılıktan Sorumlu GMY) hatırlatarak, yıllardır ürün, teknoloji, dijital bankacılık ve öde­me sistemleri tarafında çok şey yaptığını, ancak bugün gelinen noktada en büyük farkı yaratan alanın pazarlama olduğunu dile getirdi.

Lüle’ye göre:

• Fiyat ve ürünler kolay taklit edilebilir.
• API, süper app, fonksiyonlar bankalar arasında benzeşiyor.

Fark, müşteriyi anlayan ve onunla bağ kuran iletişimde ortaya çıkıyor.

TikTok’taki içerikleri şahsen “kendi seg­menti” için anlamlı bulmadığını, çoğunu çocukları üzerinden gördüğünü mizahi bir dille anlatan Lüle, kritik bir noktanın da altını çizdi: Lüle, kendi kuşaklarının anlamakta zor­landığı bu yeni dil ve kültürün genç müş­teriler için son derece doğal ve anlamlı ol­duğunu belirtti. Evlerde televizyonun neredeyse açılmadığını; Gen Z ve Gen Alpha’nın tamamen kendi mecralarında yaşadığını vurgulayan Lüle, bu nedenle İş Bankası’nın TikTok’u yalnızca “kendi­ni anlatmak” için değil, genç kitleyi an­lamak ve onlarla gerçek bir bağ kurmak amacıyla kullandığını söyledi. Geçen yıl dijital pazarlama bütçelerini iki katı­na çıkardıklarını, televizyonu geri planda tutup ağırlığı dijitale ve özellikle TikTok’a verdiklerini aktardı. Dijital pazarlama ekibinin oldukça genç bir yapıya sahip olduğunu, hatta beş yıllık deneyimli bir çalışanın bile “bizden daha gençler var” dediğini belirten Lüle, yeni müşteri ku­şağını anlayabilmek için organizasyonun da gençleşmesi ve bu dili konuşabilir hale gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

The TECH Summit raporunun tamamını buradan okuyabilirsiniz…


featured The Tech Summit 2025
1 Çalınan çikolatalar sonrası KitKat kamyonuna yakın koruma
Çalınan çikolatalar sonrası KitKat kamyonuna yakın koruma
2 SocialBrands Nisan sonuçlarını açıkladı: Dijitalin kazanan markaları belli oldu...
SocialBrands Nisan sonuçlarını açıkladı: Dijitalin kazanan markaları belli oldu…
3 Magnum Dondurma Şirketi'nden yeni marka: OANDO tüketiciyle buluşuyor
Magnum Dondurma Şirketi’nden yeni marka: OANDO tüketiciyle buluşuyor
4 Mart ayının en çok izlenen gazetecileri
Mart ayının en çok izlenen gazetecileri
5 Brandverse Awards'ta geri sayım başladı: Başvurularda son dönemece girildi...
Brandverse Awards’ta geri sayım başladı: Başvurularda son dönemece girildi…
Güncel Haberler
Bankacılıkta iletişimin yeni normali: 3,5 saniyede müşteriye dokunmak
Bankacılıkta iletişimin yeni normali: 3,5 saniyede müşteriye dokunmak
Her 8 meslekten biri yapay zeka ile dönüşüm eşiğinde
Her 8 meslekten biri yapay zeka ile dönüşüm eşiğinde
İhracatta yeni nesil dönüşüm: Kolaydan küresele
İhracatta yeni nesil dönüşüm: Kolaydan küresele
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yves Rocher Türkiye ve Nova Norda'dan Kadınlar Günü'ne özel "KızKardeşlik Şarkısı"
Haberler
Yves Rocher Türkiye ve Nova Norda’dan Kadınlar Günü’ne özel “KızKardeşlik Şarkısı”
Advertorial
8 Mart 2026
WhatsApp Web'e erişim sorunu yaşanıyor
Haberler
WhatsApp Web’e erişim sorunu yaşanıyor
Sena Tufan
27 Şubat 2026
Magnum Dondurma Şirketi'nden yeni marka: OANDO tüketiciyle buluşuyor
Haberler
Magnum Dondurma Şirketi’nden yeni marka: OANDO tüketiciyle buluşuyor
Marketing Türkiye
5 gün önce
Gençler için umut hala “kırılgan”: Geleceğe umutla bakanların oranı yüzde 45’te kaldı
Haberler
Gençler için umut hala “kırılgan”: Geleceğe umutla bakanların oranı yüzde 45’te kaldı
Nafizcan Önder
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.