14 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Tüketici, vitrinden önce yapay zekaya bakıyor
Haberler

Tüketici, vitrinden önce yapay zekaya bakıyor

Sena Tufan
2 saat önce
2 dk okuma

Yapay zeka, tüketicilerin ürün keşfetme ve satın alma alışkanlıklarını yeniden şekillendiriyor. EY ve NielsenIQ araştırmaları, markalar için yeni rekabet alanının mağaza raflarında değil, yapay zeka algoritmalarında görünür olmak olduğunu ortaya koyarken, uzmanlar bu dönüşüme uyum sağlayamayan şirketlerin görünmez hale gelebileceğine dikkat çekiyor.

Küresel perakende ve tüketici ürünleri sektörü, yapay zeka destekli alışveriş deneyimleriyle yeni bir döneme giriyor. EY ve NielsenIQ’nun (NIQ) yayımladığı küresel araştırmalara göre, tüketiciler satın alma kararlarını giderek daha fazla yapay zekâ destekli öneriler doğrultusunda veriyor. Bu durum, markalar için rekabetin yalnızca tüketicinin karşısına çıkmakla sınırlı olmadığını, aynı zamanda algoritmalar tarafından önerilen seçenekler arasında yer almayı da zorunlu hale getiriyor.

EY’nin 850’den fazla üst düzey yöneticinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre şirketlerin yüzde 47’si, önümüzdeki beş yıl içinde en önemli rekabet avantajının yapay zeka tarafından önerilen ürünler arasında yer almak olacağını düşünüyor. Buna karşın, bu alanda yeterli hazırlığa sahip olduğunu belirten şirketlerin oranı yalnızca yüzde 21 seviyesinde kalıyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan EY Türkiye Şirket Ortağı, Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Kaan Birdal, markalar için başarının artık yalnızca tüketiciye ulaşmakla değil, dijital platformlar ve yapay zekâ sistemleri tarafından önerilen seçenekler arasında yer alabilmekle ölçüldüğünü ifade etti.

NielsenIQ’nun “The Commerce Revolution: Where East Meets West” raporu ise “otonom ticaret” döneminin hız kazandığını gösteriyor. Rapora göre Doğu Avrupa’daki tüketicilerin yüzde 40’ı, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki tüketicilerin ise yaklaşık üçte ikisi yapay zeka destekli alışveriş modellerine açık olduğunu belirtiyor. Aynı araştırma, belirli bir ürün aramadan dijital platformlarda gezinirken yapılan satın almaların, yani “keşif odaklı ticaret”in de hızla ana akım haline geldiğini ortaya koyuyor.

Raporda Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa ile Orta Doğu ve Afrika bölgelerinin dönüşümün merkezinde yer aldığına dikkat çekiliyor. Sosyal ticaret, hızlı teslimat, fintech çözümleri ve yapay zeka destekli alışveriş deneyimleri bu pazarlarda hızla yaygınlaşırken, Türkiye de güçlü e-ticaret büyümesiyle öne çıkan ülkeler arasında gösteriliyor.

Öte yandan KPMG’nin “Perakendede Yapay Zeka Kullanımı” raporu da sektörün yatırım gündemini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre tüketici ve perakende sektöründeki CEO’ların yüzde 64’ü yapay zekayı en önemli yatırım öncelikleri arasında gösterirken, yüzde 73’ü önümüzdeki 12 ay içinde toplam bütçelerinin yüzde 10 ila yüzde 20’sini yapay zeka yatırımlarına ayırmayı planlıyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

featured
1 "Lovemark" öldü, yaşasın "Trustmark"!
“Lovemark” öldü, yaşasın “Trustmark”!
2 "Depozito fırsatçılığına" inceleme: Fiyat artışları mercek altında
“Depozito fırsatçılığına” inceleme: Fiyat artışları mercek altında
3 Enflasyonu sollayan lezzet: Lahmacun Haziran'da tüm büyükşehirlerde zamlandı!
Enflasyonu sollayan lezzet: Lahmacun Haziran’da tüm büyükşehirlerde zamlandı!
4 Sosyal medyanın zirvesindeki markalar belli oldu!
Sosyal medyanın zirvesindeki markalar belli oldu!
5 OpenAI, ChatGPT'nin yeni nesil modellerini yarın tanıtıyor
OpenAI, ChatGPT’nin yeni nesil modellerini yarın tanıtıyor
Güncel Haberler
Cannes Lions 2026'nın anlattığı pazarlama dönüşümü: Kusursuzluktan insanlığa
Cannes Lions 2026’nın anlattığı pazarlama dönüşümü: Kusursuzluktan insanlığa
Tüketici, vitrinden önce yapay zekaya bakıyor
Tüketici, vitrinden önce yapay zekaya bakıyor
Futbolcu yere yatınca koltuk fiyatları da düşüyor: IKEA’dan Dünya Kupası’na “Flat Out” hamlesi
Futbolcu yere yatınca koltuk fiyatları da düşüyor: IKEA’dan Dünya Kupası’na “Flat Out” hamlesi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Dijitalde "Daha 17" fırtınası: 3 günde 10 milyon barajını aşarak rekora koşuyor!
Haberler
Dijitalde “Daha 17” fırtınası: 3 günde 10 milyon barajını aşarak rekora koşuyor!
Marketing Türkiye
10 Haziran 2026
Çalışanların yüzde 75’i uzun yol nedeniyle iş değiştirmeyi düşünüyor
Haberler
Çalışanların yüzde 75’i uzun yol nedeniyle iş değiştirmeyi düşünüyor
Sena Tufan
31 Mayıs 2026
Starbucks'tan işten çıkarma kararı: 300 çalışanla yollar ayrılıyor
Haberler
Starbucks’tan işten çıkarma kararı: 300 çalışanla yollar ayrılıyor
Marketing Türkiye
18 Mayıs 2026
Merzigo CEO’su Yiğit Doğan Çelik, Birleşik Krallık OTT/VOD sektörünün en etkili 50 ismi arasında...
Haberler
Merzigo CEO’su Yiğit Doğan Çelik, Birleşik Krallık OTT/VOD sektörünün en etkili 50 ismi arasında…
Sena Tufan
3 Haziran 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.