
Bakanlıktan hallerde “çifte fatura” tespiti: Fahiş fiyat oluşturuyor!
Ticaret Bakanlığı, sebze-meyve ticaretine yönelik denetimlerde Hal Kayıt Sistemi’nde usulsüzlük ve çifte fatura düzenlendiğini belirledi. Bakanlıktan yapılan açıklamada bu durumun fahiş fiyatlara neden olduğu belirtilirken mevzuata aykırı uygulamalar için cezai süreç başlatıldı.
Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretinde piyasa düzenini bozan uygulamalara karşı yürüttüğü denetimlerde önemli usulsüzlükler tespit etti. Büyükşehirlerde gerçekleştirilen hal incelemelerinde, bazı işletmelerin Hal Kayıt Sistemi’ne (HKS) gerçeğe aykırı şekilde düşük fiyat girişi yaptığı ortaya çıkarıldı.
Denetimlerde ayrıca, bu işlemlerle bağlantılı olarak birden fazla fatura düzenlendiği, yani “çifte fatura” yöntemiyle vergi kaybına yol açıldığı belirlendi. Söz konusu uygulamaların perakende fiyatların şişmesine neden olduğu da vurgulandı.
Bakanlık açıklamasına göre, bazı işletmelerin ürün künyelerinde de satış bedellerini düşük göstererek rüsum ve stopaj yükümlülüklerini eksik beyan ettiği tespit edildi. Bu durumun hem kamu gelirlerinde kayba yol açtığı hem de piyasada haksız rekabet ve fahiş fiyat oluşturduğu ifade edildi.
Cezai işlem başlatıldı
Tespit edilen mevzuata aykırı uygulamalar için ilgili işletmeler hakkında derhal cezai işlem başlatıldı. Ayrıca dosyaların detaylı incelenmek üzere Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na iletildiği bildirildi.
Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat, stokçuluk ve kayıt dışı ticaretle mücadele kapsamında denetimlerin aralıksız süreceğini ve yasa dışı girişimlere karşı yaptırımların kararlılıkla uygulanacağını duyurdu.
