2016’da 40 Milyon Kişi Sağlığını Cep Telefonu Uygulamalarına Emanet Etti…
Gelişen cep telefonu teknolojisi ve sayısız mobil uygulama sayesinde artık tüm sağlık sorunlarımıza cebimizden çare bulabildiğimiz bir döneme geldik. mHealth’in araştırmalarına göre Mobil sağlık uygulamaları sayesinde 2016’da dünyada 40 milyon kişinin sağlığını cep telefonlarına emanet ettiği. Mobil uygulamalar üzerine görüş bildiren Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, sürekli ilerleyen teknolojinin bir yandan bilgi kirliliği yaratırken bir yandan da sağlıklı ve nitelikli bilgiye hızlı ve direk ulaşmamızı sağladığını söylüyor.
40 bin farklı sağlık uygulaması artık ceplerimizde
Mobile Health News’ın araştırmalarına göre 2010 yılında online diyet ve sağlık aplikasyonlarının ilk olarak cep telefonlarımıza girerken 2016’ya gelindiğinde 40 binin üzerinde sağlık uygulaması seçeneğinin ceplerimizde yer aldığını açıklayan Şengel, hekimlerin artık sağlık uygulamaları sayesinde hastalarına ulaşma oranının ise daha kolaylaştığını anlatıyor. Araştırmaya göre, 2016’da sağlık aplikasyonlarının indirilme oranının dünyada 1 milyar kat artarak 40 milyon olacağının öngörüldüğünü belirten Şengel, 2017’de ise giyilebilir teknolojilerin sahne alacağını ifade ediyor. Özellikle mobil diyet uygulamaları sayesinde diyet yapan hastaların sıkı takibinin yapılabildiğini, yurtdışında yaşayanların, yoğunluk ya da mesafe nedeniyle yüz yüze görüşmeye zamanı olmayanların da artık online diyet programlarıyla birlikte sağlıklı beslenme ve diyet anlamında iyi hizmetler alabildiklerini sözlerine ekliyor.
Mobil uygulamalar sağlık alanında ne kadar etkili?
mHealth’in ABD’de 2016 yılı için yaptığı araştırma mobil uygulamaların hasta ve doktorların hayatlarına şöyle etkiliyor: