Asgari ücretin alım gücü yıldan yıla nasıl değişti?
Hemen herkes asgari ücretle ilgili kararın açıklanmasını bekliyordu ve yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 8500 TL olarak açıklandı. “Asgari ücret yüksek açıklanırsa enflasyonun altında iyice eziliriz” diyen de vardı “Geçinemiyorum bu parayla” diyen de… Bu yüzde 54,66’lık zam oranının hayatı nasıl etkileyebileceğini anlamak için Doğruluk Payı, yıllara göre asgari ücretin kişi başına düşen GSYH’ya oranını açıkladı. Ayrıca veriler asgari ücretin hangi yıllarda enflasyonun altında ezildiğini de gözler önüne seriyor…
Asgari ücretin önceki yılın Aralık ayı enflasyonunun altında kaldığı yıllar…
Asgari ücretin enflasyon karşısındaki durumuna bakıldığında 2003, 2009, 2012 ve 2017 yıllarında asgari ücrette gerçekleşen yıllık artışın, bir önceki yılın aralık ayı enflasyon oranının altında kaldığı görülüyor. Bununla birlikte, asgari ücrete yapılan oransal olarak en yüksek zamlar 2004, 2016, 2019, 2021 ve 2022 yıllarında gerçekleştirilmiş.
Asgari ücret İstanbul’da kişi başına düşen gelirin yüzde 24’üne denk geliyor
2021 verilerine göre asgari ücret Ağrı’da kişi başına düşen gelirin yüzde 126’sına denk geliyor. Türkiye’nin en yüksek kişi başına gelire sahip ili Kocaeli’de ise bu oran yüzde 22 olarak kaydediliyor.
Asgari ücret son 6 yılda reelde sadece 74 TL arttı
Son 6 yıldır asgari ücret alan bir çalışanın Kasım 2022’de aldığı maaş reel olarak, Ocak 2017’de aldığı maaştan sadece 74 TL daha fazla…
Yüksek enflasyonun yarattığı krizden elbette herkesin payına bir parça düşüyor… Öyle ki günlük alışverişimizden bir kısmı artık lükslere dönüşüyor hane içerisine giren ürünlerin çeşidi de miktarı da azalıyor. Özetle 2022’nin sonuna geldiğimiz bu günlerde yoksullaşarak eşitleniyoruz. Ipsos tarafından gerçekleştirilen “Antikriz Monitörü” ve “Ipsos Hane Paneli” araştırma verileri de açıkça gösteriyor ki AB SES grubu artık çok daha temkinli ve alışverişlerinde kendini kısıtlıyor. DE SES grubuyla özdeşleşen “fiyat duyarlılığı” ise artık tüm sınıfların gündeminde…