İngilizler enflasyonla nasıl başa çıkıyor?
Türkiye son yılların en yüksek enflasyonuna tanık oluyor. Bu nüfusun büyük bir bölümü için ilk kez deneyimlenen bir kriz ve tüketici davranışlarını direkt olarak etkiliyor. Peki enflasyon farklı coğrafyalara nasıl tezahür ediyor? Araştırma şirketi BritanyaThinks’in İngiltere’de yaptığı araştırmanın sonucuna göre yüzde 91’lik bir kesimin artan yaşam maliyetinden endişe duymasıyla birlikte, birçoğu daha ucuz markaları seçmek ve lüks tüketimi azaltmak da dahil olmak üzere davranışlarını tasarruf yapmak için uyarlıyor. Kimi daha az araç kullanıyor kimi ışıkları kapatıyor kimi ise dijital üyeliklerinden vazgeçiyor. Gelin sonuçlara daha yakından bakalım…
Marka sadakatinde dramatik bir düşüş var
Yaşam maliyetleri hızla artarken, tüketiciler davranışlarını daha ucuz markaları tercih etmeye, temel olmayan harcamaları azaltmaya, daha az araba kullanmaya değin birçok konuda tasarrufu tetikliyor.
Katılımcıların üçte birinden fazlası (yüzde 38), denenmiş ve güvenilir markalarını daha ucuz alternatifleriyle değiştirdiklerini söylüyor. Yüzde 19’luk bir kesim yıl ilerledikçe bunu “kesinlikle” yapacaklarını ve diğer yüzde 28’lik bir kesim de bunu dikkate alacaklarını belirtiyor.
Öte yandan tüketicilerin sadece yüzde 4’ü, her zamanki markalarını daha ucuz ürünler veya bütçe aralıkları için “kesinlikle değiştirmeyeceklerini” kaydediyor.
Abonelikler iptal ediliyor
Abonelikler söz konusu olduğunda, insanların dörtte biri (yüzde 24) Netflix ve Spotify gibi hizmetleri ve kulüp üyeliklerini zaten iptal ettiği ve yüzde 14’lük bir kesiminse önümüzdeki dönemde bunu kesinlikle yapacaklarını dile getiriyor. Katılımcıların sadece yüzde 10’u para sıkıntısı sebebiyle aboneliklerini iptal etmeyeceğini belirtiyor.
Katılımcıların çoğu (yüzde 61), önümüzdeki yıl içinde temel ihtiyaçları karşılayabilecekleri konusunda iyimser, ancak çok daha azı (yüzde 38) lükse harcamaya devam edebileceklerinden emin.
Yüzde 33’lük bir kesim yurtdışı tatilleri gibi büyük harcamalarını şimdiden kıstı ve diğer yüzde 21’i yakın zamanda kısmayı planlıyor. Bu arada yüzde 33’ü dışarıda yemek yemek gibi zorunlu olmayan harcamalarını da kıstı.
Tasarruf alışkanlıkları gelişiyor
İnsanlar ayrıca, daha az araba kullanarak (yüzde 35’i bunu zaten yapıyor ve yüzde 19’u kesinlikle yapacağını söylüyor) ve kombiyi kapatarak veya cihaz kullanımını azaltarak (yüzde 48’i zaten yapıyor ve yüzde 22’si kesinlikle yapacak) paradan tasarruf etmeyi planlıyor.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yüzde 62’lik bir kitle enerji faturalarının yükseldiğini görürken, yüzde 22’si alkollü içecekler ve paket servisler için daha fazla ödeme yaptıklarına inanıyor. Yüzde 20’lik bir kesim de restoranlarda daha fazla ödediklerini söylüyor.
Katılımcıların üçte biri ise (yüzde 35) seyahat ve ulaşım giderlerinde bir artış olduğuna dikkat çekiyor.