17 Mart Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Plastiksiz bir gelecek mümkün mü?
Haberler

Plastiksiz bir gelecek mümkün mü?

Nafizcan Önder
23 Şubat 2022
2 dk okuma

Sürdürülebilir bir dünya hayali ve isteği toplumlarda yükselen bir sese dönüştükçe karar alıcılar ve markalar da aksiyonlarını hızlandırmak durumunda kalıyor. Nitekim geçtiğimiz haftalarda yer verdiğimiz WWF’in uluslararası düzeyde yayımladığı “Denizlerdeki Plastik Kirliliğinin Denizel Türler, Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemler Üzerindeki Etkileri” raporu da hızla aksiyona geçmemiz gerektiğini verilerle ortaya koymuştu. Peki tüketiciler sürdürülebilir dünya hedefinde üzerine düşenleri ne denli yerine getiriyor? Plastik kullanımına yaklaşımları nasıl? Yanıtlar Ipsos’un, Plastic Free Vakfı için, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 28 ülkede 20 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği ve WWF iş birliğiyle analiz edilen anketinden geliyor…

Tek kullanımlık plastiklere karşı tutumları ortaya koyan rapora göre, ankete katılanların yüzde 90’ı, plastik kirliliği krizini etkili bir şekilde ele almak için küresel bir plastik sözleşmesinin önemli olduğuna inanıyor; dörtte üçü tek kullanımlık plastiklerin en kısa sürede yasaklanması gerektiğini düşünüyor. Türkiye’de katılımcıların yüzde 89’u bu alanda “BM Sözleşmesi gerekli” diyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine gelin birlikte bakalım.

Katılımcıların yüzde 90’ı “BM Sözleşmesi gerekli” diyor

Çarpıcı veriler içeren ve alanında bir ilk olan rapora göre;

  • Ankete katılanların dörtte üçü tek kullanımlık plastiklerin en kısa sürede yasaklanması gerektiğini düşünüyor.
  • Katılımcıların yüzde 85’i plastik ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesinden üreticilerin ve perakendecilerin sorumlu olması gerektiği konusunda hemfikir.
  • Ankete katılanların yüzde 82’si ise mümkün olduğunca az plastik ambalaj içeren ürünler satın almak istediğini belirtiyor. Satın alma alışkanlıklarına ilişkin bu soruya aynı cevabı verenlerin sayısında pandemi öncesine kıyasla  yüzde 7’lik bir artış olduğu dikkat çekiyor.
  • Ankete katılan her 10 kişiden dokuzu ise plastik kirliliği krizi ile etkili bir şekilde mücadele edebilmek için küresel bir Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’nin önemli olduğu görüşünde. Yüzde 90’ı bulan düzeyindeki bu toplumsal talebin, yasal olarak bağlayıcı bir küresel anlaşmanın kabul edilmesiyle sonuçlanması bekleniyor.

“Anlaşma olmadan plastik kirliliğini çözmek mümkün değil”

Söz konusu araştırmanın gerçekleştirildiği 28 ülke arasında Arjantin, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İngiltere, ABD, Brezilya, Şili, Kolombiya, Macaristan, Hindistan, Malezya, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye yer alıyor. Türkiye’de katılımcıların yüzde 89’u “BM Sözleşmesi gerekli” diyor.

WWF ve Plastic Free Vakfı, BM üye ülkelerini şubat sonunda düzenlenecek BM Çevre Asamblesi’nde plastik kirliliğine karşı halkın talebini yansıtan ve yasal olarak bağlayıcı bir küresel sözleşme için müzakereleri başlatmaya çağırıyor. BM’den plastiklerin yaşam döngüsünün tamamını kapsayan ve uygulama alanı geniş bir anlaşma kararı çıkmazsa, plastik kirliliği krizini kısa sürede çözmenin mümkün olmayacağı belirtiliyor.

“İddialı kurallar ve hedefler konmalı”

Plastic Free Vakfı Kurucusu ve İcra Direktörü Rebecca Prince-Ruiz de araştırmayı değerlendirerek “İnsanların büyüyen plastik kirliliği krizinden son derece kaygı duyduğunu biliyoruz. 2021’de tüm dünyada yaklaşık 140 milyon kişi “Plastiksiz Temmuz” hareketine katıldı. Ancak bireysel eylem yeterli değil. İnsan ve çevre sağlığının plastik kirliliği tehdidi altında olmaması için plastiklerle ilişkimizi yeniden çerçeveleyen net ve iddialı kurallar ve hedefler konması gerekir. Anket, dünyanın dört bir yanından pek çok insanın karar alıcılara eylem çağrısında bulunduğunu açıkça göstermiştir” dedi.

Araştırmanın metodolojisi

Küresel araştırma şirketi Ipsos’un Plastic Free Vakfı için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 28 ülkede, 16 – 74 yaş arasında 20 bin 513 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçları WWF iş birliğiyle analiz edilerek dünya kamuoyunun tek kullanımlık plastiğe ilişkin tutumu ortaya kondu.

Plastik çöp krizini çözmek için son şans!

featured plastik WWF
1 Brandverse Awards başvuru tarihi uzatıldı!
Brandverse Awards başvuru tarihi uzatıldı!
2 YouTube Rating Report: En çok izlenen ekonomi kanalları
YouTube Rating Report: En çok izlenen ekonomi kanalları
3 Google'ın yapay zeka aracı "Pomelli" Türkiye'de kullanıma açıldı
Google’ın yapay zeka aracı “Pomelli” Türkiye’de kullanıma açıldı
4 The TECH Summit’ten bir ilk: 3 günlük zirvenin tüm içeriği okunabilir ve izlenebilir formatta raporladı…
The TECH Summit’ten bir ilk: 3 günlük zirvenin tüm içeriği okunabilir ve izlenebilir formatta raporladı…
5 İyi yaşam artık yeni değer sistemi!
İyi yaşam artık yeni değer sistemi!
Güncel Haberler
Orta Doğu’daki gerilimler Marketing Türkiye C Level Club’da tartışıldı: Hangi sektörler nasıl etkilenecek?
Orta Doğu’daki gerilimler Marketing Türkiye C Level Club’da tartışıldı: Hangi sektörler nasıl etkilenecek?
Şubatta da düşüş sürdü: Markalı perakendeye indirim çare olmadı
Şubatta da düşüş sürdü: Markalı perakendeye indirim çare olmadı
Acı kaybımız...
Acı kaybımız…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Şubat ayında sosyal medyanın zirvesine yerleşen markalar
Haberler
Şubat ayında sosyal medyanın zirvesine yerleşen markalar
Nafizcan Önder
1 hafta önce
İş dünyasında haftanın atamaları (7-13 Şubat)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (7-13 Şubat)
Nafizcan Önder
13 Şubat 2026
Ekonomi Basını, geleneksel yeni yıl buluşmasında bir araya geldi
Haberler
Ekonomi Basını, geleneksel yeni yıl buluşmasında bir araya geldi
Sena Tufan
12 Ocak 2026
Nurçin Koçoğlu, kariyerine Beymen Group'ta devam ediyor
Haberler
Nurçin Koçoğlu, kariyerine Beymen Group’ta devam ediyor
Nafizcan Önder
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.