Ofiste hastalık alarmı!
Zaman zaman mikroplar, bakteriler ve virüsler vücudumuzu ele geçirmeye çalışır. Vücudumuzu bu düşmanlara karşı koruyan bağışıklık sistemimiz karmaşık bir yapıda olsa da temel olarak hastalığın nedenini en kısa sürede yok etme prensibiyle çalışır. Peki, bağışıklık sistemi sadece hastalandığınızda mı devreye girer? Yapılan bir araştırma gösteriyor ki, etrafınızda hasta birini görünce sistem otomatik olarak devreye giriyor… Örneğin çalışma arkadaşınızın bitkin düştüğünü gördüğünüzde, bağışıklık sisteminiz size bir şey olmasın diye işbaşı yapıyor…
Çocuklar okula geri dönerken ve grip mevsimi kapıdayken, sonbaharda ofislerde burnunu çeken, hapşıran iş arkadaşları görmek çoğumuzu şaşırtmayacak. Neyse ki, vücudunuz da bunu görüyor ve potansiyel hastalığı önlemek için “fazla mesai” yapmaya başlıyor. Chapman Üniversitesi Schmid Bilim ve Teknoloji Bölümü’nde görev yapan Yrd. Doç Patricia Lopes, bir virüsle uğraşırken bedenlerimizin ve davranışlarımızın değiştiğini hatta hastalanmadan önce fizyolojik değişiklikler geçirmeye başladığımızı dile getiriyor.
Lopes, son dönem çalışmalarına dayanarak “Beynimiz hastalıklı insanlardan bilgi alıyor ve ardından fizyolojimizde değişiklikler ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle hasta birini gözlemlemek, bağışıklık sistemini aktif hale getiriyor” diyor. Buna göre mikroplar, daha vücudumuza girmeden fizyolojimizi değiştirmeye başlıyor, başkalarını hastalıklarla uğraştığını gören bağışıklık sistemi, kendini potansiyel bir savaşa hazır hale getiriyor.
Konu bağışıklığı kuvvetlendirmek olunca elimiz takviye gıdalara gidiyor. Kimimiz bunun için doğal yolları tercih etsek de yapılan bir araştırma, vitamin, mineral ve sporcu içeceğine olan ilginin arttığını ve bu takviye yöntemlerinden beklentilerin değiştiğini ortaya koyuyor. Vesta’nın yaptığı araştırmaya göre “kişiselleştirmiş” takviye gıdalar tüketicinin tercih sebebi olurken, yaş farkı takviye ihtiyacında belirleyici rol oynuyor.