“Al götür” alışkanlığı artıyor
Tüketiciler, artan yaşam maliyetleri karşısında gündelik ihtiyaçları karşılamak için artık kılı kırk yarıyor… Hal böyle olunca market alışverişi yaparken ya da dışarda yemek yerken dahi alternatif seçenekleri değerlendiriyor. Örneğin dışarda yemek yeme alışkanlığı yerini, görece daha uygun fiyatlı “al götür” restoranlarını ya da eve sipariş uygulamalarını kullanmaya bırakıyor…
Information Resources (IR) ve NPD tarafından hazırlanan bir rapora göre, tüketiciler, artan maliyetleri dengelemek için çoğunlukla tüm öğünleri evde yiyor. Dışarıda yemek yenecekse bile “al götür” restoranları ya da eve sipariş verilebilen mobil uygulamaları tercih ediliyor.
Dışarda yemek yemek 3,4 kat daha pahalı
IR başkanı Dr. Krishnakuman Davey, “ABD’de Temmuz ayında enflasyonun yüzde 8,5’e ulaşmasıyla, tüketicilerin daha düşük fiyatlı seçeneklere yönelmeleri ve özellikle dışarıda yemek yerken daha ucuz yerleri tercih etmesi şaşırtıcı değil. Pandemi ve son enflasyonist baskılar talebi değiştirirken, değer, rahatlık ve evde keyif sunan restoranlar ve yemek servisi satış noktaları tüketicilerin aklında ilk sırada yer alıyor ve büyümeye devam edecek” diyor.
IRI-NPD araştırmasından elde edilen diğer önemli bulgular, değişimleri neyin tetiklediğini, evdeki durumların nasıl geliştiğini ve artan enflasyonun etkisini şöyle tanımlıyor:
- Dışarda yemek yemek 3,4 kat daha pahalı. “Al götür” ya da “sipariş ver” alışkanlığının 2023’te yüzde 3 ila yüzde 5 arasında artacağı tahmin ediliyor.
- Hibrit ve esnek çalışma programları 20 milyon kadar ABD’li işçinin evden çalışmasına olanak tanıdı; bu durum, gıda pazarının önemli bir çoğunluğunu (yüzde 62,5) ev içi tüketimin oluşturduğunu gösteriyor. Pazarın yüzde 37,5’ini ise eve sipariş ve “al götür” hizmetlerinden oluşuyor.
- Yüksek gelirli haneler birinci sınıf ürünleri tercih ederken, düşük gelirli tüketiciler yerel ürünleri tercih ediyor. Bu durum gıda sektöründeki şirketlerin daha çok yüksek gelire sahip tüketicilere odaklanmasını sağlıyor.
Kaynak: Chain Store Age